AusOpen 2017: A Top 100-on kívül is van siker

Bombameglepetés, varázslatos tenisszel tarkítva. Denis Istomin egyszerűséggel sokkolta a teniszvilágot Novak Djokovic legyőzésével.

Istomin, a Melbourne-i csoda forgatókönyvének írója Kép forrása: ausopen.com

Istomin, a Melbourne-i csoda forgatókönyvének írója
Kép forrása: ausopen.com

Senki nem gondolta volna, hogy Novak Djokoviccal egyáltalán egy Grand Slam torna második fordulójában megtörténhet az, hogy egyszer csak a semmiből búcsúzik és pont Melbourneben. Sokan úgy lépnek pályára Novak Djokovic ellen és valószínűleg a jövőben is úgy fognak, hogy nem érzik ellene a reális esélyt. Denis Istomin azonban ma ezt egészen más felfogásban gondolta. Az első szettet Djokovic hiába vesztette megközelítőleg másfél óra alatt rövidítésben, a szerb malmára hajtotta a vizet a pályán töltött idő, hiszen jól látszott a folyatásban Istominon, hogy mintha elfáradt volna. A volt világelső ráadásul a második szettben komoly bajból gyakorlatilag percek alatt széttörte Istomint, majd miután az üzbég alig bírt már néha járni, megnyerte könnyedén a harmadik szettet. A negyedik szettben ennek ellenére feléledt Istomin, elvette Djokovic adogatását, majd a break előny gyors visszaadása után tudta magát tartani. Djokovic minden eszközzel próbálta a mérkőzés megnyerésétől távol tartani Istomint, hiszen 4-5-nél játszma labdát hárított, de a Tiebreakban az üzbég egy bődületes nagy ásszal jelezte, felkészült a szerb legyőzésére. Még ekkor is azt gondolhattuk, majd Djokovic úgyis összeszedi magát a befejezésre és szépen, fokozatosan megtöri ellenfelét, azonban ez nem az a nap volt. Istomin a játszma elején breakelt, remekül teniszezett, Djokovic rengeteget hibázott. Djokovic rengetegszer szenvedve az elmúlt évek során valahogy át tudott lendülni a nehéz pillanatokon és nyert, ma azonban temérdek számú, 72 ki nem kényszerített hibája végzetesnek bizonyult. Istomin győzelméhez nem férhet kétség: Nem tudni, honnan merített két szetten keresztül annyi erőt, hogy talpon maradjon, miután tényleg lehetett látni rajta, hogy elfáradt. Másrészt Djokovic a második játszmában egy kulcsfontosságú pillanatban lélektani előnybe került, mégis 1-2-ről fordítani tudott. A szerb játékos káprázatos statisztikája tehát megtört 2017-ben elég hamar Melbourneben, hiszen 2011-től számítva 5 Australian Opent nyert úgy meg, hogy mindösszesen 41 mérkőzésen csak 2014-ben Stan Wawrinka tudta őt legyőzni ezen a tornán.

Az Australian Open történelmének egyik legnagyobb szenzációja mellett Milos Raonic, Gael Monfils David Ferrer és Grigor Dimitrov is pályára lépett. Lássuk a kisebb történéseket. 

Raonic könnyen győzte le Müllert Kép forrása: ausopen.com

Raonic könnyen győzte le Müllert
Kép forrása: ausopen.com

Milos Raonic nem számíthatott egyszerű mérkőzésre, hiszen a Sydneyben nem olyan rég tornát nyerő Gilles Müller várt rá. A szőnyegbombázás adott volt, azonban kisebb meglepetésként szolgált, hogy a luxemburgi remek formája ellenére csupán a harmadik szettet tudta szorossá tenni. Raonic Brisbaneben elszenvedett elődöntős veresége ellenére úgy tűnik kiegyensúlyozottan érkezett az idei Australian Openre és ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a friss tornagyőztes Müller szettet sem tudott nyerni ellene.

Dimitrovnak óriási esély lehet Djokovic kiesése Kép forrása: ausopen.com

Dimitrov az elején szundikált, majd fordított
Kép forrása: ausopen.com

A nagyobb játékosok közül ma nem nagyon hibáztak. Gael Monfils egy szettet elvesztett az ukrán Alexandr Dolgopolov ellen, azonban a negyedik szettben mégis megsemmisítette ellenfelét egy 6/0-val és továbbjutott, a következő körben Kohlschreiberrel csap össze. A mai napon két játékosnak is igen nehezen indult a mérkőzése, hiszen David Ferrer az amerikai Ernesto Escobedo ellen, a Brisbaneben diadalmaskodó Grigor Dimitrov pedig Hyeon Chung ellen találta meg nehezen a ritmust. Mind a ketten négy játszmában jutottak a legjobb 32 közé.

A mai nap még korán sem ért véget Melbourneben. Jelenleg Benoit Paire és Fabio Fognini küzd egymással. A későbbi program pedig elhozza Dominic Thiem és a hazai színekben versenyző Jordan Thompson csatáját, valamint Rafael Nadal a 2006-os finalista Marcos Baghdatissal mérkőzik meg. 

ausopen-ffi-2f

Kiemelt kép forrása: ausopen.com

 

A hozzászólások le vannak zárva.