Teniszvilag.com - hírek, érdekességek a tenisz világából

Ismerj meg jobban! Sergi Bruguera kerül bemutatásra

2015. október 23.
by DGM96

Tegnap Goran Ivanisevicről esett szó, de hogy ki is lesz az idei Tennis Classics másik szeniorja, az ebben a cikkben derül ki.

Sergi Bruguera Torner 1971. január 16-án született Barcelonában, s jelenleg is ott él. Szinte már születésekor eldőlt, hogy meghatározó dolog lesz életében a tenisz, hiszen édesapja, Lluís Bruguera a család nevét viselő teniszakadémia alapítója és mindmáig vezetője is. “A kis Sergi” azonban nem részesült abban az apai szigorban, amiben mondjuk Andre Agassi anno. Bruguera kipróbálta a focit is (spanyolként mily meglepő…), egy otthoni fél-profi csapat alkalmazásában is állt kis ideig.

Bruguera aránytalanul eredményesebb volt a salakos GS-en, mint a többi három akármelyikén forrás: www.halloffametennischampionships.com

Bruguera aránytalanul eredményesebb volt a salakos GS-en, mint a többi három akármelyikén
forrás: www.halloffametennischampionships.com

Mára már persze tudvalevő, de végül a tenisznél állapodott meg. 1987-ben hazája bajnoka lett, majd miután a következő évben profivá vált, 1989-ben már 26. helyen zárt a világranglistán, ebben döntő szerepet játszott a római elődöntője. Ezután, alig túl a 20-on, már ennyire fiatalon az egyik legmeghatározóbb salakspecialista volt a mezőnyben, ám 1993-ig “csak” a Mastersek jelentették eredményei plafonját. A Roland Garroson azonban nem mindennapi teljesítménnyel révbe ért. Olyan tettet hajtott végre, amit csak Stan Wawrinka tudott megismételni idén és tavaly. Vagyis úgy nyert meg egy Grand Slam-tornát, hogy a diadalmenet során mint az első, mint a második kiemeltet legyőzte. Bruguera a 8 között ejtette ki az akkori világelső Samprast, majd a döntőben, 5 szettben bizonyult jobbnak a címvédő Jim Courierrel szemben. A katalán teniszező végül nem lett egy “egyslágeres sztár”. 1994-ben meg tudta védeni címét. Triplázni azonban nem tudott, az elődöntőben Michael Chang bizonyult nála jobbnak.

Lassan 2 éve dolgozik együtt Richard Gassquet-val forrás: www.midilibre.fr

Lassan 2 éve dolgozik együtt Richard Gassquet-val
forrás: www.midilibre.fr

Karrierje második felét sajnos inkább a sérülései jellemezték. 1996-ban azonban olimpiai ezüstérmes lett, majd 1997-ben döntős volt a Roland Garroson. Ez volt karrierje utolsó nagy dobása. Mivel a spanyol stílusú tenisz egyik mintakatonája volt, nagyfokú fizikai munkára alapuló játéka már a 20-as évei végére bekorlátozta lehetőségeit. 2002-ben fejezte be pályafutását. Legjobb világranglistás helyezése a 3. hely volt. Érdekes tény “munkássága” kapcsán, hogy Roger Federer és Pete Sampras ellen is pozitív mérlege volt. A tenisztől természetesen nem távolodott el. Előkelő szerepet tölt be a család tenisziskolájában, illetve az ATP Champions Tour eseményein is szívesen rész vesz. Eredményes pályafutásának köszönhetően a Tennis Hall of Fame tagja. 2014-től edzi Richard Gasquet-t, legfőképpen a salakos eseményekre.

A kétszeres Roland Garros bajnokot is meg lehet majd élőben tekinteni november 24-én, tanítványával együtt.

A kiemelt kép forrása: sports.ndtv.com

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.