Mit csinálnak Federerék mérkőzés előtt és után? Korszerű ráhangolódási és regenerációs módszerek a teniszben

2017. április 19.
by cort

Szerző: Írókéz

Első rész: A felkészülés

Az arénában a hangulat a tetőfokára hág, amikor a ceremóniamester végre bejelenti a mérkőzés várva várt sztárjait. A közönség hangos ovációban tör ki, amikor a játékoskijáróban feltűnik Roger Federer, majd kisvártatva ellenfele, Rafael Nadal is. A két teniszisten a sorsolás és a kötelező fotózkodás után feláll a pályára, és egy rövid,  5-10 perces ütögetés után el is kezdik a mérkőzést. Federer adogat, és rögtön egy foghatatlan szervával kezd.

Ismerős forgatókönyv ez egy profi teniszmérkőzésről. De vajon hogyan képes egy játékos rögtön a legelső pontban maximális teljesítményt nyújtani? Nos, a meccs előtti ráhangolódás sokkal hosszadalmasabb és sokrétűbb procedúra, mint gondolnánk. Itt aztán tényleg tetten érhető a professzionalizmus.

Brad Gilbert irányításával lett Andre Agassi igazán korszakos, nagy játékos és nyerte meg a tenisztörténelemben először négy különböző borításon a karrier Grand Slamet. Az edző később dolgozott Andy Roddickkal és Andy Murray-vel is. Winning Ugly (Rondán nyerni) című könyvében Gilbert elmondja, hogy a mérkőzésre a mentális felkészülés 2 héttel korábban kezdődik, pontos menetrend szerint. Ennek csúcspontja a mérkőzés első ütésváltása.

A meccsre való felkészülést 3 részre lehet bontani: Szükség van mentális, érzelmi és fizikai felkészülésre.

A mentális felkészülés célja, hogy tökéletes összpontosítással tudjon teljesíteni a meccsen a játékos. Ehhez különböző technikákat használnak. Erősítik magukban a pozitív gondolatokat, bizakodó hozzáállást igyekeznek kialakítani a megmérettetéssel kapcsolatban. Vizualizálnak, azaz elképzelik a játékszituációkat, ahogyan játszani szeretnének, megjelenítik magukban, amikor győztes ütést ütnek, vagy megnyerik a mérkőzést. Mindehhez társulhatnak szóbeli megerősítések, “mantrák” is. Mindezek a sok gyakorlás miatt automatikusan segítenek megfelelő lelkiállapotba hozni a teniszezőt. Természetesen minden játékosnak egyedi rutinja van erre a célra. Van, aki zenét hallgat, olvas, mások meditálnak vagy csak csendben magukba mélyednek. Serena Williams egy fontos mérkőzés előtt teljesen elvonul, nem is lehet hozzá szólni, ő így tudja elérni a megfelelő mentális állapotot.

A mérkőzést megelőző ismétlődő, rutinszerű feladatok elvégzése megnyugtatja a teniszezőket. Gripek kicserélése, húrozás ellenőrzése, öltözés, bepakolás a tenisztáskába. Italok, gyümölcszselék, energiaszeletek bekészítése, törölközők, váltóruha és -cipő, esetleg egy kabala becsomagolása – ezek mind ismerős, megszokott, ismétlődő cselekvések, amelyek végzése segít egy elmélyült, koncentrált elmeállapot elérésében.

Az érzelmi felkészülés szorosan kapcsolódik a mentálishoz. A teniszezőnek el kell érnie a megfelelő rajtállapotot. Ha a fellépő stressz és a vereségtől való félelem miatt rajtláz alakul ki, akkor a játékos túlizgulja a helyzetet, és ez az érzelmi állapot negatívan befolyásolja a teljesítményét, görcsösen fog játszani. Szintén a stressz hatására ennek ellenkezője, a rajtapátia is kialakulhat, amikor az a védekező reakció alakul ki, hogy a versenyzőt “nem érdekli” az eredmény, tompa és fásult lelkiállapotba kerül, és persze így is fog játszani.

A megfelelő rajtkészség egyfajta optimális felhangoltság, egy olyan állapot, amikor a versenyző izgatottan, de bizakodva, már alig várja a mérkőzés kezdetét. Nem fél a vereségtől, ezért megfelelően laza és koncentrált, harcra kész. Ebben az érzelmi állapotban tudja a legjobb játékát nyújtani.

A profi teniszmeccseket meglehetősen hosszan tartó fizikai felkészülés előzi meg. Már előző nap megtörténik a test glikogénraktárainak teljes feltöltése magas szénhidráttartalmú ételek, például tészta vagy rizs elfogyasztásával. A mérkőzés napján a játékos legalább két és fél órával a meccs előtt kel. Szénhidrátdús reggelit eszik, majd 2 órával a kezdés előtt megiszik kb. másfél liter izotóniás italt, majd ezt a hidratáltsági szintet folyamatos folyadékbevitellel fenn is tartja.

A bemelegítést általában egy bemelegítő stretchinggel kezdik, amelyet fizioterapeuta végez a masszázsasztalon. A  mozgásos bemelegítés 15-20 perces, ez tartalmaz futást, gimnasztikát, ugrókötelezést, koordinációs feladatokat és gumiszalaggal végzett gyakorlatokat is. Ezt egy technikai bemelegítés követi. Ennek keretében 35-45 perc alatt beütik a játékost, beiskolázzák az összes ütésfajtát. Majd relaxálás következik, amíg pályára nem szólítják a teniszezőt. A pályára lépés előtti utolsó öt percben rövid sprinteket, felugrásokat, egyéb intenzív drilleket végez a versenyző. Ezt követően tökéletesen készen áll a nagy megmérettetésre.

A fentebb leírt előkészületek persze egy ideális esetre vonatkoznak. A teniszversenyek sajátossága azonban, hogy a játékrendet úgy írják, hogy “nem előbb, mint…”, azaz a játékos szinte soha nem tudja, pontosan mikor fogják pályára szólítani. Ez nagyon megnehezíti a bemelegítést. Egy elhúzódó előmérkőzés esetén akár többször is bemelegítenek, majd újra várakoznia kell a versenyzőnek és teamjének. Mondanunk sem kell, hogy ez mentálisan is nagy nehézséget jelent számukra.

Cikkünk második részét ITT olvashatjátok.

A hozzászólások le vannak zárva.