A kétszeres olimpiai bajnok ad új lendületet Dominic Thiemnek

A múlt héten megszerezte első Masters-sikerét Indian Wellsben az osztrák Dominic Thiem. Sok érdemet tulajdonít ebben ő maga is a chilei Nicolas Massú-hoz, aki ebben az évben csatlakozott stábjába.

A friss világranglista 4. helyezett és a 2004-es athéni ötkarikás játékok egyéni és páros győztese ez év január végén találkozott először a Davis Kupa idei első fordulója során, mikor is a felek nemzetei csaptak össze egymás ellen Ausztriában: Thiem a hazai csapat kulcsembere volt, Massú pedig Chile Davis Kupa-szövetségi kapitánya. Ezt követte a Buenos Aires Open, ahol az idei évig még nem szenvedett vereséget a 25 éves osztrák teniszező, aki nem is kezdte valami jól az évet. Teljesítményét egy vírusos megbetegedés nehezítette: második körös meccsét fel kellett adnia az Australian Openen, és két korábbi sikerei helyszínén, az argentin fővárosban és Rio de Janeiróban is ideje korán kiesett.

A Roland Garros tavalyi döntősét elsősorban salak-specialistaként tartják számon. Ez egyértelmű, hiszen ezen a borításon szerezte meg tornagyőzelmei nagy részét, ráadásul a leglassabb borításon a terep koronázatlan királyát, Rafael Nadalt is legyőzte már néhányszor. Ennél fogva kimondottan meglepetésnek számít, hogy első Masters-sikerét a kemény pályás Indian Wells-i tornán szerezte meg, ráadásul Roger Federert verte meg a döntőben, mégpedig szetthátrányból fordítva.

“A Dominátor” rengeteg időt fektetett abba, hogy megszokja a kaliforniai körülményeket, ugyanis a torna kezdete előtt 11 nappal is már a helyszínen tartózkodott, ahogyan Nicolas Massú is. Volt tehát alkalmuk arra, hogy összeszokjanak, megosszák egymás gondolatait, s leginkább Thiem meghallgassa a chilei tanácsait. Már a nagy siker előtt is sorolt fel érveket a Massú mellett:

“Ő is salakon játszott jobban, de legnagyobb sikerét még az athéni olimpián érte el kemény pályán. Tudja, hogyan lehet felhasználni a salakpályás erényeket kemény borításon, ez alapozhatja meg együttműködésünket.”

Kinézete miatt “Vámpír” volt a beceneve Massúnak.
Kép forrása: vaaju.com

Ha a többi nem is éppen történelem, de számítások maximálisan beváltak, így természetesen nem győzte dicsérni őt a döntőt követően sem:

“Nagyon jó, hogy ott tudhatom az edzői boxomban a meccsek alatt. Nagyon motivált és ezt át tudja rám ragasztani a pályára. Az edzéseken is ugyanilyen intenzív, 12-13 nappal a torna kezdete előtt kezdtünk el együtt dolgozni, de nem voltam valami jó állapotban fizikailag, ahhoz meg pláne nem, hogy Indian Wells-i bajnok lehessek. Szóval ez a siker az ő érdeme is.”

Ünnepel a stáb a döntő után.
Kép forrása: laola1.at

A döntő óta megkérdezte a történtekről az osztrák kurier.at a tenisz egyik nagy “Jedi-mesterét”, Günter Bresniket is, aki Thiem edzője karriere kezdete óta – a 80-as évek óta edz teniszezőket, 27 tanítványa lett top 100-as versenyző, köztük Boris Becker, Henri Leconte, Patrick McEnroe vagy éppen Ernests Gulbis.

“Fogunk majd beszélgetni később, de ezek után meg lennék lepve ha Massu nem maradna Dominc csapatában. Rendkívül karizmatikus, edzés szempontjából is olyan karaktere van, aki hozzá illik, mindemellett a sikerhez vezető utat is ismeri.”

Bresnik már 57 éves, nem utazik el mindenhová napjaink legsikeresebb tanítványával, de valószínűleg Massú lehet az, aki tehermentesíteni fogja ebben a tekintetben. Massú a világranglista 9. helyéig jutott el, legnagyobb sikere a 15 évvel ezelőtti duplázása volt Athénban. Grand Slam-tornákról egyéniben egy US Open-nyolcaddöntőt tudott felmutatni, párosban pedig egy Roland Garros-elődöntőt – mindkettőt 2005-ben. Érdekesség, hogy anyai nagyapja Magyarországról vándorolt ki a második világháborúban, a német megszállástól menekülve.

A kiemelt kép forrása: emol.com