Big in Japan!!! Kei Nishikori Grand Slam-döntős!

Japán első számú teniszezője a világelső Djokovicot győzte le a US Open elődöntőjében, ezzel ő lett a mindenkori tenisztörténelem legelső ázsiai (nemzetiségű) finalistája a legrangosabb tornák valamelyikén.

Wimbledoni sikere után Novak Djokovic (1.) igencsak árnyéka volt önmagának, miután a felkészülési sorozat során mindössze két meccset sikerült megnyernie. New York azonban teljesen más. A belgrádi teniszező megmutatta, miért is dominálja ezt a tornát hosszú idők óta. A mostani mérkőzés volt zsinórban a 8-dik elődöntője, ahol zsinórban az 5-dik döntőjéért szállt harcba. Ellenfele a japán Nishikori (10.) volt, aki nem túl sok meccsel alapozott a szezon utolsó Grand Slamjére, lábujj- és bokaproblémák miatt. Mégis versenyben maradt a torna második szombatjára is, miután két több, mint négyórás ütközetet nyert meg Raonic, majd Wawrinka ellen a legutóbbi két fordulóban.

Nishikori backhand

Az első szettben jelezte Nishikori, hogy nem ijedt meg élete első GS-elődöntőjétől
forrás: twitter.com/SkySportsNewsHQ

Ahogyan az a “Nagy almában” szokásos, a szél is megjelent a mérkőzésen, mint harmadik szereplő. A mai napon három játékonként váltogatta “csapattársát”, hiszen hát- vagy szembe szél volt a találkozó jelentősebb részén. Az első szett egy break-váltással kezdődött, majd azt követően, hogy mindkét fél felvette az utazó sebességet, hűségesen ragaszkodva saját játékukhoz, igazi alapvonal-teniszt láthatott az Arthur Ashe-Stadion közönsége. Az utóbb említett szelet Nishikori tudta jobban kezelni, sokkal stabilabb volt, ráadásul a játszma közepén még egy-két return-nyerő is becsúszott neki, ennek köszönhetően a japán el tudta venni a 2011-es bajnok szerváját, majd meg is nyerte a nyitószettet.

Djoko forehand

Könnyen egyenlíteni tudott a világelső a második szettben
forrás: twitter.com/usopen

A folytatás azonban igen rosszra sikeredett. Nishikori sokat hibázott, illetve Djokovic is valamivel agresszívabb volt, abszolúte ő irányított, így egy dupla-breakkel hamar egalizált.

A harmadik játszma harmadik játéka volt a mérkőzés legepikusabb momentuma. A felek egy 10 perces játékba csöppentek bele a japán szervájánál. Nishikori négy breaklabdát is hárított, ebből hármat nyerővel. Végül nagyot küzdve megnyerte a játékot, amibe rengeteg energiát fektetett. Szó szerint. Éppen ezért a játszma hátralevő részében igyekezett rövidebben lezárni a poénokat, aminek meg is lett az eredménye, szerválhatott a szettért, Djokovic azonban visszajött, miután fogadóelőnyét Nishikori elrontott második szervájával értékesítette. Ezt követően rövidítés döntött arról, ki lesz egy játszmával közelebb a döntőhöz. A tie-break inkább a hibákról szólt, főleg a szerbéiről, aki nagyon gyengén kezdett így hamar eljutott Nishikori a 4-0-ás vezetéshez. Sőt, 5-2 is volt, viszont Djokovic megnyerte a következő két pontot, kezdett meleg lenni a pite a japán számára. Legalább is úgy tűnt, még sem ez lett, Nishikori 7-4-gyel nyerte a rövidítést és ezzel a harmadik szettet.

Djokovic USO 2014 SF

Alulmúlta magát Djokovic
forrás: twitter.com/SportsCenter

Sokan gondolhatták, hogy a japán megint kaphat egy kis “mentális zárlatot” egy nyertes játszma után, mégis egy breakkel kezdte a negyedik szettet. A következő játékban viszont 0/40-je volt Djokovicnak, a vészhelyzetet hamar okafogyottá tehette volna, ám a következő négy pont mindegyikét Nishikori nyerte. Ez a nagy fordítás bélyegezte meg a negyedik játszmát. A szerb ezek után már hozzá sem szagolt az ellenfél adogatásaihoz. A japánnak végül ki sem kellett szerválnia a meccset. Ezzel pedig Michael Chang után ő a tenisztörténelem második ázsiai származású GS-döntőse a férfiak között.

 Végeredmény: Nishikori (10.) – Djokovic (1.) 6/4 1/6 7/6(4) 6/3

Nishikori ellenfele a döntőben a Marin Cilic-Roger Federer-mérkőzés győztese lesz.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/BBCSport

A hozzászólások le vannak zárva.