“Kedves 16 éves Pete…” – Sampras levele fiatalkori önmagához – 3. rész

2018. október 6.
by andF

Pete Sampras fiatalkori önmagához írt “levele” olvasható alább. Sok minden van, amit felnőtt fejjel másképp csinált volna, ezekkel kapcsolatban látja el hasznos tanácsokkal a 16 éves Pete-t.

Mindazonáltal nem csak Andre, és a kettőtök versengése az, ami előtt tisztelegned kell. Sok olyan ember van, aki hatalmas hatással lesz majd a játékodra és az életedre egyaránt. Az egyik ilyen a jövőbeni edződ, mentorod és barátod, Tim Gullikson.

Ugyanazon a ’95-ös Australian Openen, ahol a döntőben kikapsz majd Agassitól (hacsak nem fogadod meg a tanácsom), Tim rejtélyes módon összeesik a pályán, és feladni kényszerül a tornát. Az, hogy látod majd őt a kórházban, a testvérét pedig könnyektől ázva mellette több, mint amit egyedül fel tudsz dolgozni.

Beszélj róla! Tudom, hogy introvertált személyiség vagy, de ez az esemény túl nagy ahhoz, hogy egyedül birkózz meg vele. Ha nem beszélsz róla, a feszültség felgyülemlik és fortyog majd benned, majd a Jim Courier elleni negyeddöntőben fog kitörni belőled. Össze fogsz törni, és elsírod magad a pályán.

Tim végül feladja majd az agyrák elleni küzdelmet, ami a pályán való összeesését eredményezte, és ettől még inkább szét fogsz esni. Becsüld meg az időd, amit vele tölthettél, majd beszélj róla, ha már ő nem lesz. Később meg fogod köszönni nekem.

Értékeld a barátodat, John Blacket. Mikor megadja majd annak a csinos, Bridgette nevű hölgynek a számát, akit a mozivásznon láttál, köszönd meg és hívd fel! Tudom, te nem olyan srác vagy, aki ilyesmit csinál. Ez számodra bizarr. De tedd meg – hívd fel őt! És később, mikor majd a feleséged lesz – légy hálás érte! Minden egyes nap!

Légy hálás a nővéreid, Stella és Marion, valamint a bátyád, Gus miatt. Hallgass rájuk, jó tanácsokkal szolgálhatnak. És tudd, hogy ők mindig támogatni fognak, bármi is történjék.

Légy hálás a szüleidnek. Ők biztosították számodra az edzéseket, amelyekre szükséged volt. Mindig támogattak, és segítettek abban, hogy a magad ura lehess. És most, hogy a profivá válás küszöbén állsz, légy hálás, hogy a lehető legnormálisabb gyerekkort biztosították a számodra. Soha nem helyeztek túl nagy nyomást rád, és nem nem is fognak majd a későbbiekben sem. Ezek azok a dolgok, amiket nem látsz még 16 évesen – a rengeteg áldozatot, amiket érted hoztak.

Figyelj mindenre, amit a szüleid csinálnak, és jegyzetelj! Egy nap még nagyon hasznos lesz, mikor saját gyerekeid lesznek.

16 éves vagy, és az életed még csak most kezdődik, de ne mindig csak a jövőre koncentrálj! Tudom, hogy nehéz, mert minden verseny után – főleg ha te nyerted – a figyelmed máris a következőre irányul. Fordíts időt arra, hogy átéld a győzelmeidet, és oszd meg az örömöd a családoddal és a barátaiddal. Használd ki a fiatalságod, és élvezd ki minden pillanatát! Az út a valódi jutalom!

Játssz keményen, a saját szabályaid szerint, és maradj hű önmagadhoz! Ha így teszel, nem hibázhatsz nagyot.

Tisztelettel,

Pete

Forrás: theplayerstribune.com

Kép forrás: articlebio.com

A hozzászólások le vannak zárva.