Wimbledon: Djokovic “fejből” megoldotta és 0-2-ről fordított!

Ritkán akad alkalom, hogy csak egy szett elemzése kerül bele egy cikkbe. A tegnapi körülmények azonban gondoskodtak az újdonságról.

Kevin Anderson (14.) tegnap élete teniszét nyújtva nagyon nehéz perceket okozott Novak Djokovicnak (1.). A 0-2-es hátrány után a világelső rendezte gondolatait és sikerült kiegyenlítenie. A sötétedés miatt viszont ekkor állt meg a játék tegnap. Mintha nem lett volna az a 16 és félórás szünet, a dél-afrikai ugyanúgy nyomást helyezett a címvédőre, ráadásul 2/1-re vezetett, amikor el is vehette volna Djokovic szerváját, de eltékozolta a lehetőségeket. Anderson természetéből kiindulva ez akár a meccs végét is jelenthette volna, ám ezzel azonban még egy kicsit várni kellett. A szerb a vészharang rezdüléseit hallva összeszedte magát és javított a játékán. Önmagához hűen akkor nyújtotta a legjobbját, amikor szorulhatott volna az az amúgy is már szorító hurok. 4/5-ös állásnál a meccsben maradásért adogatott, de olyan makulátlanul szervált, ahogyan ellenfele addig a nap folyamán. Anderson ezután újra a tipikus drámát testesítette meg, vagyis a szituáció élesedésétől egyről a kettőre, szinte csettintésre összeesett mentálisan. Azok után, hogy az első 5 szerva-játékot simán hozta, a hatodikban zsinórban két kettős hibát ütve break-labdához juttatta a világelsőt. Djokovic érvényesítette a tenisz íratlan törvényeit, élt a lehetőséggel. Andersonnak még sikerült dinamikus játékkal 0-30-ig eljutni a következő játékban, de azt követően szinte amatőr hibákat vétett (rossz return második szervára).

Általában a teniszre azt mondják, hogy mindig a jobb nyer, de erre a meccsre ez az állítás erősen kétséges. Djokovic nem csak ma, hanem tegnap is gyenge volt önmagához képest. Fura dolog amit írni fogok, de ha a teniszezők nem lennének “hús-vér érző lények”, akkor ezt a meccset nem a világelsőnek kellett volna nyernie. Elvontan értelmezve a dolgot, a szerb nem is a pályán múlta felül ellenfelét, hanem abban, hogy neki nem csak jó keze van ehhez a játékhoz, hanem jó feje is. Ez pedig talán kicsivel fontosabb faktor.

Végeredmény: Djokovic (1.) – Anderson (14.) 6/7(8) 6/7(8) 6/1 6/4 7/5

A címvédő jutott be tehát utolsóként a negyeddöntője, ahol az alábbi meccsek fognak zajlani holnap:

Djokovic (1.) – Cilic (9.)

Wawrinka (4.) – Gasquet (21.)

Murray (3.) – Pospisil

Federer (2.) – Simon (12.)

A kiemelt kép forrása: facebook.com/djokernovak

A hozzászólások le vannak zárva.