Nem szabad még Hewittot leírni! Ő a Brisbane-i bajnok!

2014. január 5.
by DGM96

Napjaink leghíresebb ausztrálja Federert győzte le.

Igazi klasszikus párosítás alakult ki a 250-es rangú, Brisbane-i ATP-torna döntőjében. Két korábbi világelső, Lleyton Hewitt és Roger Federer személyében. Az elmúlt évtized első felének meghatározó alakjai voltak, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy 1999 és 2005 között 18-szor csaptak össze, e mérkőzések nagy része pedig a Mesterversenyek, VB-k és Grand Slam-tornák jelentős fordulóiban zajlottak. Az egymás elleni mérlegben Federer vezetett a meccs előtt 18-8-ra, de legutóbbi találkozójukkor Hewitt nyert, akkor is egy döntőben, 2010-ben, Halléban (Hewitt ekkor nyert utoljára tornát).

fed

Nem igazán ment ma Federernek
(forrás: atpworldtour.com)

Federer, ha tehetné, biztos letagadná az első játszmát. A Grand Slam-rekorder ugyanis nagyon nem találta a pályát, olykor-olykor akkora out-okat is ütött, ami még párosban sem lenne bent. Hewittnak így nem kellett extrát nyújtania, Federer 22 hibája elegendő volt ahhoz, hogy az ausztrál 6/1-gyel behúzza a nyitószettet.

Az első kiemelt svájci az ezt megelőző három meccse közül egyszer sem veszítette el az adogatását, ebben a játszmában viszont kapásból háromszor. Ez viszont nem zökkentette ki. A második szettre megérkezett a mérkőzésre: adogatása feljavult, ütései pedig a helyén voltak és egyre jobb volt fogadóként is. Játszmabeli harmadik fogadóelőnyét kihasználta, majd három ásszal és egy szerva-tenyeres-kombóval egyenlített.

A mindent eldöntő, harmadik játszmában is Federer volt a fő kezdeményező, az első három játékban összesen 5 breaklabdája volt, de ezeket nem használta ki, ami végül megbosszulta magát. 2/1-es Hewitt-vezetésnél az ausztrál fogadójátékot nyert, mely végül megbélyegezte a végeredményt, annak ellenére is, hogy 4/2-nél még a bázeli visszajöhetett volna (végeredmény: 6/1 4/6 6/3).

Az ausztrál természetesen boldogan nyilatkozott a mérkőzés után: “Döntőzni a világ legjobbjaival mindig izgalmas. Ez az, ami miatt még itt vagyok.

Rod Laver is megnézte a döntőt (forrás: atpworldtour.com)

Rod Laver is megnézte a döntőt
(forrás: atpworldtour.com)

Elég motivációt érzek még ahhoz, hogy megpróbáljak további tornákat nyerni”

A 32 éves egykori világelső minden bizonnyal a meglepően jó US Open-szereplésével szerezte vissza a hitét, mely még mindig viszi előre, nyilatkozata is ezt sugallja. Motiváltságát elnézve pedig egy szerencsés sorsolással hazája  GS-tornáján is meglepetés szereplő lehet.

kiemelt kép forrása: atpworldtour.com