A jövő világelsői – újratöltve – 1. rész

2018. december 28.
by Írókéz

1- rész: Stefanos Tsitsipas

A Teniszvilág leghűségesebb olvasói talán még emlékeznek rá: Négy évvel ezelőtt seregszemlét tartottunk, bemutattuk, ki az a négy tizenéves teniszező, akinek legnagyobb esélye van rá, hogy a mai nagy bajnokok örökébe lépjen. Akkori jelöltjeink közül Kyrgiostól alighanem elbúcsúzhatunk a legmagasabb szinten, Rublev is megrekedt valahol útközben, Coric viszont lassan  top 10-es játékos lesz, Zverev számára pedig reális lehetőség, hogy akár rövid időn belül világelső legyen, hiszen nem hivatalos világbajnokként már 4. a világranglistán, mindössze 35 ATP-ponttal lemaradva Roger Federtől. Mivel lassan, de egyre biztosabban közeledik a generációváltás, úgy érezzük, itt az ideje ismét szétnéznünk a világ teniszpályáin, kik lehetnek az új trónkövetelők. A 4-es szám bűvöletében kiválasztottuk azt a 4 tinédzsert, akikben a legnagyobb potenciált véljük felfedezni. Új sorozatunk szereplői:  Stefanos Tsitsipas, Denis Shapovalov, Alex de Minaur és Felix Auger-Aliassime.

Első jelöltünk, Stefanos Tsitsipas szigorúan véve nem is szerepelhetne írásunkban, hiszen néhány hónapja már betöltötte 20. életévét, de nem tehetjük meg, hogy kihagyjuk, elképesztő tehetsége és izgalmas személye miatt sem.

A példaképpel

“Stef” – ahogy barátai nevezik – orosz anyától és görög apától származik, saját bevallása szerint édesanyja szláv mentalitását örökölte, ennek köszönheti kitartását és mentális erejét. Elég későn kapcsolódott be a profi tenisz magasabb rangú versenysorozataiba. 18 évesen, junior világelsőként 5 ITF-versenyen nem talált legyőzőre, az ezt követő évben, 2017-ben pedig egy Challenger-tornán diadalmaskodott. Az áttörés idén következett be, a görög fiú elképesztő szezont produkált. Néhány negyeddöntő után a barcelonai salakos Mastersen egészen a döntőig menetelt, ahol végül Rafael Nadal állította meg. Wimbledonban, a füves szentélyben a legjobb 16 közé jutott, ami szintén figyelemre méltó eredmény. Ezek után következett a Canadian Masters, ahol Tsitsipas hatalmasat robbantott: Többek között a wimbledoni döntő mindkét résztvevőjét,  Novak Djokovicot és Kevin Andersont is legyőzve, elképesztő küzdeni tudásról tanúságot téve bejutott az 1000-es verseny döntőjébe. Itt ismét a világelső Rafa Nadallal találkozott, és egyelőre ismét fejet kellett hajtania a nagyobb tudás előtt, de a teniszvilág felkapta a fejét. Stefanosból egycsapásra sztár lett.

A szezon hátralévő része meghozta számára az első ATP-tornagyőzelmet (Stockholm), a Next Gen világbajnoki címet, és a ranglista 15. helyét. Játékosunk igen jó helyzetben várhatja 2019-et.

Meddig szárnyalhat a görög?
Kép: ispn24.com

Tsitsipas nem csak tehetséges ifjú, hanem igazi egyéniség, olyan teniszező, aki úgy kell a mai, egyre gépiesebbé váló tenisz-sportnak, akár egy falat kenyér. Megjelenése és küzdőszelleme Björn Borgot idézi, játéka pedig nem a ma megszokott erőtenisz, hanem –  akárcsak a görög fiú külseje – inkább kissé retro jellegű. Egykezes fonákot üt, ami elvileg hátrányt jelent számára, viszont ezt a hátrányt remekül kompenzálja mozgásával és erőteljes tenyeresével, amelyet szintén nem a ma megszokott modern, hanem inkább a régi időkre hajazó technikával üt. Elnyűhetetlen, megtörhetetlen küzdőszellem, hihetetlen játékintelligencia, adaptív képesség és elképesztő mentális erő jellemzi  főhősünket. Tisztában van a sztársággal járó felelősséggel, szeretne példakép lenni a fiatalok számára, akárcsak az ő példaképe, Roger Federer. A Mazi gia to Paidi nevű görög szervezet nagyköveteként nehéz sorsú gyermekeket támogat. A Z- (vagy Zéta, hogy stílszerűek legyünk) generáció képviselőjeként profin használja a közösségi médiát, saját vlogot vezet. Nagy Olimpiakosz-szurkoló, szeret asztaliteniszezni, úszni és filmeket nézni.

Kiemelt kép forrása: foxsportasia.com

A hozzászólások le vannak zárva.