Wimbledon: Djokovic 0-2-ről állt fel Anderson ellen! Folytatás kedden

2015. július 7.
by DGM96

Óriási bajba került a címvédő az élete teniszét játszó dél-afrikai ellen! Ezen kívül még Gilles Simon sikerét nevezhetjük meglepetésnek.

Kevin Anderson "kimutatta a foga fehérjét". forrás: ca.sports.yahoo.com

Kevin Anderson “kimutatta a foga fehérjét”.
forrás: ca.sports.yahoo.com

A ‘middle Sunday”-t követően az urak már a 8 közé jutásért küzdöttek meg. Djokovic (1.) és Anderson (14.) az 1-es pálya programjának utolsó felvonására voltak hivatottak. A szervezők nyilván abban a tudatban éltek, hogy nem lesz semmi meglepetés, és a szerb világelső behúzza a meccset, még mielőtt leszállna az éj. Wimbledon azonban a legkiszámíthatatlanabb Grand Slam-torna, a fű könnyen fel tudja borítani a papírformát (lsd.: Brown-Nadal). Azért azt is hozzá kell tenni, hogy Andersonnak megvan a kvalitása ahhoz, hogy legyőzhessen bárkit is, főleg úgy, hogy a játéka igencsak kompatibilis ehhez a borításhoz. Utóbbi felvetést sikerült is bizonyítania. Az első szett break nélkül zajlott le, miután egyik fél sem tudta kihasználni a korán kínálkozó lehetősége(ke)t. A tie-breakben is kiélezett volt a küzdelem, ahol 6-6-nál Djokovic az adogatópont-vesztéssel nagy árat fizetett. A vészharang csak ezután kondulhatott meg igazán! A második szett elején Anderson megcsinálta a meccs első breakjét, két pontja is volt a 4/1-hez, adogatóként! A szerb szokásához híven fel tudott tápászkodni, de csak a játszmán belül, hiszen ahelyett, hogy kiegyenlített volna (kétszer is labdája volt hozzá), újra rövidítésre került sor. Még itt is neki állt a zászló, miután 4-0-ra vezetett, a kétszettes hátrány azonban így is bekövetkezett! A dél-afrikai extázisba került/kerülhetett, hiszen a harmadik szettben az addigiaknak a töredékét sem tudta nyújtani, és Djokovic 6/1-gyel szépített. A negyedik szettre újra felpörgött Anderson, de Djokovic megérkezett ekkorra már a meccsbe, fogadóelőnyhöz nem engedte ellenfelét. A játszma elején sikerült a break a világelsőnek, később pedig az egyenlítést abszolválta. Ekkorra már messze járt a Nap Wimbledontól, így a supervisor a keddi folytatás mellett döntött (kezdés 14 órakor). 

Federer oktatott Bautista-Agut ellen forrás: www.express.co.uk

Federer oktatott Bautista-Agut ellen
forrás: www.express.co.uk

A sors fintora, hogy a kivilágítható centerpályán Federer (2.) nagyon meggyőzően nyert Bautista-Agut (20.) ellen. Ezt azonban várni is lehetett a svájci profizmusa miatt. A hétszeres bajnok zsinórban a második meccsét tudta le anélkül, hogy break-labdával kellett volna szembenéznie! A honfitárs, Stan Wawrinka (4.) is továbbjutott a belga Goffin (16.) ellen. Federerhez hasonlóan három szettben, de amíg a bázeli meccse másfél óráig tartott, addig a friss Garros-győztesé 2 óra 26 percig. Tomas Berdych-t (6.) viszont Gilles Simon (12.) kiejtette, ráadásul nem is öt játszmában, hanem háromban, és látszólag azok sem voltak nagyon szorosak.

Murray állta a sarat Karlovic szerváinál forrás: www.theguardian.com

Murray állta a sarat Karlovic szerváinál
forrás: www.theguardian.com

Andy Murray-nek (3.) már sokkal nehezebb dolga volt az óriás termetű és óriás szervával rendelkező Ivo Karlovic (23.) ellen. A skót ugyan két szoros szettel kényelmes pozícióba került, de a horvát szépíteni tudott. A negyedik játszmában azonban létjogosultságot nyert a tény, miszerint egy Grand Slam-tornán nagyobb játékbeli repertoár szükséges egy jó szerepléshez. Karlovic nem volt kellően hatékony legfontosabb, sőt, egyetlen fegyverénél, a szervánál. Murray ezt, ahogyan kell, kihasználta és bemasírozott zsinórban nyolcadik (!) wimbledoni negyeddöntőjébe. Marin Cilic (9.) is továbbjutott, ahogyan azt várni lehetett, legyőzte Denis Kudlát, de az ukrán születésű amerikai derekasan helytállt.

Vasek Pospisil pályafutása legnagyobb sikerét érte el forrás: inagist.com

Vasek Pospisil pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el
forrás: inagist.com

A nap rangadója egyértelműen Nick Kyrgios (26.) és Richard Gasquet (21.) összecsapása volt. Tavaly egy nagyon epikus meccsen 0-2-ről fordítva és kilenc (!!!) meccslabdát hárítva nyert az ausztrál tehetség. A tegnapi visszavágót szintén 2-0-val kezdte a francia. Sőt, a harmadik szettben, melyben óriási csata volt, kétszer is meccslabdája volt a rövidítésben, de jött a ‘deja vu’. Kyrgios szépített. Gasquet és rajongótábora félhetett a múlt kísértésétől, hiszen a negyedik szett is tie-breakbe torkollott, ahol az ausztrálnak két szettlabdája is volt. Ám ami 2014-ben sikerült, az 2015-ben nem. Gasquet megfordította a rövidítést, így továbbjutott. A franciának nem ez lesz az első negyeddöntője Wimbledonban, de Vasek Pospisilnek igen. Nadal és Ferrer távollétében ő és Viktor Troicki (22.) férkőzhetett a legjobb 8 mezőnyéhez. A szerb tűnt talán esélyesebbnek, hiszen ő volt eddig a meggyőzőbb. Ennek tükrében 2-0-ra is vezetett, de a 25 éves kanadai, nagy meglepetésre, megfordította a meccset.

A nap eredményei (férfi egyes, legjobb 16)

[1] Novak Djokovic (SRB) vs. [14] Kevin Anderson (RSA)  67(6) 67(6) 61 64 Folytatás kedden
[2] Roger Federer (SUI) d. [20] Roberto Bautista Agut (ESP) 62 62 63
[3] Andy Murray (GBR) d. [23] Ivo Karlovic (CRO) 76(7) 64 57 64
[4] Stan Wawrinka (SUI) d. [16] David Goffin (BEL) 76(3) 76(7) 64
[12] Gilles Simon (FRA) d. [6] Tomas Berdych (CZE) 63 63 62
[9] Marin Cilic (CRO) d. Denis Kudla (USA) 64 46 63 75
[21] Richard Gasquet (FRA) d. [26] Nick Kyrgios (AUS) 75 61 67(7) 76(6)
Vasek Pospisil (CAN) d. [22] Viktor Troicki (SRB) 46 67(4) 64 63 63

Egy meccs híján kialakultak az idei wimbledoni torna negyeddöntői. Ezek lesznek szerdán a párosítások:

Djokovic/Anderson – Cilic

Wawrinka – Gasquet

Murray – Pospisil

Federer – Simon

Kedden elvileg csak a nőké lett volna a főszerep, de Djokovic és Anderson a férfiakat is képviselni fogja egy szett erejéig.

A kiemelt kép forrása: ftw.usatoday.com

A hozzászólások le vannak zárva.