A salakkirály vesszőfutása – mi lesz így Párizsban?

Csalódottan nyilatkozott Rafael Nadal szombat esti, madridi vereségét követően

A salakos szezont évek óta uraló spanyol játékos érthető módon elégedetlen volt a Mutua Madrid Open elődöntőjében nyújtott teljesítményével Stefanos Tsitsipas ellen. A 20 éves görög NextGen tehetség 6-4 2-6 6-3 arányban, általános meglepetésre győzte le Nadalt azután, hogy három korábbi találkozójuk alkalmával mindannyiszor sima vereséget szenvedett.

Nadal mindamellett, hogy elismerte Tsitsipas brilliáns teljesítményét, elsősorban saját játékában kereste a vereség okát:

“Stefanos nagyon fiatal, rendkívül tehetséges, és folyamatosan fejlődik. Azonban ha olyan szintre tudtam volna emelni a játékom, mint a 2018-as barcelonai döntőnkben, vagy akár év elején az Australian Openen, simán nyerhettem volna a mérkőzést. Nem biztos, hogy valóban így lett volna, én mindenesetre így érzem.”

A mallorcai azt is elmondta, szombat este hűvösebb, szelesebb időjárás volt a Caja Magicában az elmúlt napokhoz képest, ezért nem érezte úgy a labdát, mint a Wawrinka elleni pénteki negyeddöntőben, ahol valóban parádés, legszebb napjait idéző tenisszel rukkolt elő.

Nadal idei harmadik salakos versenyén sem jutott döntőbe, és 2019-ben még nem nyert tornát. Az évnek ebben a szakaszában ez szinte példátlan a spanyol pályafutásában. 2004-ben fordult elő utoljára, hogy a Roland Garros előtt két héttel még egy salakos döntőt sem játszott. Az pedig 2015 óta nem történt meg vele, hogy ebben az időszakban még nem nyert salakos címet – rossz előjel, hogy abban az évben a párizsi Grand Slamen is a nyolcaddöntő jelentette a végállomást számára, ahol Novak Djokovic volt a legyőzője.

A statisztikáknak Nadal nem tulajdonít különösebben nagy jelentőséget: “Ha nem nyerek, lehangoltabban megyek vissza a hotelbe, ennyi az egész. Mindig próbáltam természetesen kezelni a győzelmeket, és ugyanígy teszek a vereségekkel is. Az az igazság, hogy valószínűleg nem fogok például 15 Monte Carlo Masterst nyerni. De azt hiszem, normálisabb dolog ez, ami jelenleg történik, mint az, ami az elmúlt 14 évben zajlott. Úgy gondolom, van még időm, van még hátra a pályafutásomból, és tudok még olyan versenyeket is nyerni, amelyeken az idén nem sikerült a jobb szereplés. Fittnek és versenyképesnek kell maradnom, hogy magas szinten tudjak játszani.”

Hogy mindez mennyire kincstári optimizmus, az már a jövő heti római BNL Internazionali d’Italia 1000-es tornán kiderülhet.

Ezt követi egy hét pihenő, majd május 26-án kezdetét veszi a Roland Garros, Nadal igazi felségterülete. Címvédőként érkezik, és tizenkettedik bajnoki címének megszerzése lesz a tét.

Dominic Thiem, aki az idén már Federert és Nadalt is legyőzte salakon, a szezon eddigi alakulása ellenére úgy gondolja, Párizsban továbbra is Nadal az, akit le kell győzni a trófea megszerzéséhez. Szerinte mind a barcelonai, mind a madridi körülmények nagyon különböznek a felújított Roland Garrostól. A párizsi lassú salakon, három nyert szettre menő mérkőzésen továbbra is Nadal az első számú favorit.

A kiemelt kép forrása: theaustralian.com.au