AusOpen 2017: Federer drámai meccsen jutott a döntőbe

Svájci rangadót játszottak a felső ág elődöntőjében. Stan Wawrinkának megvan a rutinja ahhoz, hogy kell megoldani egy meccset 0-2-ről, de ezt ezen a napon nem tudta megmutatni.

Két honfitárs, két jó barát, két Grand Slam-bajnok mérkőzött meg egymás ellen az Australian Open férfi egyesének első elődöntőjében. Roger Federer (17.) és Stan Wawrinka (4.) egyaránt látványos teniszéről híres, a teniszvilág közönsége pedig természetesen abban bízott, hogy egy szép történettel bővítik ki ennek a sportágnak az ázsióját. Ha nem is a valaha volt legjobb meccset játszották le ezen a csütörtöki estén, de a fordulatok és az izgalmak miatt nem okoztak csalódást.

Első két szett: Federer robog a győzelem felé (7/5 6/3)

Kép forrása: twitter.com/ESPNTennis

Kép forrása: twitter.com/ESPNTennis

Érdekesen kezdődött a mérkőzés, mert már az elején megpróbáltatások elé helyezték egymást a felek, s csak a szett közepére vált olyanná a meccs, mint egy megszokott kezdésnél – birkózó kifejezéssel élve: keresni a fogást egymáson. Wawrinka volt talán a visszafogottabb, első látásra az volt a mai napi taktikája, hogy hosszabbítsa kicsit a labdameneteket. Ez egy logikus taktikai húzás az ellen a Federer ellen, aki a pontok zömét a hálónál igyekszik befejezni és az alapvonal mögé alig-alig szándékozik hátrébb lépni. A 2014-es bajnok viszont így sem vált passzívvá, ugyanúgy támadta le ellenfele második szerváját, ahogyan azt Federer tette vele szemben. A szett hajrájára újra éles szituációk következtek. 5/5-ös állásnál a 17-szeres Grand Slam-bajnok adogatott, mikor Wawrinka kiharcolt egy break-labdát. Federer azonban ezután megfordította a játékot. A következő game-ben hasonló helyzet állt fel, a US Open címvédőjével ellentétben viszont a 35 éves bázeli kihasználta a fogadóelőnyét és megnyerte az első szettet 35 perc alatt. Federer jó pozícióba került, az ő korában az ilyen fontos meccseken már számíthat az, hogy ki nyeri az első szettet. Melbourne-ben pedig ez még inkább jelentős tényező, hiszen mindössze két alkalommal kapott ki 1-0-s vezetés után a szezonnyitó Slamen (bár az a kettő pont elődöntőkben volt Marat Safin (2005), majd Rafael Nadal (2012) ellen).

Hamar elérhetetlen távolságba került a zsinórban második Grand Slam-döntő Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

Hamar elérhetetlennek tűnő távolságba került a zsinórban második Grand Slam-döntő
Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

Érdekesen alakult egyébként a nyitójátszma, mert kevesebb nyerőt és több hibát vétett Federer, mint Wawrinka, persze nüánsznyi volt különbség (11-13 és 12-11). A döntő tényező a fontos pontok kihasználásának minősége volt. Emellett pedig még az első szerva mögött lejátszott pontok megnyerése. Wawrinka hiába kényszerült kevesebb második szervára, az elsők mögötti pontoknak alig több, mint felét nyerte meg (19/32).

A második játszma elején újra „fej-fej mellett haladtak a felek”, sokáig tartották kontroll alatt az eseményeket az adogatók. 3/2-nél azonban megtörte a jeget Federer, újra agresszívan tudott fogadni, gyakorlatilag kihúzta a talajt Wawrinka lába alól. Elvette újra honfitársa szerváját és nem sokkal később bebiztosította a 2-0-s szettelőnyt. Az idősebb svájci diktálta a tempót. Wawrinka hiába ütött 6 nyerőt és 3 ki nem kényszerített hibát, mert Federer jóval élesebben játszott (11-10). Első szerva mögött pedig továbbra is sebezhetőbb volt a 3 évvel ezelőtti bajnok, mint a másodikok mögött.

Harmadik és negyedik szett: Wawrinka visszaküzdi magát (6/1 6/4)

0-2 után viszont hirtelen ki tudott bontakozni Wawrinka Kép forrása: twitter.com/ESPNTennis

0-2 után viszont hirtelen ki tudott bontakozni Wawrinka
Kép forrása: twitter.com/ESPNTennis

Ezután derült ki, nem biztos, hogy rendben van minden a 4. kiemeltnél. Az elvesztett második játszma után orvosi segítséget kért és kapott egy kötést a térdére. Ez a szünet jó eséllyel kizökkentette Federert a ritmusból, aki aztán kétszer is elvesztette a szerváját. Wawrinka nem nyújtott túl nagy játékot, de így is könnyedén szépített, a korábbi háromszoros bajnok hibázott nagyon sokat. A negyedik játszma aztán break-váltással kezdődött, Wawrinka zsinórban harmadszor vette el Federer szerváját, ő viszont rögtön válaszolt is. Ezt követte az első játszmához hasonló kiélezett küzdelem, kínálkozó, de végül elmaradó lehetőségekkel. 4/4-es állásnál tört meg a „break-csend”. Wawrinka két remek elütést is bemutatott ebben a játékban, kiharcolta a 0-40-t és a harmadik fogadóelőnyt értékesíteni tudta, a következő játékban pedig a dupla-szetthátrányból való egyenlítést is abszolválta. Ebben a játszmában a második szerva mögötti pontok döntöttek, Federer gyengébbnek bizonyult a korábbiakhoz képest.

Döntőszett: Az idősebb svájci lélektani diadala (6/3)

Minden „meg volt ágyazva” tehát egy tökéletes fő műsoridős shownak: minőségi tenisz és drámai fordulatok. Így alakult aztán az utolsó fejezet is. Játékról játékra harcolták ki a fogadó lehetőségeket. Wawrinka jutott „messzebbre” ezekben, de 1/1-nél és 2/2-nél is kihasználatlanul maradt a break-labda. Utóbbi állásnál 11 pontot játszottak le, a játéknak aztán bőven meglett a foganatja. Federer a következő játékban megtette azt, amire honfitársa nem volt képes. Wawrinka sokat hibázott és nem nagyon jöttek az első szervái. Ez a break pedig végül a mérkőzést is eldöntötte, ami 3 óra 8 percig tartott.

Végeredmény: R. Federer [17] (SUI) – S. Wawrinka [4] (SUI) 7/5 6/3 1/6 4/6 6/3

Federer ezzel karrierje 28. Grand Slam-döntőjébe jutott be, ahol a 18. győzelméért fog harcba szállni. Teszi ezt úgy, hogy 35 éves és félév kihagyás után tért vissza. A végső meccsig vezető úton Tomas Berdycht és Kei Nishikorit is legyőzte. A negyeddöntőben elvileg a világelső Andy Murrayvel játszott volna, de Mischa Zverev okafogyottá tette az előrejelzéseket. Nem derül ki már, mire lett volna képes a skót ellen Federer, az viszont már biztos, hogy jelenleg a tenisztörténelem egyik legnagyobb sztorija íródik

Pláne, ha holnap Rafael Nadal (9.) bebiztosítja az álomdöntő létrejöttét, Grigor Dimitrov (15.) legyőzésével. Nem lesz azonban könnyű dolga a 2009-es bajnoknak, hiszen a bolgár idén még veretlen és ez nagyon magabiztos játékának köszönhető.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

A hozzászólások le vannak zárva.