Szezonsumma 2016: Még mindig hiányzik az a nagy lépés

Az év végéhez közeledtével összegezzük az idényt. Versenyek, játékosok idei teljesítményei kerülnek górcső alá sorozatunkban. A következő sorok Kei Nishikoriról szólnak, aki idén kiegyensúlyozott volt, de a legnagyobbakat most sem tudta igazán megfricskázni.

Az év elejét gyakorlatilag lekopírozta 2015-ből a japán. Az Australian Openen bejutott a negyeddöntőbe, ahol Novak Djokovictól kapott ki, majd pár héttel később újra megnyerte a Memphisi tornát, immáron 4-szer egymás után. A tavaszi kemény pályás sorozat jól sikerült számára, de nem elsősorban az Indian Wellsi negyeddöntővel (Nadal verte meg 6/4 6/3-ra), hanem a másik tornán, a Miamiban elért döntővel. Floridában volt egy nagyon drámai meccse, a negyeddöntőben ugyanis 5, azaz 5 meccslabdát hárított Gael Monfils ellen. Az elődöntőben pedig meg tudta zabolázni az ausztrál tehetség, Nick Kyrgiost. A fináléban viszont nem tudott felülkerekedni Djokovicon.

Nem csak saját magának, de hazájának is szerzett eredményt idén Kép forrása: mainichi.jp

Nem csak saját magának, de hazájának is szerzett eredményt idén
Kép forrása: mainichi.jp

Nyáron aztán a Roland Garrosra is nagyon jól készült fel. Ahol elindult, ott minimum elődöntőig jutott. A Barcelonai 500-ason lépett pályára először a leglassabb borításon. Itt csak a Salakkirály, Rafa Nadal tudta megállítani, pedig egy meccsre volt attól, hogy triplázzon a katalán fővárosban. A következő két Masters-tornán (Madrid és Róma) indult még el. Mindkét helyen az elődöntő volt a végállomás, és mind a kétszer Novak Djokovic. Rómában állt közelebb a győzelemhez, az akkor még világelső szerbet szetthátrányból való fordításra kényszerítette (6/2 4/6 6/7). Minden adott volt arra, hogy a Roland Garroson is jól szerepeljen, de meglepetésre a negyeddöntőig sem jutott el, Richard Gasquet lepte meg a legjobb 16 között. Wimbledonban aztán minden eddiginél jobban szerepelt azzal, hogy itt is a nyolcaddöntőig jutott, de sérülés miatt, 1/6 1/5-ös állás után feladta a meccset. Nyár végétől viszont már jobban alakultak az események számára. A kisebb szünet után, bejutott a Torontói Masters döntőjébe, úgy, hogy előtte Stan Wawrinkát győzte le, de pechére az utolsó meccsen megint Djokovicot találhatta magával szemben, vele pedig még mindig nem tudott mit kezdeni (3/6 5/7). Ezután következett az olimpia. Az elődöntőig eljutott, ott viszont ő sem tudott akadály állítani a nagy menetelésbe kezdő Andy Murraynek. Végül a bronzéremmel vigasztalódhatott, Nadal felett aratott győzelme azonban rendesen megosztja a teniszrajongókat. Történt ugyanis, hogy a mallorcai szett- és dupla-break-hátrány után harcolta ki az egyenlítést, de a döntő játszma előtt Nishikori szünetet kért, s mint utólag kiderült, megtörhette ezzel Nadal lendületét (6/2 6/7 6/3).

Üde színfolt volt a Murray felett aratott győzelem Kép forrása: sportingnews.com

Üde színfolt volt a Murray felett aratott győzelem
Kép forrása: sportingnews.com

Következhetett aztán a US Open. Már-már rutinszerűen jött az újabb negyeddöntő, amit nem ért el könnyen. Minden meccsre jutott egy elveszített szett, kivéve a nyolcaddöntőt. Nem volt előzetesen szerencsés a sorsolással, hiszen a bomaformában lévő Andy Murrayt kaphatta meg a legjobb 8 között. Ez végül meg is történt. Nishikori fel tudta venni a kesztyűt a skóttal, mégis minden a későbbi világelső kedve szerint zajlottak az események. Az Arthur Ashe Stadion fedhetővé vált tetője azonban fordulatot hozott. 2-1 szettállás után a negyedik játékrész elején break-előnybe kerülhetett volna Murray, de a tető megzörrenése megzavarta a break-labda alatt. A pontot elveszítette, aztán a játékot is, majd folyamatos vitába kezdett a játékvezetővel. Ez annyira kizökkentette őt, hogy Nishikori 6/1-el harcolta ki a döntőszettet. A meccs hátralevő részében a skót passzív maradt, a japán pedig sokadjára már be tudta biztosítani korábban kiharcolt előnyét és hatalmas csatában nyert (1/6 6/4 4/6 6/1 7/5). Ám ami Murray ellen sikerült, az a következő körben Wawrinka ellen nem. Mindenféle előzmény pedig a japánnak kedvezett: tornán nyújtott teljesítmény, előző egymás elleni meccs. Még a kezdés is biztató volt, a második US Open döntő mégsem jött össze (6/4 5/7 4/6 2/6).

A szezon végén még egy bázeli (500) döntővel kedveskedett rajongóinak, de azt elveszítette Marin Cilic ellen. A VB-kvalifikáció gond nélkül sikerült. Londonban játszott egy őrületes meccset Andy Murrayvel, ami 3 óra 20 percig tartott (7/6 4/6 4/6). Végül úgy jutott tovább a csoportból, hogy csak egy meccset nyert meg, még az elsőt Wawrinka ellen. Utolsó, 2016-os fellépése nem sikerült éppen a legfényesebben, Djokovic két 6/1-es szettben győzte le.

Nishikori statisztikái 2016-ról:

  • 58-21-es mérleg
    • top 10-esek ellen: 5-13
  • 1 tornagyőzelem (5 döntőből): Memphis (250)
  • Ranglistás helyezés év elején: 8.
  • Ranglistás helyezés év végén: 5.

Nishikori gyakorlatilag megismételte a 2015-ös szezonját. Valamiféle előrelépés történt nála, de a helyzet még mindig változatlan: a legeslegjobbak ellen továbbra is alárendelt szerepbe kerül és ez nem képessége, hanem mentalitása miatt van. A jövő év akár sorsdöntő is lehet számára. Vagy képes lesz kihasználni adottságai legjavát és fejben is jobb teniszezővé válik, vagy ő lesz az új Tomas Berdych.

A kiemelt kép forrása: commercialappeal.com

A hozzászólások le vannak zárva.