US Open 23: A férfi egyes beharangozója

2023. augusztus 24.
by cort

Néhány napon belül elrajtol az idei év utolsó Grand Slam tornája. Szokásunkhoz híven néhány mondatban összefoglaljuk a sorsolást, és boncolgatjuk az esélyeket.

A beharangozót illik az világelsővel, és ez esetben a címvédővel kezdeni. Carlos Alcaraz egy felemásnak mondható torontói és cincinnati masters szerepléssel érkezik New Yorkba, Torontóban meglepetésre kikapott Tommy Paultól, Cincinnatiben pedig az év egyik legnagyobb meccsén óriási csatában szenvedett vereséget Novak Djokovictól. A játéka egyik tornán sem volt az igazi, így a címvédőnek talán kapóra jött, hogy egy viszonylag simább sorolást kapott Fortunától. Az első körben a német Koepfer ellen kezd, és a nyolcig nincs is komolyabb ellenfele a spanyolnak. A negyeddöntőben azonban jöhet Alexander Zverev vagy Jannik Sinner. Az olasznak megvan a játéka Alcaraz ellen, többször is sikerült legyőznie, de nem vennénk mérget rá, hogy Zverev nem fog belerondítani fiatalabb riválisai terveibe.

A felső ág másik felében Daniil Medvedev nevével kezdődik a tábla, aki Balázs Attila ellen kezdheti meg US Open szereplését. Amennyiben az orosz túllép magyar ellenfelén, a folytatásban kellemetlen ellenfelek várnak a korábbi győztesre. A torna korai szakaszában összefuthat Borna Corical, vagy Kei Nishikorival, a negyedik fordulóban pedig alighanem az előző hetekben két tornadöntőt is játszó Alex De Minaur vár rá. A nyolc között kiemelés szerint Andrey Rublev lehet Medvedev ellenfele, de Rublev játéka nem volt az igaz az előző hetekben, így valószínűbb, hogy a lengyel Hurkacz vagy a szintén orosz Khachanov kaparinthatja meg a negyeddöntős helyet.

A tábla legalján találjuk Novak Djokovicot. A szerb 2021 után játszhat ismét a US Openen, és alighanem rendkívül motiváltan érkezett New Yorkba. Ha valaki, akkor ő biztosan bizonyítani akar a wimbledoni vereséget követően, és megmutatni, hogy még mindig ő a világ legjobb játékosa, ehhez kezdésnek le kell győznie a francia Müllert. A folytatásban alighanem honfitársa, Györe László vár rá a harmadik körben, és viszonylag hamar, már a negyedik fordulóban összefuthat Felix Auger-Aliassimemel. Djokovic negyedének másik felében található Fritz, Musetti és Tsitsipas is, a legnagyobb esélye a görögnek van a negyeddöntőre, igaz az első körben megkapta a korábbi Grand Slam döntős Milos Raonicot.

Az alsó ág másik felében kapott helyet Holger Rune. A dán játékos legnagyobb ellenfele alighanem a tavalyi döntős Casper Ruud lehet, a többi játékos elődöntőbe jutása már komoly meglepetésnek számítana, bár butaság lenne leírni a hazai közönség előtt pályára lépő, és tavaly Nadalt is kiejtő és elődöntőt játszó Frances Tiafoet.

Magyar szempontból nem volt túl szerencsés a sorsolás. Balázs Attiláról már írtunk, de Fucsovics Márton és Marozsán Fábián is belenyúlt rendesen. Előbbi a 31. kiemelt Sebastian Kordával, utóbbi a korábbi top 10-es Richard Gasquetvel találkozik az első körben.

Esélyek

Alcaraz vagy Djokovic. Nagyjából ennyivel meg lehetne válaszolni azt a kérdést, hogy ki nyerheti az idei tornát, és az idei eredményeket, játékot látva valóban ez a legvalószínűbb forgatókönyv, de kár lenne leírni Daniil Medvedevet, vagy éppen Jannik Sinnert.