Meglepetés Cincinnatiban: Andrey Rublev kiejtette Federert!

Az oroszok fiatal nehéztüzére akkora sebességgel győzte le a svájci legendát, ahogyan ő szokott általában másokat.

Mikor már mindenki elkönyvelte az elődöntőkre a tavalyi döntő visszavágóját Novak Djokovic (1.) és Roger Federer (3.) között, akkor jött egy kissé elfeledett, de annál könyörtelenebb teniszt játszó 21 esztendős orosz srác, aki leejtette az ohioi közönség állát. Andrey Rublev hiper-agresszív játékkal 1 óra és 4 perc alatt, két szettben küldte haza a svájci Grand Slam-rekordert a Cincinnati Masters nyolcaddöntőjében.

Kedvenc együttesei az AC/DC és a Metallica, tenisz mellett szabadidejében bokszol, kedvenc filmjei pedig az akciófilmek. Az ezek mögött rejlő attitűdöket a teniszpályán is előszeretettel fejezi ki, labdamenetek alatt és között egyaránt. Metaforizálva a dolgot: először üt, aztán kérdez – nem bonyolítja túl a gondolkodást, amit csak tud, izomból megüt, arra törekedve, hogy az ellenfelének mindig át kelljen futnia az alapvonala túlsó felére.

Ez nem Federer napja volt…
Kép forrása: express.co.uk

Stratégiája magyar idő szerint csütörtök késő este bevált. A labdarúgás kifejezésével élve, Federer talán az öltözőben maradt, s már csak bottal üthette 17 évvel fiatalabb ellenfele nyomát, miután ő elkezdte a találkozót. Nem bírta Rublev tempóját, akinek alkalmanként még a svájci első szerváiból is sikerült nyerő return-t ütnie. Egy-egy breaket szenvedett el a két lejátszott szettben. 20-19-es nyerő – hiba-aránya még annyira nem is lenne vészes, ha nem egy órát és 19 játékot játszottak volna a felek. Illetve ha az orosz nem lett volna ennyire lehengerlő: 17 nyerő mellé mindössze 6 (!) rontott ütése volt és akkora sebességgel verte meg a sportág vitathatatlan legendáját, ahogyan ő szokott másokat.

Végeredmény: A. Rublev – R. Federer (3.) 6/3 6/4

Rublevnél a győzelem pillanatában eltörött a mécses, könnyes szemekkel fogadta a jól kiérdemelt ovációt. Az érzelmi kitörés talán azzal magyarázható, hogy egy éve egy nem éppen jelentéktelen hátsérülés hátráltatta abban, hogy folytassa azt a feltörekvést, amit még a 2017-ben elért US Open-negyeddöntővel ért el. Az orosz teniszezőt néhány éve szuper-tehetségként tartották számon, hiszen 17 évesen már top 200-asként volt jegyezve, ilyen fiatalon ekkora magasságokban pedig előtte csak Rafael Nadal járt. Két éve kezdte el az első lépéseket megtenni ahhoz, hogy az ígéreteket megvalósítsa. Ki tudja? Egy év kényszerszünet után most vág neki a folytatásnak? A negyeddöntőben honfitársa, a montreali döntős Daniil Medvedev (9.) ellen bizonyíthat újra.

Természetesen többeket foglalkoztathatnak Federer vereségének lehetséges okai. A legkézenfekvőbb magyarázat talán az lehet, hogy rossz napot fogott ki, de megszokhattuk tőle, hogy a Grand Slamekre szereti magát csúcsformába hozni.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/josemorgado