US Open 2021: Két tinédzser jutott a fináléba a hölgyeknél

Óriási meglepetésre a női versenyben nem az esélyesek jutottak be az idei US Open fináléjába.

A felső ági elődöntőben a mindössze 18 éves brit tehetség Emma Raducanu, aki jelenleg csak 150. a világranglistán, a görög Maria Sakkarit (17.) győzte le viszonylag könnyedén élete első Grand Slam elődöntőjében. Raducanu alaposan bekezdett az első játszmában, kétszer is elvette ellenfele adogatását és már 5-0-ra is vezetett, amikor Sakkari ugyan még szépíteni tudott, de azt követően a saját szervájánál a brit mindössze 37 perc után 6-1-gyel abszolválni tudta az első szettet. A második felvonásban a görög már szorosabb küzdelemre kényszerítette vetélytársát, csak egyszer veszítette el az adogatását, de ez végzetesnek bizonyult a meccs végkimenetele szempontjából. Raducanu már nem hibázott és 6-4-gyel, kevesebb mint másfél óra után készülhet karrierje első Grand Slam döntőjére. Érdekesség, hogy Raducanu az open éra kezdete óta az első női teniszező, aki a selejtezőből egészen a döntőig menetelt, és a 2004-es wimbledoni torna óta a legfiatalabb Grand Slam-döntős is lett egyben, akkor ugye Maria Sharapova jutott be, és nyerte meg a wimbledoni torna fináléját. Óriási önbizalmat adhat a döntőre Raducanunak, hogy mindössze a második GS viadalán eddig még szettet sem veszített a döntőig vezető úton.

A másik elődöntőben a világranglista 73. helyén álló Leylah Annie Fernandez, és a torna egyik esélyese a fehérorosz Aryna Sabalenka (2.) mérkőzött meg egymással. A mindössze 19 éves Fernandez a torna folyamán sorban gyűjtötte a nagyobbnál nagyobb skalpokat, többek között legyőzte Osakát, Kerbert valamint az olimpia bronzérmes Svitolinát is. A fiatal kanadai kiváló formában teniszezett Sabalenka ellen is, és be is tudta húzni rövidítésben az első játszmát. A második felvonásban már jobban összpontosított a fehérorosz, és a szett hajrájában 5-4-es állásnál el is tudta venni a kanadai adogatását, és kiharcolta a döntő játszmát. A mindent eldöntő harmadik etapban 3-2 után történt egy gyors brékváltás, majd 5-4-nél fogadóként Fernandeznek sikerült lezárnia a mérkőzést, így 2 óra 24 perces mérkőzés után készülhet ő is az első Grand Slam döntőjére.

Így kialakult a női döntő párosítása, azon már nem lepődünk meg a női mezőnyben, hogy két nem kiemelt döntőzik, az is biztos, hogy új bajnokot avatnak New Yorkban szombaton, és így vitathatatlanul egy tinédzser érhet fel karrierje csúcsára. A döntő magyar idő szerint szombaton 22 órakor kezdődik majd.

US OPEN, NEW YORK (57 500 000 dollár, kemény pálya)

Női egyes, Elődöntő

Leylah Annie Fernandez – Aryna Sabalenka (2.) 7:6 (7–3), 4:6, 6:4

Emma Raducanu – Maria Sakkari (17.) 6:1, 6:4