US Open 23: Női finálé

2023. szeptember 9.
by cort

Elérkezett a hölgyek nagy napja, magyar idő szerint 22 órakor kezdődik a US Open idei fináléja Coco Gauff és Aryna Sabalenka között

Készülhet az New York-i közönség, ismét van kiért szorítani a US Open női döntőjében. Legutóbb hat éve, 2017-ben ünnepelhettek hazai győztest New Yorkban, akkor Sloane Stephens nem talált legyőzőre, és ezt a bravúrt kellene végrehajtania Coco Gauffnak, aki már az Opent felvezető tornákon is jelezte, hogy idén számolni kell vele Flushing Meadowsban. Megnyerte Washingtont, majd Cincinnatiben is behúzta az ezres tornát. Itt New Yorkban kicsit rozsdásan kezdett, az első négy fordulóban háromszor is csak döntő játszmában tudott nyerni. Ez követően feljavult a játéka, jöttek a meccsek, az első kiemeltet is búcsúztató Jelena Ostapenkonak csak két gamet engedélyezett az egész meccsen (igaz, a lett játékos a rossz szervezést okolta a vereségért), majd az elődöntőben két szettben verte a Garros-döntős Muchovat. Gauffnak mindenképpen fejben kell összeszednie magát, az előző három meccsén nagyon hullámzó volt a játéka. Ha megnézzük a nyerők, kontra hibák arányait, akkor 24-gyel ütött több hibát, mint nyerőt, és ez Sabalenka ellen aligha fér bele.

A háló túloldalán a jövő hétfőtől világelső Aryna Sabalenka áll, aki az Australian Open után második Grand Slam trófeájára hajt idén. Gauffal ellentétben Sabalenka játéka egyáltalán nem hullámzó New Yorkban, elképesztően stabil teniszt nyújtott a két hét alatt. Szettet csak egy alkalommal veszített, az elődöntőben Keys ellen, és annyira dominálta a mezőnyt, hogy az elődöntőig csak egyszer fordult elő, hogy valaki négy gamet nyerjen ellene egy szetten belül, az összes többi játszmában minden ellenfele négy játéknál kevesebbet tudott csak behúzni.

Nehéz jósolni, de valószínűleg egy nagyon szoros mérkőzés van kilátásban. A Grand Slam-rutin és az utóbbi két hetet nézve Sabalenka lehet az esélyesebb, de hazai pályán, teltház előtt egy Coco Gauff szintű teniszező bárkit képes lehet megverni. Egymás elleni mérlegük is nagyon kiegyenlített, Gauff vezet 3-2-re. Idén már összefutottak hasonló körülmények között, kemény pályán, és a fehérorosz tükörsima győzelmet aratott 6-4 6-0 arányban.