Szezonsumma 2017: Az elsöprő dominancia diadala

Szezonbéli visszatekintőnket Wimbledonnal folytatjuk. Roger Federer jött, látott és kíméletlenül letakarította a mezőnyt az All England Clubban. 

Magunk között szólva erre lehetett számítani, hiszen Federer ugyan még Stuttgartban betlizett Tommy Haas ellen,  jó barátjától mégsem sajnálta a győzelmet. Halléban viszont már láthattunk, ahogy Federer kegyetlen játékát az ifjabbik Zverev sínylette meg,  Ez a Federer győzelem Wimbledonban papírforma volt.

Újra magyar játékos a wimbledoni főtáblán…

Fucsovics szépen küzdött a később negyeddöntőig jutó Müller ellen
Kép forrása: nemzetisport.hu

Hosszú idő után újra magyar teniszezőt köszönthettünk az első fordulóban Wimbledonban. Fucsovics Márton szabadkártyával indult a versenyen. 2002-ben volt utoljára magyar a főtáblán az All England Club zöld gyepén, aki nem volt más, mint Marci edzője, Sávolt Attila. Visszatérve Fucsovics wimbledoni szereplésére, nehéz feladat várt rá, ahol Gilles Müller volt az ellenfél, tisztességesen helytállt. Marci három szettben, 7/5 6/4 6/2-es vereséget szenvedett a luxemburgi ellen.

A legnagyobb meglepetések…

Wawrinka hamar búcsút intett a wimbledoni közönségnek
Kép forrása: theindianexpress.com

Stan Wawrinka volt már wimbledoni negyeddöntős, azonban ez a torna nem úgy sikerült neki, ahogy az elvárható lett volna. A svájci nem tartozik az elit füves pályás játékosok közé, azonban több mint csalódás Daniil Medvedev elleni veresége. Nagy változtatásokra lesz szükség ezen a borításon teniszében, amennyiben meg kívánja szerezni a hiányzó Grand Slam trófeát. A meglepetések tárháza Wawrinka vereségével nem zárt be, hosszú az idei lista Wimbledonban. A második fordulóban Gulbis legyőzte Del Potrot, búcsút vettünk a füves pályán is tornát nyerő Lucas Pouilletól, Dudi Sela kiejtette füvön John Isnert, valamint az osztrák Sebastian Offner hazaküldte Jack Sockot.

A legnagyobb mérkőzés…

Az év egyik legnagyobb találkozóját nyerte meg Gilles Müller
Kép forrása: hindustantimes.com

A legekre visszaemlékezve Wimbledonban szenteljünk pár szót Gilles Müller és Rafael Nadal meccsének, hiszen ez tényleg az év egyik legjobb találkozója volt. A luxemburgi tornagyőzelemmel és Wimbledonban is meggyőző formával érkezett a nyolcaddöntőre, a spanyol pedig 10 olyan Grand Slam tornán lejátszott mérkőzéssel, ahol még szettet sem veszített. Nos az utóbbi mutató gyorsan szerte foszlott, ráadásul duplán. Gilles Müller hamar két szett előnybe került, de hát ismerjük Rafael Nadal végeláthatatlan küzdeni akarását. Egyre jobban belejött a játékba, Müller magabiztossága hamar elillant, Nadal kiegyenlített, ám ekkor még nem tudtuk milyen kegyetlen horror következik az utolsó felvonásban. Hiába jött vissza két szett hátrányból a spanyol, csak egyszer tudott közel férkőzni ellenfele adogatásaihoz, de ez füstbe ment tervként szerepel a statisztikában. A döntő szettben pedig óriási hátrány ilyen helyzetben futni az eredmény után. Müller folyamatos nyomást gyakorolt Nadalra, a káprázatos mentális erő végül 14-13-nál véget ért, Müller pedig első luxemburgiként kvalifikálta magát egy wimbledoni negyeddöntőbe.

