RG 2021: A mesebeli hetes meghozta az áttörést Anastasia Pavlyuchenkovának

Anastasia Pavlyuchenkova végre megtörte a jeget, és Grand Slam elődöntőbe jutott, mellette még Tamara Zidansek ünnepelhetett ma a meccse végén.

Tamara Zidansek és Paula Badosa negyeddöntője a várakozásoknak megfelelően nagyon remegősen indult, az első nyolc játékból hat break lett, és az első szett sorsát is az döntötte el, hogy a végén Badosa hibázott annyit, hogy Zidansek már nem tudta elveszíteni a játékot, így ő került előnybe. A második szettben ugyanez a forgatókönyv alakult ki, a szlovén lány már 4-2-re vezetett, ám itt talán átcikázott a fejében az a gondolat, hogy ő bizony Grand Slam elődöntőbe juthat. Mire észbekapott, Badosa már fordított is, és kiegyenlített a játszmák tekintetében. Az igazsághoz tartozik sajnos, hogy mindkét fél bőven a tudása alatt játszott, elvétve születtek remek egyéni megoldások, a mérkőzés nagy részében – főleg a második szettben, és a harmadik elején – egymást múlták alul, és csak az döntött, hogy ki hibázott éppen kevesebbet. A tét sajnos rányomta a bélyegét a két kevésbé tapasztalt játékos teljesítményére. A harmadik játszma kicsit másképp alakult, mindketten többször voltak sikeresek adogató oldalon, így egészen 6-6-ig jutott a szett, ahol Badosa három breaklabdát is ki tudott harcolni, ám egyiket sem tudta kihasználni. Ennek, ahogy mondani szokás meglett a böjtje, és a következő játékban Tamara Zidansek 7:5, 4:6, 8:6 arányban megnyerte a meccset. Zidansek az első szlovén, aki Grand Slam elődöntőbe jutott, és mondani sem kell, hogy ez pályafutása eddigi legnagyobb sikere a 23 éves teniszezőnek.

Anastasia Pavlyuchenkova karrierje hetedik Grand Slam negyeddöntőjére készült Elena Rybakina ellen. Az orosz még sohasem élte túl a negyeddöntőt, tehát bőven volt aggódnia valója, ha az emlékeire hagyatkozott. Rybakina első ízben jutott ilyen messze egy Grand Slamen, de fiatal korára való tekintettel ez nem is csoda. Kettejük kapcsolata olyan szempontból is érdekes, hogy még versenyben vannak párosban is, ráadásul egymás oldalán. Rybakina kezdte jobban a meccset, nagyon szép, tempós játékkal keserítette Pavlyuchenkova életét, ami egészen 4-2-ig jól kamatozott, ám itt visszadta a breakelőnyét, és a tiebreakig már egymás mellett haladtak tovább. A kazah teniszező idei pocsék tiebreak mérlege ellenére megnyerte a tiebreaket, ami ezt jelentette, hogy a szezonban csupán először tudott tiebreaket nyerni, de ez a legjobbkor jött. A második szett komótosan indult, ám 2-2-nél jött a váltás, Pavlyuchenkova átvette az irányítást, és itt már nem fért bele igazán Rybakina sok hibája, és a gyenge első szervája. Az orosz játékos megnyerte a második szettet, ráadásul a harmadik elején is breakelt. Ekkor úgy tűnt, hogy Rybakina teljesen szétesett, azonban páros partnere a segítségére sietett, és visszahozta a meccsbe. A kazah játékos breakelőnybe is került, ám hamar el is bukta, és innentől kiegyenlítődtek az esélyek. A hibák itt már kisebb százalékban jelentkeztek, és nagyon jó színvonalúvá vált a játék, bár arra korábban sem lehetett sok panasz. A döntő szett-tie break hiányában Rybakina minden alkalommal a meccsben maradásért szervált, ez háromszor sikerült is neki, ám negyedik alkalommal már nem, így Anastasia Pavlyuchenkova pályafutása során először jutott Grand Slam elődöntőbe. A 6:7, 6:2, 9:7 -es győzelme nem csak neki jó hír, hanem következő ellenfelének is, hiszen a másik mai győztessel vívja majd az elődöntőjét, aki szintén hosszú meccsek után érkezik a négy közé.

A kép forrása: twitter.com/rolandgarros