Del Potrónak csak két ütője maradt

2014. január 9.
by Írókéz

Előző héten, a Federer ütőváltásáról szóló cikkünkben már leírtuk, hogy a svájci játékos szerint az ütőváltás a legnagyobb dolgok egyike egy teniszező pályafutása során.

Való igaz, sok játékos a teste meghosszabbításának tekinti az ütőjét, és szinte ugyanúgy ragaszkodik is a bevált típushoz, mintha a saját karja lenne. Ilyen játékos Juan Martin del Potro is. Ez a ragaszkodás egy, a profi teniszben szinte hihetetlen, ugyanakkor megmosolyogtató helyzetet teremtett: a világranglista ötödik helyezettjének – aki dollármilliókat keres évente, Argentína legjobb sportolójának választották és szerződése van a Wilson ütőgyártó céggel – csak két ütője maradt, és ezzel a két fegyverrel fog nekivágni az Ausztrál Nyílt Bajnokságnak.

Hja, hát aki elosztogatja... forrás: the-slice.com

Hja, hát aki elosztogatja…
forrás: the-slice.com

Delpo tesztelt néhány új ütőt a holtszezonban, amelyeket a Wilson bocsátott a rendelkezésére,  de nem volt teljesen elégedett velük. Úgy érzi, a cég közel jár ahhoz, hogy kifejlesszen egy olyan keretet, amilyet ő szeretne, de még nem hozta el az ütőket az Oz Openre.

“Nem könnyű ütőt váltani” – mondta ki a nagy igazságot az argentin, amely olyan egyszerű, amilyen csak egy nagy igazság lehet. Del Potro jelenleg a K Factor Six-One 95 rakettel játszik, ami egy régebbi modell.

“Láthatják, mi történt Rogerrel tavaly. Megpróbált váltani és utána nem tudott bízni a saját játékában. Ráadásul, nincs túl sok idónk kipróbálni az új ütőket, mert minden torna nagyon fontos a számunkra. Ha a holtszezonban váltok ütőt, és úgy jövök el játszani egy Grand Slamre, hogy nem érzem 100 százalékosan, az agyam elkezd negatív gondolatokat termelni. De büszke vagyok rá, hogy a Wilson mögöttem áll, mert tudom, hogy keményen dolgoznak, és még mindig izgatott vagyok, hogy együtt találjunk egy ütőt nekem. Azt hiszem, közel járunk.”

Hm… Igen… A Wilson annyira keményen dolgozik az argentin éljátékos új ütőjén, hogy a 2012-es US Open után már csak négy ütője maradt. Ezek azóta tovább fogyatkoztak, jelenleg már csak kettő van belőlük. Közben, úgy egy évvel ezelőtt, a Wilson levette a reklámjairól del Potro képét.

“Ütőt kell váltanom, mert sokat használom őket. Azt hiszem, a többi srác előnyben van velem szemben, amikor 6-8 ütővel jönnek egy meccsre. Tényleg keményen dolgozunk, hogy egy jó ütőt találjunk nekem.”

Jó-jó, elhisszük. Del Potro maga is elismeri, hogy kicsit sokat problémázik, amikor az ütőiről van szó.  Nem úgy, mint Federer, aki azt sem tudja, mennyi az új ütőjének a súlya. A tandili torony azonban mindenben mániákusan precíz. “Minden játékos másképp érez az ütői iránt, de én úgy hiszem, ez a legfontosabb dolgunk. Az ütő az életünk.”

Wiilsooon!!! forrás: noseybynature.files_.wordpress.com

Wiilsooon!!!
forrás: noseybynature.files_.wordpress.com

Wiilsooon!!! forrás: i.telegraph.co_.uk

Wiilsooon!!!
forrás: i.telegraph.co_.uk

.

.

.

.

.

.

.

.

Ezen a ponton joggal tehetné fel a kérdést a nyájas és jóhiszemű, ám kissé laikus olvasó, hogy ha ennyire ragaszkodik ez a jóember ahhoz a bizonyos típushoz, miért nem megy be a boltba és vesz magának néhányat belőle, ha már a Wilson annyira keményen dolgozik, hogy közben elfelejt neki küldeni?

Nos… erre az lehet logikus magyarázat, hogy a del Potro által használt ütők, bár ugyanúgy néznek ki és ugyanaz a nevük, talán mégsem teljesen azonosak a kereskedelmi forgalomba kerülő ütőkkel. Sok városi legenda kering arról, hogy az éljátékosok speciális (nehezebb) ütőkkel játszanak, forgalomba pedig a könnyebb változat kerül.  Természetesen, mindenki azt hisz és feltételez, amit jónak lát.