AusOpen 2023: Aryna Sabalenka nyerte a hölgyek versenyét

2023. január 28.
by cort

Aryna Sabalenka nyerte az Australian Open női egyesét, miután a fehérorosz hölgy 4-6 6-3 6-4 arányban győzött a kazah Elena Rybakina ellen

Az utóbbi évek egyik legjobb női Grand Slam fináléját hozta Aryna Sabalenka és Elena Rybakina összecsapása, ahol azt előzetesen várni lehetett, ütőerőben, és látványos nyerőkben nem volt hiány.

Az előzetes esélyek inkább Sabalenka győzelmét jósolták, a fehérorosz idén még veretlen volt, Melbourneben játszmát sem vesztett, és Rybakina elleni eddigi mindhárom meccsén ő hagyta el győztesen a pályát. A kazah hölgy ugyanakkor lényegesen nehezebb úton jutott el a fináléba, többek között legyőzte a világelső Iga Swiateket, a tavalyi döntős Danielle Collinst, és a korábbi kétszeres győztes Victoria Azarenkát.

A mérkőzést a fehérorosz kezdte, és az első néhány játékban úgy tűnt, hogy az adogatóknak nem lesz különösebb gondjuk. Mindkét hölgy szórta az ászokat, de 1-1-nél Sabalenka hiába vezetett már 40-0-ra is, Rybakina sorozatban öt labdamenetet nyerve elvette ellenfele adogatását. A fehérorosz 4-4-nél tudott visszajönni a szettbe, de hiába sikerült visszabreakelnie a következő játékban a kelleténél többet kockáztatva ismét elbukta a szerváját. Rybakina élt a lehetőséggel, és 35 perc játék után 6-4-gyel előnybe került.

A második szettben is a kazah kezdett jobban, de hiába volt több breaklehetősége is, a kihagyott lehetőségek megbosszulták magunkat. 2-1-nél Sabalenka sikerrel vette el Rybakina adogatását, és az előnyét megőrizve harmadik szettlabdáját kihasználva 57 perc után 6-3-mal kiegyenlített.

A döntő felvonásban egyre jobban összeállt Sabalenka játéka, rendre nyerővel fejezte be a labdameneteket, és az első adogatásait is jó százalékban ütötte. Rybakina a hosszabb labdamenetekben, és a saját adogatójátékaiban is egyre többször került bajba, 3-3-nál pedig elvesztette az adogatását, ami mint később kiderült, eldöntötte a mérkőzést. Sabalenka 5-4-nél negyedik mérkőzéslabdáját kihasználva meccset.