ATP Tokió, Peking: Djokovic és Thiem is révbe ért a héten

Mindkét távol-keleti fővárosban az első kiemeltek diadalmaskodtak.

A legmagasabban rangsoroltak győzelmével zárult a hét két ATP-tornája Tokióban, illetve Pekingben. Japán és Kína fővárosaiban egy-egy  500-as tornát rendeztek meg az őszi, ázsiai kemény pályás sorozat, az Asian Swing keretei között. Pekingre a kiegyensúlyozott mezőny, Tokióra a világelső részvétele hívhatta fel a sportág szerelmeseinek figyelmét.

A jövő évi nyári olimpia helyszínén érvényesült a papírforma, hiszen Novak Djokovic nemcsak világranglista éllovasként, hanem a főtábla egyetlen top 10-es versenyzőjeként volt jelen. Jelentős kihívók hiányában pedig még arra is mérget lehetett venni, hogy esetleg szettveszteség nélkül nyeri meg a tornát. A 16-szoros Grand Slam-bajnok szerb pedig ezt teljesítette is, s rögtön első tokiói szereplésekor eljutott a végső sikerig. Ehhez John Millmant kellett legyőznie a vasárnapi döntőben. Az ausztrál teniszező a selejtezőből küzdötte fel magát a főtáblára, ahol aztán úgyjutott el idáig, hogy egy alkalommal sem volt kiemelt ellenfele. “Nole” ellen már nem is volt sok esélye, két szett alatt mindösszesen 5 játékot engedett neki a szerb (6/3 6/2).

Djokovic számára jól jött ez a siker, hiszen 500 pontot szerzett a világranglistán. Ez azért lehet fontos, mert a tavalyi évről még 2600 pontot kellene megvédenie – Shanghaiban címvédő (1000), Párizsban döntős volt (600), az ATP Finalson veretlenül jutott a döntőig (1000) – Rafael Nadal pedig ott van a nyomában, ami az év végi világelsőség kérdését illeti.

Kép forrása: AFP

Kicsit keletebbre már kiélezettebb volt a harc a győzelemért, de végül Pekingben is az első kiemelt lett a bajnok Dominic Thiem személyében. A 26 éves osztrák teniszező az utolsó három meccsén igazán nagy ellenállásba ütközhetett, hiszen a negyeddöntőben az újra jó formának örvendő Andy Murrayt győzte le, majd a négy között elveszítette első játszmáját is a kínai fővárosban Karen Khachanov (4.) ellen, akit végül egy 2 és háromnegyed órás csatában vert meg. Az elmúlt két Roland Garros döntőse már ezzel a győzelemmel elért egy sikert, hiszen ezzel biztosította be helyét a szezonzáró ATP Finals-re.

Sok ideje nem lehetett a pihenésre, hiszen vasárnap Stefanos Tsitsipas (3.) várt rá. A görögök tehetsége Alexander Zverev (2.) legyőzésével váltotta meg jegyét a döntőre és nem fogta vissza magát újabb németajkú vetélytársával szemben sem. Az első szettet 46 perc után még ő nyerte meg, majd break-előnyben volt a második elején is, de Thiem ki tudott egyenlíteni és a mindent eldöntő harmadik játszmát már gond nélkül, mindössze egy játék elveszítésével húzta be, 2 óra 13 perc után (3/6 6/4 6/1).

Kép forrása: oann.com

Djokovic és Thiem is egyaránt negyedik idei tornagyőzelmét söpörte be, csatlakoztak ezzel Nadalhoz, ebben a tekintetben. Az osztrák szűk 734 ezer dollárral, a szerb 391- és félezer dollárral lett gazdagabb.

Jövő héten az Asian Swing a legnagyobb eseményével, a Shanghai Masters-szel zárul. A résztvevők között ott lesz természetesen a két tornagyőztes, csatlakozni fog hozzájuk azonban Roger Federer is.

A borítókép forrásai: saudigazzette.com és TennisTV