AusOpen 2022: Nadal drámai meccsen jutott a négy közé

2022. január 25.
by HerczegGabor

Ötjátszmás fordulatos mérkőzésen jutott az elődöntőbe a 2009-es bajnok Rafael Nadal, aki talán az idei Australian Openen az első komolyabb ellenállásba ütközött a negyeddöntőben a kanadai Denis Shapovalov ellen.

Az első két felvonásban Nadal magabiztosan uralta a pályát, és egy-egy break el is döntötte a szettek sorsát a spanyol javára. A közönség már talán borítékolhatta az újabb sima Nadal győzelmet, a kanadai viszont nem adta meg könnyen magát. A harmadik játszmában végig tudta tartani a lépést a spanyollal, majd a végjátékban fogadóként a második szettlabdáját értékesítve 6-4-gyel szépíteni is tudott. A negyedik szettben talán még benne maradhatott a spanyolban az elbukott előző szett, és a kanadai villámgyorsan elhúzott 4-1-re, majd a breakelőnyt végig megtartva 6-3-mal kiharcolta a mindent eldöntő ötödik játszmát. A negyedik felvonás krónikájához hozzátartozik, hogy Nadalon ekkor már látszott a fizikális fáradtság, nehezen viselte a hőséget, és a szett derekán gyomorproblémáira orvosi segítséget kért. Sokak, és talán a spanyol fejében is megfordulhatott a tavalyi szintén negyeddöntős vereség 0-2-ről itt Ausztráliában a görög Stefanos Tsisipas ellen, vagy említhetjük a Roland Garros elődöntőt a világelső Djokovic ellen, ahol szintén elfogyott a meccs végére a spanyol. Nadal viszont összekapta a játékát, és rögtön a szett elején elvette Shapovalov adogatását, és 3-0-ra meglépett. A kanadainak hiába voltak komoly lehetőségei a visszazárkózásra, és volt fizikálisan sokkal jobb állapotban, mint a spanyol, fejben nem bírta a végét, Nadal pedig a hajrában rendkívül jól adogatott, és 4 óra 10 perc alatt kvalifikálta magát az elődöntőbe, ahol az olasz Matteo Berrettini és a francia Gael Monfils párharc nyertesével kell majd megküzdenie a továbbjutásért.

Nadalnak így továbbra is megvan az az esélye, hogy megelőzze Djokovicot és Federert a Grand Slam-győzelmek örökrangsorában, ahol jelenleg mindhárman 20-20-20 győzelemmel állnak.

AUSTRALIAN OPEN (kemény pálya, 75 000 000 ausztrál dollár)
Férfi egyes, Negyeddöntő

Rafael Nadal (6.) – Denis Shapovalov (14.) : 6-3, 6-4, 4-6, 3-6, 6-3

kiemelt kép: tanzania.on-24.com