Így módosul az ATP-világranglista a kényszerszünet után

Sok volt a dilemma a szezon felfüggesztése miatt, de az uraknál összeállt most egy koncepció.

Tavasz hajnalán először az Indian Wells Masterst halasztották el, utána pedig a komplett szezont egészen augusztusig az ATP-nél. Mindennek hozományaként befagyasztották a világranglistát a kényszerszünet erejére, elmarad(t) idén a Miami Masters, a Monte Carlo-i mesterverseny, a kanadai Rogers Masters és persze minden torna legbecsesebbje, Wimbledon is. A salakszezon és a US Open Series megmentésére azonban lett terv egy kis naptár és helyszín módosítással, de azt nem lehetett elkerülni, hogy az évek óta megszokott menetrend felboruljon.

A versenynaptárra tehát már született megoldás, de az ehhez igazodó ranglista működésére – aminek egyértelmű célja az, hogy a mezőnyben rendezett erőviszonyok uralkodjanak anarchia helyett – még nem. Egészen hétfőig. Az ATP azonban már erre is kitalált egy megoldásnak szánt tervet. Eddig a teniszezők ranglistapontjai az “elmúlt” 52 hét 18 legjobb eredményeiből tevődtek össze, az új rendszer viszont egy 22 hónapos időszakot fog magában foglalni 2019 márciusa és 2020 decembere között.

Az ATP pontokban szedte össze az ehhez fűzött célokat:

  • Rugalmasság és méltányosság biztosítása a játékosok számára minden szinten, párhuzamosan a felülvizsgált ideiglenes 2020-as naptár részeként rendelkezésre álló összevont pontszámmal.
  • Biztosítson stabilitást azoknak a játékosoknak, akik egészségük és biztonsága miatt nem tudnak vagy nem szeretnének versenyezni 2020-ban.
  • Biztosítson egy rendszert, amely szükség esetén alkalmazkodni tud a naptár további változásaihoz.
  • Azon a játékosok jutalmazása, akik jól teljesítenek a Tour megújulása után.
  • Garancia arra, hogy 2021-ben továbbra is az eddigi “pont védős” rendszer működjön, ami hétről hétre biztosítja a rangsor mobilitását

A 2019-ES ÉS 2020-AS ÉVRE VONATKOZÓ EREDMÉNYEK:
A felülvizsgált 22 hónapos rangsorolási rendszer kulcsfontosságú elemei a következők :

• A játékosok rangsorát a 2019. március és 2020. december közötti “Legjobb 18” eredmény képezi.
• Nem kerülhet számításba ugyanaz a verseny két alkalommal a “Legjobb 18” bontásban. Például egy olyan játékos, aki 2019-ben idén is a Mutua Madrid Openen játszik, a két eredmény közül a jobbik lesz beszámítva.
• A 2020-ban megszerzett pontok továbbra is a rangsorban maradnak 52 hétig, vagy amíg az adott eseményt 2021-ben ismét megrendezik, attól függően, hogy melyik következik be előbb.

A módosítások természetesen a szezonzáró ATP Finalsra is vonatkoznak: megszokott módon a 2019-ben megszerzett pontokat (kiegészítő 19. eseményként) nem veszik figyelembe a játékosok 2020-as versenyre való kvalifikációjával, biztosítva az egyenlő versenyfeltételeket az idei torna során is.

(Forrás)

A borítókép forrása: barcelonaopenbancsabadell.com