A legnagyobb fejlődés…

Querrey remek eredményei között szerepel az idei wimbledoni menetelése is
Kép forrása: indianexpress.com

Sam Querrey Wimbledonban nyújtott teljesítményét mindenképp ki kell emelni. Az amerikai játékos letette a névjegyét Nadal legyőzésével Acapulcoban, azonban itt nagyobbat teniszezett. Querrey irgalmatlanul feszült öt szettes diadalokat aratott az év harmadik Grand Slam tornáján, számszerűleg hármat. Az első skalp Tsonga legyőzése volt, ami egyfajta törlesztés volt a 2014-es vereségért, ahol akkor még a francia a lenyugvó nap látványára döntő szett 14-12-re nyert. Az idei wimbledoni csörtéjük drámaiságát a két napos befejezés fokozta, Querrey egy játékot nyerve jutott tovább a második nap. Az öt szettes trilógia második epizódjának legyőzött fele Kevin Anderson volt, akit az amerikai döntő szett 6/3-al búcsúztatott. A negyeddöntőben pedig Querreynek a 2017-es wimbledoni tornára is jutott egy mérhetetlenül nagy skalp. Tavaly a szerb verte Novak Djokovicot a 16 között, idén pedig a brit Andy Murrayt győzte le, úgyhogy a döntő szettben már nem volt esélye a britnek. Az elődöntőben valami hasonlóra készült  Marin Ciliccel szemben, hiszen 1-2-es hátrányba került három szett után. Az amerikai remekül harcolt, ezen a napon viszont a horvát erősebb volt nála és Kohlschreiber, Florian Mayer, Steve Johnson, Bautista Agut, Müller és Querrey legyőzése után második Grand Slam döntőjére készült.

Két hétig sebezhetetlen…

Federert a legjobban Berdych tudta megszorongatni
Kép forrása: atpworldtour.com

Végül pedig essen néhány gondolat az idei Wimbledont megnyerő Roger Federerről. Maximális önbizalommal érkezett kedvenc helyszínére a svájci. Nagy mérkőzésnek harangozták be Halléban a Zverev ellenit, edzőmeccs lett belőle, ahol Federer megsemmisítette a németet. Így várta Wimbledont Federer, ahol az első mérkőzésén Dolgopolov ellen csak másfél szettet kellett játszania. Jöttek szoros szettek a folytatásban, de itt megállt a dolog. Dusan Lajovic és Mischa Zverev is három szettben kapott ki, 1-1 Tiebreakig eljutottak. Innetől azt gondolhattuk, hiába Federer jó formája, a következő ellenfelekkel szemben már nehezebb lesz áttörni a falat. Grigor Dimitrov mindösszesen 8 játékot nyert Federer ellen, a 2016-os elődöntőért visszavágva pedig Raonic is csak egy Tiebreak erejéig szorongatta Federert. Berdych kipihenten érkezett a Federer elleni elődöntőre. Itt akadt ugyan két rövidítésben végződő szett, ám amikor kellett, a svájci összerántotta magát és előszedte a legjobb megoldásokat.

Federer nem volt verhető Wimbledonban
Kép forrása: indianexpress.com

Federer és Cilic Grand Slam döntőjét sok-sok ezer ember várta, a végeredmény azonban egy percig sem lehetett kérdéses senki számára sem. Az első szettben az első breakig volt partiban a horvát, onnantól Federer szinte hazai pályán zsebelte be az újabb wimbledoni elsőséget. Federer 81 %-ban nyerte a pontokat az első szerva mögött, és a második szerva mögötti 71 %-os mutató is igen jónak számít, nem véletlen, hogy Cilic csak egyszer jutott el break lehetőségig. A svájci 6/3 6/1 6/4-es győzelmet tudhatott magáénak a fináléban, ezzel pedig nyolcadszor lett wimbledoni bajnok, és már 19. Grand Slam sikerének örülhetett.

A hozzászólások le vannak zárva.