“A címeres mez tisztelete a fontos, az eredmény másodlagos”

A Magyar Tenisz Szövetség augusztus elsején tette a közzé azt a hírt, mely szerint több fiatal játékosunkat is kizárták a válogatottból, ennek eredményeképpen az U18-as fiú versenyben nem is képviseltettük magunkat. A fórumokon leginkább azt nehezményezték, hogy a szövetség nem igazán indokolta meg a döntését, ennek fényében tegnap kiadtak egy sajtóközleményt. Ebből szemezgetünk most.

Az elsejei hír szerint az U18-as fiú csapatból Szintai Dávidot és Valkusz Mátét zárták ki, előbbi ráadásul egy éves eltiltást is kapott. Mivel Kotormán Ákos sérült, így nem is tudtunk csapatot indítani. A lányoknál a Gálfi Dalma – Stollár Fanny kettőst zárták ki, helyettük Stolmár Rebeka és Mészáros Lotti képviseli hazánkat. Okként mindössze annyit hoztak fel, hogy a játékosok pályán kívüli viselkedése nem volt sportemberhez méltó.

A tegnapi sajtóközleményben Richter Attila főtitkár elmondta, hogy : “Ki szeretném emelni, hogy Szintai Dávidod kivéve a játékosokat nem a válogatottságból, hanem az EB-re utazó csapatból zárta ki az MTSZ. Mindhárom játékos továbbra is az MTSZ kiemelt válogatottjának tagja, továbbra is bízunk a játékosokban”.

Állítólag a játékosok nyíltan felülbírálták az edzői utasításokat, késtek az edzésekről és önállóan változtattak a menetrendjükön.

A helyzet semmi esetre sem egyszerű. Hasonló vétségek korábban is előfordultak, de a sportág nehéz helyzetéből fakadóan sokkal többet elnéztek az eredményes játékosoknak, mint egyébként szabad lett volna. A mostani fiatalok úgy nőttek fel, hogy azt tapasztalták: elődeik akár sokkal durvább dolgokat is „megúsztak” következmények nélkül. A másik oldalát is figyelembe vettük és tudjuk, hogy mennyire nehéz olyan 16-18 esztendős játékosoknak, akik évek óta felnőtteknek való munkát végeznek, felnőtt módon utaznak és élnek.

Óhatatlan, hogy nagyobb önállósághoz vannak szokva, amelyet egy-egy válogatott eseményen (például Európa-bajnokság, ifjúság olimpia) nehéz összeegyeztetni az edzői felügyelettel. A Magyar Tenisz Szövetség számára mindig kiemelt fontossággal bírt, hogy játékosai méltón képviseljék hazájukat. Ezt teszik eredményességük révén az egyéni versenyeken is, ám azon kevés alkalom során, amikor a hazájukat képviselve EB-n, VB-n vesznek részt, tudják mennyire fontos a címeres mez tisztelete, ezért lényeges, hogy megértse mindenki, hogy milyen felelősséggel jár együtt a válogatottság.”-mondta a főtitkár.

Szerintetek jól döntött a szövetség azzal, hogy a játékosok hosszú távú fejlődését és alázatra nevelését helyezte előtérbe az EB-n való szerepléssel szemben?

Forrás: huntennis.hu

Aranyéremmel a döntőre!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.