US Open 2021: A női döntő beharangozója

2021. szeptember 11.
by cort

1999 után ismét két tinédzser jutott a US Open női fináléjába, 22 éve Serena Williams és Martina Hingis játszott a trófeáért, ma este pedig Emma Raducanu és Leylah Fernandez lép pályára a döntőben.

Emma Raducanu neve az idei wimbledoni tornáig aligha mondott sokat bárkinek is, akkor azonban első Grand Slam tornáján egészen a negyedik fordulóig jutott. Ennek megfelelően megkapta az ilyenkor szokásos média figyelmet, különösen a brit sajtó látta benne a jövő nagy reménységét. A folytatást ismerjük. Raducanu nyári eredményei alapján helyet kapott a US Open selejtezőjében, ahonnan rendkívül simán jutott fel a főtáblára, és ott sem lassított, játszmaveszteség nélkül robogott be a döntőbe. A friss olimpiai bajnok Bencic, valamint az idén két Grand Slam elődöntőt játszó Sakkari is csak hét, illetve öt játékra volt jó Raducanu ellen. A kanadai Fernandez, noha csak két hónappal idősebb ellenfelénél, már tapasztaltabb játékosak számít, két WTA döntővel (és ebből egy tornagyőzelemmel) érkezik a mai fináléba. A balkezes teniszező útja lényegesen nehezebb volt, mint Raducanué, két korábbi Grand Slam győztes (Osaka és Kerber) mellett, két jó formában lévő top tízes riválist (Svitolina, Sabalenka) is hazaküldött New Yorkból. Győzelme értékét növeli, és mentális erejét mutatja, hogy ezeken a meccseken mind a négy tie-breaket megnyerte, és ez lehet a döntő faktor a mai döntőben is.

A két lány eddig egyszer, 2018-ban Wimbledonban a lányok versenyében találkozott, akkor Raducanu nyert két szettben. Fernandez lehet a második kanadai Grand Slam győztes Bianca Andreescu után, Raducanu pedig az első brit női teniszező Virginia Wade 1977-es wimbledoni győzelmét követően.