A legkegyetlenebb sport; jövedelmek a profi teniszben

Federer, Nadal, Djokovic; multimilliomos sztársportolók, akiket ámulva nézünk a tévében, és elszédülünk, amikor olvassuk, milyen rengeteg pénzt keresnek. Nekik biztosan nagyon megéri teniszezőnek lenni.

Az említett játékosokkal összefüggésbe hozott csillagászati összegek hallatán hajlamos a sportkedvelő laikus azt hinni, hogy a tenisz könnyű pénzkereset. Amolyan igazi magyaros mentalitással sokan legyintenek is egyet: ezeknek is csak megszületni volt nehéz… Csak teniszeznek egész nap, repkednek mindenfelé a világban, azt csinálják, amit szeretnek, és gennyesre keresik magukat.

forrás: dailychuckle.typepad.com

forrás: dailychuckle.typepad.com

Ha azonban a sportág egészét vesszük szemügyre, egészen más kép rajzolódik ki előttünk. Igaz, hogy Roger Federer 2013-ban a maga 72 millió dolláros jövedelmével a harmadik legjobban kereső sportoló volt a világon (Floyd Mayweather bokszoló és Tiger Woods golfozó után), de Federer külön kategória. Ő egy ikon, a teniszsport eleganciájának megtestesítője és sportágának legeredményesebb játékosa. Olyan, mint Michael Jordan volt a kosárlabdában. Ennek megfelelően, marketingértéke is óriási, a jövedelmek pedig ezzel állnak összefüggésben, hiszen a 72 millióból csak 7 millió származik a pénzdíjakból, a többi a szponzori bevételekből és fellépti díjakból tevődik össze.

Ugyanakkor, a tenisz jelenlegi két legjobb játékosa, Rafael Nadal és Novak Djokovic együtt is jóval kevesebbet keres, mint a svájci teniszisten. Mindketten 26-26 millió dolláros bevétellel zárták az évet. A női mezőnyben jóval kisebbek a bevételek: bár Maria Sharapova 29 millió dollárral 2013 legjobban kereső sportolónője volt, Serena Williams, a sportág jelenlegi királynője 20 milió dollárt, az utánuk következők pedig sokkal kevesebbet keresnek.

Erre még mindig sokan megjegyzik: egye fene, kiegyeznék én is 1-2 millió dolcsival, ellennék én annyiból is. A valóság azonban az, hogy a profi teniszezők zöme ennél jóval kisebb jövedelemmel kénytelen beérni, ugyanis a felajánlott pénzdíjak rendkívül előnytelenül oszlanak el.

Igaz, hogy a tenisz csúcsán elhelyezkedő néhány játékos szédítő összegeket realizálhat, ugyanakkor például a világ egyik legjobb párosjátékosa, Max Mirnyi csak 33 154 dollárt keresett tavaly. A világranglista 100. helyezettje, Tim Smyczek 272 ezret teniszezett össze, de például a top 100-ba most bekerülő, Dohában Nadaltól szettet elcsenő Peter Gojowczyk csak 101 ezret.  A világranglista 100. és 200. helye közöttiek 50 és 100 ezer dollár közötti összeget vihetnek haza. Ezek persze bruttó bevételek, nincsenek levonva belőlük a játékos költségei, amelyek bizony tetemesek. A profi tenisz költséges pénzkereset, hogy ezzel a némileg meghökkentő kifejezéssel éljünk.

Repülő, szállodák, pályabérlet, labdák, húrozás, edzői fizetés és költségtérítés, a jobbaknak erőnléti edző, fizioterapeuta, esetleg sportpszichológus – ezek mind jelentős kiadások. Ráadásul, ezek már akkor jelentkeznek, amikor a játékos még egy fillért sem keresett a tenisszel, hanem korosztályos versenyzőként próbál beletanulni a versenyzésbe. Egy játékos évi ilyen jellegű költsége több tízezer dollár. Mennyit is keres a 100.-200. hely között egy teniszező? Vessük csak gyorsan össze a bevételeiket a kiadásokkal. Az persze természetes, hogy ha a sportoló megsérül, itt nincs táppénz, egyszerűen jövedelem nélkül marad a teniszező, kiadásai viszont csak némileg csökkennek.

