Ismerj meg jobban! Sergi Bruguera kerül bemutatásra

2015. október 23.
by DGM96

Tegnap Goran Ivanisevicről esett szó, de hogy ki is lesz az idei Tennis Classics másik szeniorja, az ebben a cikkben derül ki.

Sergi Bruguera Torner 1971. január 16-án született Barcelonában, s jelenleg is ott él. Szinte már születésekor eldőlt, hogy meghatározó dolog lesz életében a tenisz, hiszen édesapja, Lluís Bruguera a család nevét viselő teniszakadémia alapítója és mindmáig vezetője is. “A kis Sergi” azonban nem részesült abban az apai szigorban, amiben mondjuk Andre Agassi anno. Bruguera kipróbálta a focit is (spanyolként mily meglepő…), egy otthoni fél-profi csapat alkalmazásában is állt kis ideig.

Bruguera aránytalanul eredményesebb volt a salakos GS-en, mint a többi három akármelyikén forrás: www.halloffametennischampionships.com

Bruguera aránytalanul eredményesebb volt a salakos GS-en, mint a többi három akármelyikén
forrás: www.halloffametennischampionships.com

Mára már persze tudvalevő, de végül a tenisznél állapodott meg. 1987-ben hazája bajnoka lett, majd miután a következő évben profivá vált, 1989-ben már 26. helyen zárt a világranglistán, ebben döntő szerepet játszott a római elődöntője. Ezután, alig túl a 20-on, már ennyire fiatalon az egyik legmeghatározóbb salakspecialista volt a mezőnyben, ám 1993-ig “csak” a Mastersek jelentették eredményei plafonját. A Roland Garroson azonban nem mindennapi teljesítménnyel révbe ért. Olyan tettet hajtott végre, amit csak Stan Wawrinka tudott megismételni idén és tavaly. Vagyis úgy nyert meg egy Grand Slam-tornát, hogy a diadalmenet során mint az első, mint a második kiemeltet legyőzte. Bruguera a 8 között ejtette ki az akkori világelső Samprast, majd a döntőben, 5 szettben bizonyult jobbnak a címvédő Jim Courierrel szemben. A katalán teniszező végül nem lett egy “egyslágeres sztár”. 1994-ben meg tudta védeni címét. Triplázni azonban nem tudott, az elődöntőben Michael Chang bizonyult nála jobbnak.

Lassan 2 éve dolgozik együtt Richard Gassquet-val forrás: www.midilibre.fr

Lassan 2 éve dolgozik együtt Richard Gassquet-val
forrás: www.midilibre.fr

Karrierje második felét sajnos inkább a sérülései jellemezték. 1996-ban azonban olimpiai ezüstérmes lett, majd 1997-ben döntős volt a Roland Garroson. Ez volt karrierje utolsó nagy dobása. Mivel a spanyol stílusú tenisz egyik mintakatonája volt, nagyfokú fizikai munkára alapuló játéka már a 20-as évei végére bekorlátozta lehetőségeit. 2002-ben fejezte be pályafutását. Legjobb világranglistás helyezése a 3. hely volt. Érdekes tény “munkássága” kapcsán, hogy Roger Federer és Pete Sampras ellen is pozitív mérlege volt. A tenisztől természetesen nem távolodott el. Előkelő szerepet tölt be a család tenisziskolájában, illetve az ATP Champions Tour eseményein is szívesen rész vesz. Eredményes pályafutásának köszönhetően a Tennis Hall of Fame tagja. 2014-től edzi Richard Gasquet-t, legfőképpen a salakos eseményekre.

A kétszeres Roland Garros bajnokot is meg lehet majd élőben tekinteni november 24-én, tanítványával együtt.

A kiemelt kép forrása: sports.ndtv.com

A hozzászólások le vannak zárva.