RG 2020: Többször is jól állt, mégis kiesett Fucsovics Márton

A magyar teniszező szett- és break-előnyben is volt Andrey Rublev ellen a Roland Garros nyolcaddöntőjében, de végül kikapott az orosztól egy majdnem 4 órás, mindvégig kiegyenlített mérkőzésen.

Semleges szurkolóként egy intenzív, remek színvonalú mérkőzésként lehetne értékelni Fucsovics Márton és Andrey Rublev (13.) összecsapását a Roland Garros negyedik fordulójából, de magyar szemszögből inkább a némi hiányérzet az, amit érezhetünk.

Fucsovicsnak ez volt karrierje harmadik nyolcaddöntője Grand Slam-tornán és most voltak a legjobb esélyei arra, hogy a legjobb 8-ig is eljusson a négy nagy torna valamelyikén. Több előzmény is kedvező volt Marci számára: a tornát Rublev honfitársa és jó barátja, Daniil Medvedev kiejtésével kezdte, miközben a 13. kiemelt majdnem kiesett Sam Querrey ellen és eleve a hamburgi tornagyőzelem után pihenés nélkül érkezett meg Párizsba. Mindemellett a legutóbbi egymás elleni összecsapásuk itthon volt 2017-ben a Kopaszi Gáton, mikor Magyarország kivívta a feljutást a Davis Kupa Világcsoportjába. Azt a meccset hasonló időjárási körülmények között, ugyanúgy salakon Fucsovics nyerte.

Hiába a sűrű menetrend, Rublev nem fáradt el teljesen.

Aki abban reménykedett, hogy hétfőn is fel fogja venni a lépést Rublevvel, nem fogott mellé. Mind a négy szettben, melyet lejátszottak, valamiféle előnyben érezhette magát a nyíregyházi. Olyannyira, hogy az első három szett mindegyikében kiharcolta a break-előnyt, csak az volt a gond, hogy egyik alkalommal sem tudta azokat végig vinni. Tie-breakben még megnyerte az első játszmát, majd a másodikban 5/2-re is vezetett, de a végső siker közelsége megzavarhatta Fucsovicsot: az orosz megnyert egymás után 5 játékot és visszajött a mérkőzésbe.

A találkozó végig nagyon intezív volt, a felek mindegyik szettben eljutottak legalább 10 nyerőig, de kettejük közül is Marci volt az agresszívabb, ezzel azonban a hibázás kockázatát is növelte. A harmadik szettben ismét megvolt az előnye, de a 3/1-es vezetés után már csak egy játékot tudott megnyerni, Rublev pedig megfordította a meccs állását a játszmák tekintetében. A negyedik szett ugyanúgy szoros volt, de már nem fordulatos, hiszen az első 8 játék fogadóelőny nélkül zajlott le. 5/4-es vezetésnél Fucsovics három, egymást követő játszmalabdához jutott fogadóként, de sajnos ez sem bizonyult elegendőnek számára. Végül a mérkőzést keretbe foglalták, rövidítéssel kezdődött, s végződött is. Az ominózus állás után a magyarnak már nem adódtak hasonló lehetőségei, Rublev magabiztosan biztosította be győzelmét a végén

Végeredmény: A. Rublev (orosz, 13.) – Fucsovics M. 6/7(4) 7/5 6/4 7/6(3)

Az idei második legtöbb mérkőzés győzelemmel rendelkező orosz a US Open után a Garroson is bejutott a legjobb 8 közé idén. A negyeddöntőben pedig jöhet a tornát megelőző hamburgi döntő visszavágója Stefanos Tsitsipas (5.) ellen, ugyanis a görög három szettben nyert Grigor Dimitrov (20.) ellen.

Képek forrása: eredmények.com & AFP