Otthonában is “tizedes” lehet Federer

A sportág legendája Halle után szülővárosában, Bázelben is nekileselkedik a 10. bajnoki címnek.

Október közepe, ősz, európai fedett pályás tornák. Ismét eltelt tíz hónap és újra itt vagyunk a szezon utolsó szakaszában, mikor az élmezőny tagjai igyekeznek kiharcolni az évadzáró ATP Finals-on való részvételt. A nyolc fős torna mezőnyének háromnegyede már teljes, két hely pedig továbbra is kiadó.

Az ATP 500-as kategóriájú Bázeli fedett pályás torna egyik kérdése az lehet, hogy az ez évi világranglista maradék kvalifikációs helyein ki fog állni, a londoni nagy döntőt megelőző utolsó nagy versenyen, Párizsban. A valós reményeket joggal fűzhető teniszezők közül Svájcban láthatjuk majd a héten Alexander Zverevet (2.), Roberto Bautista Agutot (4.), David Goffint (6.) és Fabio Fogninit (5.). Nekik van a legnagyobb esélyük még az éves top 8-ba való bejutásra.

Ki jut közelebb Londonhoz a héten?
Kép forrása: tennis.com

Egy másik kérdés azonban jobban érdekelheti a hazai közönséget: meglesz-e a “La Décima” a helyi kedvencnek, Roger Federernek (1.) ? A 20-szoros Grand Slam-bajnok ugyanis ebben a városban látta meg a napvilágot és nőtt is fel. A 38 éves teniszezőhöz a világ minden táján ezer szállal kötődnek a rajongók, ez a mérhetetlen szeretet pedig csak még nagyobb, mikor évente egyszer, ősz közepén hazatér. Federer pedig nem is volt eddig hálátlan, nagyon nem: 2006 és 2018 között csak egy évben nem jutott el legalább a döntőig, de 2016-ban el sem indult a Swiss Indoorson súlyos térdsérülése miatt. A többi 12 alkalom során pedig csak háromszor kapott ki az utolsó meccsen, így abszolút hazai pályáján kilencszeres bajnok. Idén már egy másik kedvenc helyszínén, Halléban elérte a “tizedesi rangot”, így az idei jónak mondható éve miatt esélyesnek tartják egy újabb mérföldkő elérésére.

Kimondható, hogy Federer nyerni jár haza…
Kép forrása: sportinglife.com

Federer első ellenfele a selejtezőből érkezik Peter Gojowczyk személyében. A német teniszező két dologban bizakodhat: egyrészt kimondottan direkt teniszt játszik, ami illeszkedik a gyors fedett pályához, másrészt pedig a selejtezős győzelmek is meccs erőnlétben tarthatják. Jó kérdés azonban, hogy ezek a tényezők elegendőek lesznek-e ahhoz, hogy érdemiekben is megszorongassa a svájci örökifjút? Federer győzelem esetén Radu Albot és Dusan Lajovic ellen folytathatja a 16 között. Majd ha újra érvényesül a papírforma, jöhet a házi rangadó Stan Wawrinkával (7.) a legjobb 8 között. A felső ág második negyedében Stefanos Tsitsipas (3.) és Fognini juthat el sokáig

Az ATP Finals címvédőjéhez, Alexander Zverevhez nem a legkönnyebb ellenfelet sorsolták kezdésnek, ugyanis az amerikai Taylor Fritzcel mérkőzik meg. A fiatal német jelenleg hetedik az ez évi ranglistán és egy tartalmas szerepléssel közelebb kerülhet Londonhoz. Ebben a saját negyedében Benoit Paire (8.), Alex De Minaur és Jan-Lennard Struff akadályozhatja meg. Az alsó ág másik szegletében Bautista Agut és Goffin került egy negyedbe, de egyikőjüknek sem lesz kellemes a kezdés. Goffin a 2016-os döntős Marin Ciliccsel találkozik, a spanyol pedig a tavalyi döntőssel, a román Marius Copillal.

A főtábla sorsolása megtalálható itt.

A borítókép forrása: perfect-tennis.com