A jövő világelsői – Nick Kyrgios

2014. július 16.
by Írókéz

 

Bár Federer, Nadal és Djokovic szilárdan tartják pozíciójukat a világranglista élén, az élet rendje szerint előbb-utóbb valaki, vagy valakik letaszítják őket a trónról. Grigor Dimitrov és Milos Raonic már erőteljesen dörömböl az ajtón, de a még náluk is fiatalabb korosztályban is jó néhány teniszezőt találunk, aki tehetsége alapján egy nap akár világelső is lehet. Most induló sorozatunkban sorra bemutatjuk azokat a 20 év alatti játékosokat, akikben a legtöbb fantáziát látjuk, és akik a jövő legnagyobb sztárjai lehetnek.

Egészen a legutóbbi időkig a legnagyobb bajnokok pályafutásában egy közös pontot mindenképpen lehetett találni: legkésőbb 19 éves korukig valamilyen nagy eredmény formájában letették a névjegyüket. John McEnroe 18 évesen – miután amatőr létére a Roland Garros vegyes páros bajnoka lett – Wimbledon selejtezőjéből indulva, 9 mérkőzést megnyerve elődöntőbe jutott, és csak a pályafutása csúcsán lévő Jimmy Connors tudta megállítani. Björn Borg, Boris Becker és Rafael Nadal 18 évesen már Grand Slam bajnokok voltak, Pete Samprasnak ugyanez 19 évesen sikerült. Andre Agassi 17, Novak Djokovic 19 évesen nyerte első ATP tornáját. Érdekes, hogy éppen minden idők legeredményesebb teniszezője, Roger Federer lóg ki némileg a sorból, ő ugyanis tinédzserként “mindössze” a Marseille Open döntőjéig jutott.

Kyrgios us open

Kyrgios a US Open trófeájával
forrás: www.tenisportal.si

Ezen adatok alapján azt hihetnénk, hogy aki ebben az életkorban nem ér el ehhez hasonló eredményeket, annak nincs esélye a nagy bajnokok sorába emelkedni. A tenisz azonban az utóbbi 5-8 évben olyan szédületes változáson ment keresztül, hogy valószínűleg a fenti tétel nem érvényes többé. Napjainkban olyan hihetetlen erő, állóképesség, technikai tudás és rutin szükséges ahhoz, hogy az élvonalba tartozzon a játékos, amelyet tizenéves korban szinte lehetetlen megszerezni. Ettől függetlenül persze a legtehetségesebbek már ilyenkor is megmutatják oroszlánkörmeiket, csak nem érnek el ilyen szintű sikereket, mint a múlt vagy a jelen világelsői. Cikksorozatunkban azokat a fiatalokat mutatjuk be, akik tinédzserként a legfigyelemreméltóbb eredményeket érik el mostanában.

A sort mindjárt az egyik legnagyobb ígérettel, Nick Kyrgios-szal kezdjük. A mohawk stílusú frizurát viselő ausztrál fiatalember görög apától és malajziai anyától született 1995. április 27-én. 14 éves koráig a tenisz mellett a kosárlabdát is űzte, ekkor hozta meg élete eddigi legnehezebb döntését, és a tenisz mellett kötelezte el magát. Az eredmények pedig hamar jelentkeztek.

2012-ben két junior Grand Slamet nyert párosban, a szintén ausztrál Thanasi Kokkinakis oldalán, majd 2013-ban, éppen páros partnerét legyőzve megnyerte a US Open junior versenyszámát, és világelsőként zárta az évet. Tavaly már a felnőtt mezőnyben is bemutatkozott, nem is akárhogy.  A Roland Garros szabadkártyásaként Radek Stepaneket győzte le, méghozzá három tie break-es szettben. Az év többi része is remekül sikerült Kyrgiosnak. 18 évesen megnyerte élete első Challenger versenyét, majd kvalifikálta magát a US Openre és legfiatalabbként bekerült a top 200-ba. Utoljára ez a bravúr egy szerb fiatalembernek sikerült, aki 17 évesen Szolnokon nyert Challenger tornát. Novak Djokovicnak hívták…

Vereség sérülten Paire ellen forrás: static.guim.co.uk

Vereség sérülten Paire ellen
forrás: static.guim.co.uk

2014-et, bár a szezon jó része még hátravan, bátran nevezhetjük az áttörés évének Kyrgios számára. Az Australian Openen, a kiemelt Benoit Paire ellen, két, rövidítésben megnyert játszma után egy sérülés még megakadályozta, hogy bravúros győzelmet arasson a hazai Grand Slam tornán. Wimbledonban viszont már mindenki felkapta a fejét az ausztrál fiú teljesítményét hallva. A második fordulóban, kilenc mérkőzéslabdát hárítva győzte le Richard Gasquet-t, majd 37 ászt ütve kiejtette Rafael Nadalt és a legjobb nyolc közé jutott. Nadal ellen soha senki nem ütött ennyi foghatatlan adogatást, és Kyrgios a legalacsonyabban rangsorolt játékos, aki Grand Slamen le tudta győzni a mallorcai klasszist. Wimbledoni szereplésével az aussie a világranglista 66. helyére jött fel. A top 100 átlagéletkora 27 év, ő az egyetlen 20 év alatti játékos.

Nick Kyrgios a jövő teniszezőjének prototípusa, olyan versenyző, akiben egyesülnek a modern gladiátorteniszhez szükséges tulajdonságok. 193 cm magas, atletikus játékos. Agresszívan játszik, remekül szervál, tenyeresét szinte úgy pörgeti, mint Nadal, és olyan erővel üti, mint Tsonga. Amint ez az eredményei felsorolásából is kitűnt, mentálisan rendkívül erős versenyző. Rengeteg tie break-ben megnyert szett, fordítás meccslabdákról, ászrekord a világelső ellen… Egy igazi bajnok védjegyei.

Az ausztrál tinédzser kikapcsolódásként szeret kosárlabdát nézni és játszani, valamint zenét hallgatni. Kedvencei Lill Wayne és Rihanna. Amikor tévézik, kedveli a vidám sorozatokat és a Family Guy tv-show-t. Gyermekkori példaképe Roger Federer, akit tökéletes sportolónak tart.

Kiemelt kép forrása: www.andpop.com

A hozzászólások le vannak zárva.