A Garros sötét lovai – erre az öt játékosra érdemes lesz odafigyelni Párizsban

A Roland Garros legnagyobb kérdése évek óta az, hogy képes lesz-e valaki megállítani Rafa Nadalt az újabb tornagyőzelme felé vezető útján. A legnagyobb kihívók és lehetséges tornagyőztesek mellett azonban azokra is érdemes odafigyelni, akik ugyan a trófeára nem pályáznak valós eséllyel, de képesek lehetnek borítani a papírformát, és kiemelkedő eredményt produkálni.

Cristian Garin

Forrás: dailyexcelsior.com

A chilei teniszező a világranglista 85. helyén kezdte a szezont, és a hardcore tenisz fanokon kívül nem sokan ismerték a nevét. Garin azonban idei három tornadöntőjével berobbant a köztudatba, ráadásul ezek közül kettőt be is húzott – Houstonban és Münchenben sem talált legyőzőre. Djokovic, Federer, Tsitsipas és Thiem mellett ő az ötödik olyan játékos, aki idén egynél több trófeát szerzett. A 2019-es salakos mérlege egészen lenyűgöző, 18 megnyert találkozó mellett mindössze négy vereség fűződik a nevéhez. A világranglistán jelenleg 37. Garin kicsivel csúszott csak le az utolsó kiemelt helyről a Garros főtábláján, így már a második fordulóban összefuthat Stan Wawrinkával. 185 cm-es magasságához és 85 kg-os testsúlyához remek állóképesség párosul, kifejezetten feküdhet neki a három nyert szettig való játék. A játékfelfogása nagyon emlékeztet a fiatal David Ferrerére, minden pontot nagyon komolyan vesz, és úgy áll hozzá, mintha azon múlna a mérkőzés. Az idei teljesítményét alapul véve jó esély van arra, hogy a második játékhéten is versenyben lesz még.

Fabio Fognini

Forrás: lastwordontennis.com

Az olasz lehengerlően játszott az idei salakszezonban, remek teljesítményét pedig siker is koronázta – a Monte Carlo Masters elődöntőjében Nadalt búcsúztatta, majd a tornagyőzelmet is bezsebelte. Pályafutása legnagyobb sikere a legmagasabb világranglistás helyezéséhez vezetett, Fognini jelenleg 11. a rangsorban. A legutóbbi három tornáján 10-2-es mérleget produkált, csak Tsitsipas és Thiem volt képes legyőzni őt. Az előzmények alapján nagy reményekkel vághat neki a Roland Garrosnak, ahol az első fordulóban honfitársával, Andreas Seppivel mérkőzik majd.

Felix Auger-Aliassime

Auger-Aliassime az egyik legtehetségesebb és legfényesebb jövő előtt álló fiatal játékos. A 18 esztendős teniszező jelenleg 28. a világranglistán, és bár nem a salak a legerősebb borítása, minden képessége megvan ahhoz, hogy jól teljesítsen Párizsban – remekül szervál, gyilkosak a tenyeresei, és fiatal kora ellenére máris ő az egyik legjobban mozgó játékos a touron. A kanadait a top játékosok sem hozzák zavarba, idén Fogninit, Tsitsipas-t és Coric-ot is sikerült már legyőznie. Pályafutása első Garrosán rögtön kiemeltként szerepelhet majd, az első fordulóban az ausztrál Jordan Thompson lesz az ellenfele.

Juan Martin Del Potro

Forrás: thetennisreview.com

Amennyiben teljesen egészséges, Tandil tornya bármelyik tornán eséllyel pályázik a végső győzelemre, de ez a feltétel sajnos pályafutása során ritkán teljesült. Térdsérülése miatt idén mindössze négy tornán játszott, de a legutóbbi, római szereplésén a negyeddöntőig jutott. Az esőszünetekkel tarkított versenyen egy nap alatt két mérkőzést is játszania kellett, melyek közül a másodikon a világelső Djokovic volt az ellenfele. Del Potro a nagy terhelés ellenére remekül helytállt, az éjszakába nyúló találkozón ráadásul két meccslabdája is volt, de végül Djokovic harcolta ki az elődöntőbe jutást. A kevés tétmérkőzés ellenére az argentin remek formában várja a Garrost, a Grand Slamekre jellemző szünnapok pedig segíthetik abban, hogy ne fogyjon el az ereje a második hétre. Ha el tudja kerülni az ötszettes csatákat, egészen jó esélyekkel indul a tavalyi torna elődöntőse. Első ellenfele a chilei Nicolas Jarry lesz majd, az elődöntőben pedig akár egy Djokovic elleni “visszavágó” is összejöhetne.

Matteo Berrettini

Forrás: tennisworldusa.org

Az olasz teniszező idén, Budapesten szerezte meg pályafutása első tornagyőzelmét, majd egy héttel később Münchenben is döntőt játszott. Az esőszünet okozta komplikációk miatt úgy alakult, hogy reggel elődöntőt kellett játszania Bautista-Agut ellen, majd miután sikerrel vette az akadályt, ugyanazon a napon kellett pályára lépnie a döntőben is. A fináléban végül döntő szett tie-breakben alulmaradt a fent említett Garinnal szemben, de ki tudja, hogyan alakult volna a mérkőzés, ha előtte ő is pihen egy napot. Berrettini nagyon agresszív erőteniszt játszik, ha jól megy neki a játék, akkor bárkit képes lehet leütni a pályáról. Idén 11-3-as mérlege van salakon, és Alexander Zverev személyében egy top5-ös játékost is le tudott győzni. A Garroson 29. kiemeltként szerepel majd, első ellenfele Pablo Andujar lesz.

(tennis.com)

Kiemelt kép forrása: atptour.com