Davis Kupa: Cilic tökéletes hétvégéje, Horvátországé a trófea

Horvátország második alkalommal hódította el a Davis Kupa serleget. A zárónapon Marin Cilic ismét kikezdhetetlen volt, amire még Lucas Pouillenak sem volt érdemi válasza.

Horvátország ugyan a papírformának megfelelően elbukta a párost, azonban az első napnak köszönhetően még így is ők rendelkeztek nagyobb lélektani előnnyel. Marin Cilicen volt a sor, hogy befejezze a történetet, de az utolsó pillanatban új ellenfelet kapott. Az érdekesség a két játékos párharcában, hogy ők ketten csupán egyszer, egy 2 évvel ezelőtti Davis Kupa elődöntőben találkoztak, ahol Cilic tudott négy szettben nyerni. Lucas Pouille, aki ugyan nem egy Davis Kupa bravúrjátékos, mégis tudja, miként kell ebben a szituációban mérkőzést nyerni. Yannick Noah részéről a 24 éves játékos szerepeltetése az első napon látott gyenge Chardy teniszt követően igen jogos és logikus döntés volt!

Vannak olyan napok, amikor húzol egy váratlant, és ez a semmiből, hirtelen kifizetődik. Ez azonban nem ilyen volt! Marin Cilic a Tsonga elleni mérkőzésén igen csak sérthetetlen volt ( 18 pontot bukott adogatóként ), és ezt a tendenciát a GazProm Hungarian Open első bajnokán gyakorolta tovább. Az első játszma lehetett volna fordulópont a mérkőzésen, azonban a langaléta horvátot a Tiebreak alatt sem lehetett zavarba hozni. Egy szett megvolt, innentől kezdődött a henger és a második szett elvesztésével Pouillenak minimális esélye maradt a csodára, a franciáknak pedig a Davis Kupa győzelemre. Az a lehetőség volt még, ami Ciliccel jó néhányszor megtörtént, 2 szett megnyerése után  túlságosan stresszel és ajándékba adja az ellenfélnek a sikert. Itt viszont nem erről a Cilicről szólt a fáma, hanem a sérthetetlenség mintaszobrának megtestesítőjéről. A 2014-es US Open bajnok a hatodik szettjét is úgy játszotta le ezen a hétvégén, hogy Pouille nem kapott lehetőséget a breakre. A harmadik játszmában első ízben Cilic 2-2-nél szerezte meg a fórt, majd a mérkőzést fogadóként  fejezte be. Itt ugyan még 0-40 után jött egy Pouille ász, majd egy remegősen kiütött röpte a horváttól, mégis a harmadik mérkőzéslabdát Cilic egy gyönyörű átemeléssel használta ki. Nem csoda, hogy ma Pouille esélytelen volt, hiszen Tsongához hasonlóan 18 pontot hozott fogadóként, és tekintetével ő is nyugtázta, ez a te hétvégéd haver!

Cilic egyszerűen extra volt ezen a hétvégén
Kép forrása: rt.com

Cilic megnyerte, kezdődhetett a fieszta horvát módra
Kép forrása: eurosport.co.uk

Horvátország 2005 után tehát másodszor lett a Davis Kupa győztese, és ez a lebonyolítás változása miatt is óriási élmény maradhat számukra.  Ami pedig Marin Cilicet illeti, kíváncsian várjuk, hoz-e az ilyen fajta siker nagyobb áttörést a karrierjében. A 30 éves teniszezőnek jó pár éve lehet még a legmagasabb szinten, fizikumát és játékstílusát látva. Másodszor láthattuk tőle a 2014-es US Open után, milyen az, amikor egyszerűen minden jön neki. Ennek tudatában meglátjuk ezt a magas színvonalat tudja-e a fontosabb mérkőzéseken hozni jó játékosok ellen! Mindenesetre gratuláció illeti Zeljko Krajant és csapatát, akik egy igen egységes képet mutattak arról, hogy kell megfelelően ebben a sorozatban helyt állni!

Kiemelt kép forrása: daviscup.com

A hozzászólások le vannak zárva.