US Open: Cilic pályafutása első Grand Slam döntőjéért átgázolt Federer-en

2014. szeptember 7.
by Airon

2014. szeptember 6. a tenisztörténelem egyik legfurcsább napjává vált. Miután Nishikori kiejtette Djokovic-ot, Cilic sima három játszmában legyőzte Federer-t.

Novak Djokovic kiesése után sok teniszrajongó csak egy mondatot ismételt magában: Megvan Roger Federer 18. Grand Slam győzelme. Ezt azonban egy horvát fiatalember ezen az estén egészen máshogy gondolta. A US Open döntőért Marin Cilic és Roger Federer csapott össze. Az előjelek pedig a svájcinak kedveztek, mivel még sose kapott ki az eddigi öt meccsen elődöntős ellenfelétől.

cilic4

Ezen az estén tökéletesen működtek a horvát fonákjai
Kép forrása: online.wsj.com

Cilic pár éve Ausztráliában már játszott Grand Slam elődöntőt, de akkor még Murray ellen látszottak a megilletődés jelei rajta. Most azonban semmi félelem nem érződött a játékán és egyértelműen ő irányította a pontokat, ahogy elindult a meccs. A horvát tenyeresről és fonákról is egyaránt hosszan támadott és ennek korán meg is lett az eredménye. 2-1-nél egy fonákkal ment előre a hálóhoz Cilic, amit Federer már nem bírt visszatenni, megszületett a break. A következő játékban a korábbi világelsőnek adódott ugyan lehetősége, hogy visszajöjjön, ennek elmulasztása viszont igen sokba került a számára. Ivanesevic tanítványa ezt a break labdát hárította, majd szerváival teljes mértékben mattolta vetélytársát a szett hátralévő részében. Cilic 6/3-ra nyerte az első szettet, elképesztő lendületben teniszezett.

federer3

Federernek nem igazán ment ezen az estén a játék
Kép forrása: au.ibtimes.com

A második játszmában Federer továbbra sem kezelte jól Cilic irgalmatlan erejű tempóját és sokat rontott. Rögtön elvesztette a szerváját, ezzel igen nehéz helyzetbe hozta magát. A legfontosabb tényező a folyatásban is az volt, ki nyer több pontot az igazán fontos pillanatokban. Cilicnek néhány játékában adogatóként kellett 40-30 után befejezni a game-t, de ezt hibátlanul megoldotta és 5-4-nél már a 2-0-s vezetésért adogathatott. A horvát pedig ezen a napon a kegyetlen hóhér szerepét töltötte be, amit a második játszma utolsó game-ben is megfigyelhettük. Két ász, egy brutális tenyeres és jó szerva Federer fonákjára. Cilic lezárta a szettet és óriási lépést tett pályafutása első Grand Slam döntője felé.

cilic2

Cilic a győzelme pillantában
Kép forrása: bleacherreport.com

A harmadik játszma úgy kezdődött Federer számára, mint pár nappal ezelőtti Monfils elleni meccse. Cilic rontott néhányat, majd egy szép fonák nyerővel elnyerte a horvát adogatójátékát. A folytatás is hasonló volt ahhoz a meccshez, mivel aktuális ellenfele azonnal visszajött a break hátrányból. Sokan feltehették azt a kérdést, hogy vajon Federer újra fordíthat-e 0-2-ről. Ez azonban nem az a nap volt, ahol ez megtörténhet. Cilic miután kiegyenlített újra elkezdte elképesztő erejű ütéseivel sakkban tartani Federer-t. Sőt 3-3-nál már neki volt lehetősége a break-re, amivel már elérhető közelségbe kerülhetett volna a döntő. Ezt a lehetőséget nem szalasztotta el Cilic és innentől kezdve csak kétszer kellett hoznia a szerváját. 5-4-nél elérkezett a legnehezebb pillanat, a horvát megkapta az esélyt, hogy kiszerválja a győzelmet. Kérdés volt, hogy megremeg-e az a kéz, ami eddig elvitte idáig őt. Az utolsó játékban azonban olyat láthattunk tőle, amit kevés játékostól, aki adogat élete első Grand Slam fináléjáért. Három ász kezdésnek, majd egy brutális fonák nyerő és meg is volt a meccs. Cilic elképesztő diadalt aratott és megküzdhet a US Open győzelemért majd hétfőn Kei Nishikori ellen.

A fináléban tehát egy abszolút nem várt párosítást láthat majd a New York-i közönség és a televízió előtt ülők. Kei Nishikori és Marin Cilic küzd majd meg az elsőért.

Az elődöntő eredménye:

Marin Cilic-Roger Federer 6/3 6/4 6/4

Kiemelt kép forrása: eurosport.yahoo.com

A hozzászólások le vannak zárva.