Coco Gauff depressziójáról mesélt

2020. április 18.
by kert

A 16 éves amerikai tinisztár a Behind the Raquet teniszmagazinnak írt mentális nehézségeiről

A cikkben Coco őszintén beszél arról, hogy üstökös gyorsaságú berobbanása a teniszcsillagok közé milyen terhet tett a vállára, mennyire nehéz volt ilyen fiatalon megbirkózni a növekvő elvárásokkal.

Már 2017-ben, 13 évesen szenzációt okozott, amikor bejutott a US Open junior egyes versenyének döntőjébe. A következő mérföldkő a 2019-es wimbledoni torna volt, ahol -immár a felnőttek mezőnyében- egészen a negyedik fordulóig menetelt, többek között Venus Williamst búcsúztatva.

Kép forrása: kvtz.com

Aztán jött az idén januári Ausztrál Open, ahol megint remekül szerepelt: Naomi Osaka személyében legyőzte a címvédőt, és ő lett a legfiatalabb női játékos, aki Grand Slamen Top 5-ös ellenfél ellen nyerni tudott. A negyedik fordulóban a későbbi győztes Sofia Kenin állította meg végül.

“Mindig én voltam a legfiatalabb mindenben, amit elértem. Ez olyan figyelmet irányított rám, amit nem igazán szerettem. 2017-18-ban komolyan elgondolkodtam, a teniszt szeretném e csinálni egész életemben. Akkoriban depressziós gondolataim voltak, ez volt eddigi életem legnehezebb időszaka.”

Válsága legmélyebb pontján Coco még azon is elgondolkodott, egy évre felhagy a profi sporttal, de végül szerencsére nem így döntött. Jó eredményeinek köszönhetően már 52. a világranglistán.

Ifjú életkora miatt továbbra is nagy figyelem és várakozás veszi körül. Sokan a Williams nővérek utódjának kiáltják ki, amit kifejezetten nem kedvel: “Tiszteletlenségnek érzem, ha Serenához vagy Venushoz hasonlítanak, hiszen még nagyon távol vagyok az ő szintjüktől. Ők a példaképeim, nem hiszem, hogy egy lapon lehetne említeni velük.”

Forrás

A kiemelt kép forrása: Teniszvilág