ATP Halle, Queen’s: Federer, A. Zverev, Cilic és Lopez döntőzik

Londonban a nagy “csillaghulláshoz” képest erős párosítás jött létre a fináléban, míg Halléban két külön generáció fog összecsapni.

Queen’s

Horvát-spanyol csatát rendeznek a Queen’s-i trófeáért
Kép forrása: wixsports.com

Andy Murray és Stan Wawrinka váratlan kiesése után Marin Cilic (3.) tartja a top 10 hátát a Wimbledon előszobájának is nevezett Queen’s Clubban. A hórihorgas horvátnak a múlt heti Hertogenbosch-i veresége után egy eggyel rangosabb tornán már sikerült a döntőbe jutás. Most épp a Hollandiában veretlen maradó Gilles Müllert búcsúztatta három szettben. A rutinos luxemburgi a szett- és break-hátrány küzdelmes elkerülése után harcolta ki a döntőjátszmát, ott azonban a US Open 2014-es bajnoka továbbra is nagy veszélyt jelentett a balkezes teniszező szerváira és a nagy nyomás a hajrában fizetődött ki. Cilic 5 év után fog újra Queen’s-ben döntőzni, akkor meg is nyerte a versenyt. Az volt az az ominózus eset, mikor az azóta már visszavonult David Nalbandian frusztráltságában belerúgott egy reklámtáblába, s akaratán kívül a mögötte ülő oldalvonali bíró lábába is, ezért leléptették. A döntőben újra egy balkezes teniszezővel fog megmérkőzni, mégpedig Feliciano Lopezzel, aki a múlt heti stuttgarti szereplése után újabb fináléba jutott be. A 2014-es bajnok, Grigor Dimitrovot (6.) búcsúztatta, szintén három szettben, s talán el is mondható, hogy hasonló forgatókönyv keretei között. Lopez megnyerte az első játszmát és nem volt messze attól, hogy a másodikban break-előnybe kerüljön, de végül három játszmára volt szüksége neki is. Az utolsó játékrész már könnyen alakult a rutinos spanyol számára, kétszer is elvette a bolgár adogatását.

Halle

Alexander Zverev tudja, milyen és hogyan lehet nyerni Federer ellen, idén év elején a Hopman Kupán győzte le
Kép forrása: realsport101.com

Németországban a közönség megkapta azt, amire talán a legjobban vágyhatott a döntő párosítása kapcsán. A hazaiak tehetsége minden idők egyik legjobbja ellen: Alexander Zverev (4.) vs Roger Federer (1.). A mérkőzés azért is ígérkezik pikánsnak, mert egy éve ugyanitt már összecsaptak, akkor még csak a döntőbe jutás volt a tét, meglepetésre a fiatal német diadalmaskodott. A még mindig csak 20 éves, de már Masters-bajnok “Sascha” a 4 között Richard Gasquet-t győzte le. A fonák-virtuóz francia megnyerte az első szettet és a folytatásban is biztató volt a helyzete, de Zverev elkerülve a szett- és break-hátrányt kiegyenlített, majd a döntőjátszmában két fogadó játékot is bezsebelt. Mischa Zverev öccse idén is megpróbálhatja megnyerni a Halle-i tornát, de ezúttal egy Florian Mayernél jóval nagyobb név ellen kell majd játszania tehát. Telhetnek az évek, de Federer “kortalannak” tűnik a német gyepszőnyegen, a legjobb 4-ig játszmát nem veszített, s erre a tettre a fiatal orosz, Karen Khachanov sem volt képes. Két szoros szettet így is lejátszottak, az elsőben a svájci legendának második breakre volt szüksége, ahhoz, hogy két játéknyi különbségre tegyen szert, a másodikban pedig nem tudta kiszerválni a győzelmet. A döntő momentumokban azonban döntött a rutin. A hamarosan 36 éves teniszező 9. győzelmét szerezheti meg Halléban.

Eredmények

Queen’s

F. Lopez (ESP) – G. Dimitrov [6] (BUL) 7/5 3/6 6/2

M. Cilic (CRO) [3] – G. Müller (LUX) 6/3 5/7 6/4

Halle

R. Federer (SUI) [1] – K. Khachanov (RUS) 6/4 7/6(5)

A. Zvererv (GER) [4] – R. Gasquet (FRA) 4/6 6/4 6/3

A kiemelt kép forrása: atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.