Davis Kupa: Végül érvényesült a papírforma

2014. április 6.
by Írókéz

 

Pénteken és szombaton úgy tűnt, hogy a legrangosabb férfi csapatversenyen kieshet három toronymagas esélyes, Franciaország, Olaszország és Svájc válogatottja is. Hatalmas izgalmak után azonban a favoritok megrázták magukat és hozták a továbbjutáshoz szükséges mérkőzéseket.

Japán – Csehország 0:5

A négy párharc közül kezdjük az egyetlennel, amely már pénteken eldőlt. A legutóbbi két kiírás győztese, Csehország 5-0-ra kivégezte a Nishikori nélkül felálló Japánt. A mai napon már csak két nyert játszmára játszották a mérkőzéseket. Lukas Rosol döntő szettben győzte le Uchiyama Yasutakát, a 21 éves Jiri Vesely pedig két szettben verte a New Yorkban született, Valenciában élő japán (hagyunk időt átgondolni) Daniel (ez családnév!) Tarót.

Franciaországnak – Németország 3:2

Franciaországnak a Németország elleni pénteki 0-2 után mindhárom hátralévő meccsét meg kellett nyernie, ha 1938 után nem akart ismét kikapni a germánoktól. A szombati páros után mára Tsonga és Monfils egyéni mérkőzése maradt megoldandó feladatként.

forrás: i.eurosport.com

forrás: i.eurosport.com

Jo-Wilfried Tsonga gyorsan egyértelművé tette: mindenképpen szeretné kiköszörülni a csorbát, hogy pénteken meccslabdáról kikapott Peter Gojowczyktól. Tobias Kamke ellen repülőrajtot vett. Az első 13 pontból 12-t megnyert, és később sem vett vissza a tempóból, mindössze 1 óra 42 perc alatt bedarálta a német fiút.

Az ötödik meccsen a Julien Bennetteau helyére beugró Gael Monfilsra várt a feladat, hogy továbbjuttassa a gall válogatottat. Az ellenfél Gojowczyk volt, akinek nem a pénteki volt az első hőstette; a dohai elődöntőben szettet csent el Rafael Nadaltól. Monfils azonban impresszív játékkal rukkolt elő, és esélyt sem adva ellenfelének, három játszmában győzött. Franciaország ezzel negyedik alkalommal fordított 0-2-es hátrányból a Davis Kupa történetében és kivívta a jogot, hogy megmérkőzzön Csehországgal az elődöntőben.

Olaszország – Nagy-Britannia 3:2

Az olaszok, a franciákhoz hasonlóan, szintén 2-1-es hátrányból várták a mai folytatást. Az ő helyzetük azonban mégis teljesen más volt, hiszen az ellenfél soraiban a világ egyik legjobb játékosa, Andy Murray is megtalálható volt. A brit wimbledoni bajnok az első mérkőzésen Fabio Fognini ellen lépett pályára. Az olasz fiú veresége esetén az utolsó meccstől függetlenül, a szigetországiak megnyerték volna a találkozót, Nápoly salakján azonban a salakspecialista Fognini mégsem volt esélytelen, főleg, ha Murray utóbbi időben mutatott ingadozó formáját nézzük.

A brit klasszis erősen kezdett, 3-1-es vezetésre tett szert, Fognini azonban visszajött a szettbe. Bréklabdához jutott, Murray pedig kettőshibával elbukta a szerváját. Az olasz fiú nem állt meg itt és egyhuzamban öt játékot nyerve végül a maga javára fordította a játszmát. A második szettben folytatta lehengerlő játékát, kétszer brékelte ellenfelét. A harmadik szettben 5-4-nél három mérkőzéslabdához jutott, amelyek közül a harmadikat ki is használta. Andy Murray 2005 óta – 19 sorozatban megnyert meccs után – először kapott ki a Davis Kupában.

Ezek után Andreas Seppire várt a nagy feladat, hogy a világranglista 161. helyezettje, James Ward ellen bebiztosítsa Olaszország győzelmét. Seppi megtette, amit megkövetelt a haza: egy esőszünettel is megszakított mérkőzésen három szettben győzött, ezzel Olaszország 1998 után újra elődöntőt játszhat.

Svájc – Kazahsztán 3:2

A svájciak tegnap a kiesés szélére sodródtak az előzetesen esélytelennek tartott kazah válogatott ellen. Az Australian Open óta kis hullámvölgybe került Stanislas Wawrinka szégyenszemre kikapott Andrej Golubevtől, majd Roger Federerrel párosban is vereséget szenvedtek a hitetlenkedő hazai szurkolók bánatára. Így aztán mindkét mai meccset nyerniük kellett, ha fordítani akartak 2-1-es hátrányból.

wawrinka davis cupA mai nap sem indult ígéretesen Stan számára. Mikhail Kukushkin ellen tie breakben elveszítette az első játszmát. Utána azonban megrázta magát, és a közönség támogatását élvezve három, 6-4-es szettel kiegyenlítette a találkozót. Ezt követően Roger Federernek már nem maradt más dolga, mint legyőzni a világranglista 64. helyezettjét, Golubevet. Svájc kedvencének ez “természetesen” rutinfeladatnak bizonyult, három sima szett után a helvétek fellélegezhettek, elkerülték hazai közönség előtt a kínos blamát és Olaszországgal játszhatnak a Davis Kupa döntőjéért.

Eredmények:

FTTaro Daniel44
Jiri Vesely 66
FT Fabio Fognini 666
Andy Murray334
FT Andreas Seppi 666
James Ward434
FT Jo-Wilfried Tsonga 666
Tobias Kamke324
FT Stanislas Wawrinka 6 4666
Mikhail Kukushkin7 7444
FT Gael Monfils 67 76
Peter Gojowczyk16 02
FT Roger Federer 7 766
Andrey Golubev6 023

Kiemelt kép forrása: a.espncdn.com