forrás: cdn.na16.netdna-cdn.com

Sugarpova, you are my candy girl
forrás: cdn.na16.netdna-cdn.com

Jamie Baker 26 éves korában, a legjobb játékoskorban, számos sérülés, betegség és visszatérés után döntött úgy, hogy felhagy a profi tenisszel. A döntés meghozatala idején 237. volt a világranglistán, élete legjobbja pedig 186. volt. Játszott a brit Davis Kupa csapatban, jó barátja és versenyzőtársa volt Andy Murraynek. Bent volt a világ 200 legjobb játékosa között, de nem tudott annyi pénzt keresni, hogy félre tudjon tenni rövidke pályafutása utáni éveire.

Előző évben a világ 186. legjobb golfozója, Greg Chalmers 580 000 dollárt keresett, 150 ezerrel többet, mint amennyit Jamie egész pályafutása alatt összeteniszezett. De vajon mennyit keres a világ 186. legjobb könyvelője, orvosa, brókere, újságírója? Valószínűleg sokkal többet, mint az ugyanilyen rangsorral rendelkező teniszező.

És mi van a sportolókkal? Mennyit keres a világ 186. legjobb kosárlabdázója, amerikaifutballistája, kézilabdázója? Vagy éppen focistája?

Csak a Premier League-ben, az angol bajnokságban mintegy 500 labdarúgó kergeti a bőrt. Többségük heti több ezer, vagy több tízezer dollárt keres, és nem kell edzőket és szállodai szobákat fizetnie. Számos nagy bajnokság van, amelyben a focisták zöme sokkal több jövedelemhez jut, mint a világ legjobb teniszezői.

forrás: img.thesun.co.uk

forrás: img.thesun.co.uk

Minden sportban nehéz az előrejutás, de talán sehol nem olyan nehezített, mint a teniszben. Becslések szerint a világon több, mint négymillió versenyszerűen játszó teniszező van. Ők mind azért kezdték el, hogy egyszer majd a legjobbak legyenek, de közülük csak néhánynak sikerülhet. a döntő többség előbb-utóbb csalódottan feladja. A profi tenisz alsóbb lépcsőfokain, a Futures és Challenger tornákon igen szűken mérik a pénzdíjakat, ahhoz képest, hogy milyen rettentő erős mezőny van ezeken a tornákon.

Egy Futures győzelem pénzdíja az adók levonása után 910 dollár, egy Challengeré 5040. Aki nem tud gyorsan betörni a top 200-ba, annak a versenyzés negatív pénzügyi mérleget hoz évről évre. De igazán jól csak a 100-on belüliek keresnek, oda viszont borzasztó nehéz bekerülni. A legjobb száz átlagéletkora 27 év, tehát érett, jó korban lévő játékosokról van szó. 20 év alatti nincs köztük, de a 200-ban is csak két tinédzser található. Az utóbbi 20 évben csak két magyar játékosnak, Noszály Sándornak és Sávolt Attilának sikerült beverekednie magát ide az elitbe. A tenisz, bár könnyed játéknak túnik a legjobbak előadásában, valójában a legkegyetlenebb sport, igazi élet-halál harc, ami a profi szintet illeti.

Az ATP, a profi játékosok szervezete az idei évtől lépéseket tesz, hogy valamelyest kiegyenlítsék a pénzdíjak eme egyenlőtlen és igazságtalan elosztását. Növelik a kisebb versenyek pénzdíjait, és az első néhány fordulóban vesztes játékosok is többet kapnak majd, mint eddig.  Ezzel párhuzamosan viszont szédítő ütemben növekszik a legnagyobb versenyek pénzdíja is. A US Open szervezői a tavalyi verseny idején közölték, hogy 4 éven belül a kiosztott pénzdíj el fogja érni az 50 millió dollárt.

Kiemelt kép forrása: www.hititover.net