Tsonga megkezdte trófea visszahódító hadjáratát

A héten megkezdődött a Metz-i ATP torna, ahol az elmúlt három évben kétszer bajnoki trófeát nyerő Jo-Wilfried Tonga is megkezdte szereplését. A 2013-as döntős elkezdte menetelését a harmadik győzelméért a francia városban.

1. forduló:

janowicz

Janowicz nehezen jutott tovább Mannarino ellen
Kép forrása: tennisworldusa.org

Bár a legmagasabban rangsorolt játékosok ebben a szakaszban még élvezhették a pihenést, ennek ellenére elképesztően izgalmas találkozókat hozott az első kör. A hetedik kiemelt Jerzy Janowicz máris egy nehéz mérkőzésen küzdötte túl magát a hazai közönség előtt játszó Adrian Mannarino ellen. A lengyelnek talán egy áttörés jelentené a nagyobb sikerhez való utat, mivel még nem sikerült ATP tornát nyernie. Francia ellenfele az út elején igen csak megizzasztotta, mindösszesen egy rövidítésre volt a kieséstől. Janowicz azonban 7-5-re megnyerte a Tiebreak-ot, majd meg is fordította a meccset. A következő körben Jarkko Nieminen-el csap majd össze.

struff2

Struff is egy kemény csatán van túl
Kép forrása: donaukurier.de

Két 24 éves tehetség egymás ellen, ahol csak egy kerülhet ki győztesként. Dusan Lajovic és Jan-Lennard Struff csatája sem sikerült izgalommentesre. Az első játszmában 1-1 kivétellel hatékonynak bizonyultak az adogatójátékok, így következhetett a rövidítés. Egy szoros Tiebreak-ot követően végül a szerb került előnybe, nagy lépést tett a győzelem felé. A találkozó azonban innentől egy 360 fokos fordulatot vett, mivel Struff egyre erősebben dominált a folytatásban. Előbb 6/3-mal kiegyenlített, majd a döntő játszmában teljes mértékben megtörte ellenfelét. A záró szakaszban hatékonyabban adogatott, ráadásul Lajovic szerváinak a 60 %-ból nyerte a pontokat. Struff végül ezt a szettet is 6/3-ra hozta és bejutott a második fordulóba.

Az első forduló eredményei:

Gilles Müller-Edouard Roger-Vasselin 6/1 7/6(6)

Tobias Kamke-Kenny De Schepper 6/3 7/6(5)

David Goffin-Florent Serra 6/2 6/2

Paolo Lorenzi-Laurent Lokoli 6/2 6/4

Jan-Lennard Struff-Dusan Lajovic 6/7(6) 6/3 6/3

Jeremy Chardy-Nicolas Mahut 7/6(5) 7/5

Joao Sousa-Ivan Dodig 6/2 6/2

Igor Sijsling-Andreas Seppi 6/0 4/1-nél Seppi feladta

Paul-Henri Mathieu-Benjamin Becker 7/6(2) 7/6(3)

Jerzy Janowicz-Adian Mannarino 2/6 7/6(5) 6/4

Jarkko Nieminen-Sergiy Stakhovsky 6/4 3/6 7/6(4)

Michael Prziesny-Pierre-Hugues Herbert 6/4 3/6 7/6(4)

2. forduló:

tsonga2

Tsonga a fontos pillanatokban maradt erős fejben
Kép forrása: youtube.com

A második körben már pályára lépett a kétszeres bajnok Jo-Wilfried Tsonga is, aki tavalyi döntős veresége után nyílván szeretné visszaszerezni a Metz-i trófeát. Ezt Gilles Müller máshogy gondolta, aki egy szoros mérkőzésre kényszerítette az első kiemeltet, a fontos pillanatokban azonban a francia tudott nyugodtabb maradni. Az első játszmát rövidítés döntötte el, ahol Tsonga a hazai közönség buzdításában végül 9-7-re behúzta a Tiebreak-ot. Ez meg is alapozta a győzelmét, mivel Müller második adogatását egy tenyeres nyerővel elvette, innen pedig már nem engedett ki. Bár a luxemburgi 3-5-nél még sikeresen hárított két mérkőzéslabdát, ráadásul a következő játékban is három break labdája is volt Tsonga adogatásánál, ellenfele ismét jobban koncentrált. A francia tehát kiszerválta a mérkőzést és készülhet a pénteki negyeddöntőre.

mathieu

Mathieu meglepetésre legyőzte Rosolt
Kép forrása: youtube.com

A verseny ezen szakasza meghozta a torna első meglepetését. A negyedik kiemelt Lukas Rosol ugyanis igen gyorsan csomagolhatott. Ezt persze a francia közönség már kevésbé bánta, mivel a legyőzője Paul-Henri Mathieu volt. A francia játékos miután az első fordulót sikeresen abszolválta Benjamin Becker ellen, kevesesebb mint másfél óra alatt kiejtette Rosolt. A szerváját egy alkalommal sem veszítette el, szettenként pedig egyet a sok lehetőség közül kihasznált Rosol adogatásainál. Mathieunek egyelőre még várnia kell következő ellenfelére, hiszen ő már ezzel a győzelemmel bejutott a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben majd Joao Sousával vagy Igor Sijsling-al játszik. Ezt a találkozót a mai napon fogják lebonyolítani.

A második forduló eredményei:

Jo-Wilfried Tsonga-Gilles Müller 7/6(7) 6/4

Paul-Henri Mathieu-Lukas Rosol 6/3 6/4

Kiemelt kép forrása: youtube.com

A hozzászólások le vannak zárva.