US Open 2016: Kétszer egymás után, létezik?

Amennyit tudunk, hogy a 2016-os US Open fináléját Novak Djokovic és Stan Wawrinka játssza. A Roland Garros után újra megcincálja az oroszlán bajszát a svájci?

Na de ne szaladjunk ennyire előre, előbb lássuk mi történt az elődöntőben.

Djokovic négy szettben győzte le a sokszor flegmán teniszező Monfilsot Kép forrása: 24.hu

Djokovic négy szettben győzte le a sokszor flegmán teniszező Monfilsot
Kép forrása: 24.hu

Péntek este 9 órakor Gael Monfils próbált egy világraszóló csodát tenni és legyőzni a világelső és címvédő Novak Djokovicot. A francia adogatása rengeteget fejlődött, remek felkészülést tudhatott maga mögött, de ez kevés volt ezen az estén. Monfils hiába érkezett motiváltan a mérkőzés elejére, temérdek hibájának köszönhetően egyből 5-0-s hátrányba került. Ezek után Monfils úgy gondolta, az lesz a legjobb, ha nem csinál semmit. Ez annyira megzavarta Djokovicot, hogy zsinórban majdnem elbukott a négy játékot, azonban mielőtt a francia visszajött volna, megnyerte az első szettet. Monfils sokáig ezt a taktikát folytatta, erre gyakorlatilag a második játszmája is ráment és itt bánkódhatott, hogy miért ezzel a mentalitással teniszezett egy darabig, amikor a harmadik szettben elkezdett játszani és szépített. Djokovic ezen a tornán a második játszmáját bukta el, a negyedikre mégis összeszedte magát és viszonylag könnyedén bejutott a 2016-os US Open fináléjába.

Wawrinka ismét erős volt fejben, döntő lett a jutalom Kép forrása: france24.com

Wawrinka ismét erős volt fejben, döntő lett a jutalma
Kép forrása: france24.com

Kei Nishikori egy fárasztó csata után, aminek megnyerését Andy Murraynek köszönhette, állt oda az ismét motivált Stan Wawrinka ellen. Motiváltság ide vagy oda Wawrinka pocsékul kezdte a mérkőzést, hibái nem is bírtak szintet tartani Nishikori játékával, a japán egy breaket véghez vitt és viszonylag könnyedén nyerte az első játszmát. A második játszmát ráadásul Nishikori egyből breakkel kezdte, a játék képe csupán azt mutatta, a japán ellentmondást nem tűrően nem akar leállni. Hiába a kezdeti lendület, Wawrinka egyszer csak elkapta a fonalat és miután visszajött, a mérkőzésen lévő fontos helyzeteket egyértelműen uralta. A kétszeres Grand Slam bajnok ismét megmutatta mentális erejét, hiszen a második játszmától kezdve nem egy szoros adogatójátékban tudott nyugodtabb maradni, a második, illetve a harmadik szett végjátékában pedig megtörte ellenfelét. A harmadik szett után a japán hiába küzdött, elkészült az erejével végleg. Wawrinka ismét Grand Slam döntőt játszhat.

Egy újabb bravúr, vagy a karrier legkényelmesebb Slam győzelme?

Novak Djokovic és Stan Wawrinka tehát vasárnap este 10 órakor megmérkőzik az Arthur Ashe Stadionban. A két játékos eddigi 23 mérkőzésén Djokovic hiába nyert 19 alkalommal, ez most nem számít, hiszen emlékezzünk, hogy a svájci két Grand Slam győzelmére, és főleg a második alkalmával milyen teniszt tudott elővenni a tarsolyából.

A két játékos egyetlen Grand Slam döntőjén Djokovic gratulálhatott Kép forrása: bleacherreport.com

A két játékos egyetlen Grand Slam döntőjén Djokovic gratulálhatott
Kép forrása: bleacherreport.com

A két játékos párharca elején Wawrinka tudott két meccset megnyerni, azonban érezhető volt, hogy Djokovic egyszer csak túlnövi és rendre diadalmaskodott a svájci ellen. Ez mind szép és jó volt, azonban a 2013-as év drasztikus változásokat hozott, és elképesztő mérkőzéseket produkált a két játékos. Wawrinka tenisze tornáról-tornára jobb lett és 2013-ban kétszer öt szettre kényszerítette Djokovicot, a fej azonban még hiányzott, hogy nyerjen ellene. 2014 azonban már az az év volt, ahol Wawrinka minden tekintetben megérett, majd az Australian Open negyeddöntőjében legyőzte a világelsőt. Ezt lehetett fokozni? Ekkor elérkezett a 2015-ös Roland Garros döntője, ahol Wawrinka űrtenisszel hódította el a trófeát Djokovic elől.

A két játékos 2016-os US Open döntője érdekes kérdéseket vet fel. Az első és nagyon fontos statisztikai adat, hogy Djokovicot nem nagyon szokták egymás után lévő két egymás ellen vívott Grand Slam döntőben legyőzni. Erre utoljára Rafael Nadal volt képes, érdekesség, hogy ezt a két győzelmet pont a 2012-es Roland Garroson és a 2013-as US Openen tudta megcsinálni a spanyol. Wawrinka ugyanerre készül a vasárnapi döntőben.

 Vajon mennyit számíthat, hogy Djokovic keveset teniszezett az idei US Openen? Kép forrása: 20min.ch

Vajon mennyit számíthat, hogy Djokovic keveset teniszezett az idei US Openen?
Kép forrása: 20min.ch

Novak Djokovic hiába jutott el könnyedén a US Open fináléjába, ez akár hátrányként is szolgálhat. A szerb játékost nem késztették teniszre, Tsonga ráadásul még végig se játszotta ellene a negyeddöntőt. Wawrinka ellenben rendesen beüthette magát a döntőre, feje pedig rendkívül erősnek bizonyult az elmúlt találkozókon.

Az eddigi találkozók megmutatták azt, hogy melyik játékos milyen játékkal mire lehet képes a másik ellen. Azokon a találkozókon, amikor mind a két játékos tudott hozni egy szintet, általában Djokovic nyert. Wawrinka azonban pont azzal tudja kényelmetlen helyzetbe hozni a szerbet, amennyiben irgalmatlan nagy nyomást rá helyezve, leüti őt a pályáról.

Vasárnap este 10 órakor jön tehát a világelső és Stan „the man” összecsapása, aminek a tavalyi US Open döntőhöz képest az eső már nem szabhat gátat, hiszen a tetőszerkezet megvédi ettől a finálét. Djokovic tizenharmadszor vagy Wawrinka harmadszor, az itt a kérdés. A választ bő egy nap múlva megkapjuk.

Kiemelt kép forrása: barclaysatpworldtourfinals.com

 

A hozzászólások le vannak zárva.