Dinamika és fej: Marin Cilic a US Open bajnoka

2014. szeptember 9.
by Airon

Négy hónap eltiltás alatt kőkemény munka Goran Ivanisevic-el. Marin Cilic játéka 2014 végére beérett és megnyerte a US Open-t. A fináléban átgázolt a japán Kei Nishikori-n.  

ivanisevicchang

A két legendás játékos ezúttal edzőként találkozott egymás ellen
Kép forrása: usopen.org

Egy finálé, ami nem csak a két aktív játékos csatája, hanem egy párharc a már visszavonult edzők között is. A kispadon ugyanis nem kisebb legendák szerepelnek, mint Michael Chang és Goran Ivanisevic. Ők összesen két Grand Slam győzelmet tudhatnak magukénak, mivel előbbi Roland Garros-t, utóbbi pedig Wimbledon-t nyert.

A finalisták két különböző úton kerültek be a döntőbe. Nishikori könnyedén kezdett, majd elképesztő csatában legyőzte Raonic-ot, Wawrinkát és Djokovic-ot is. Cilic ugyan Simon ellen némileg megtorpant, azonban innentől már hóhérként végezte ki aktuális ellenfeleit. Tomas Berdych és Roger Federer is esélytelen volt a langaléta horvát ellen. A két játékos eddig hét alkalommal játszott egymás ellen, az állás 5-2 volt Nishikori javára.

1. játszma: Cilic jobban felpörgött, övé lett az első szett

cilic8

Cilic gyorsabban nyugodott meg és elvitte az első szettet
Kép forrása. bleacherreport.com

Sok esetben játszik egy olyan játékos Grand Slam döntőt, aki megijed a lehetőségtől egy erősebb játékos ellen. Most azonban két olyan teniszező állt szemben egymással, akinek még nem volt tapasztalata Grand Slam döntő terén. A feszültség ennek ellenére mind a kettejükön tökéletesen látszott, az első adogatójátékokat 0-30-ról kellett megfordítaniuk. Cilic 2-2-nél ütött két ászt, ami megmutatta, hogy ő már kezdett valamennyire megnyugodni és ez nem igazán tett jót ellenfele önbizalmának. Hozta a szerváját, majd harmadik próbálkozásra elnyerte Nishikoriét- közel volt az első szett. Ezek után a japán hiába próbált visszakapaszkodni, Cilic szerváival és lendületes nyerőivel már nem tudott mit kezdeni. A horvát a break után viszonylag könnyedén 6/3-ra behúzta a nyitó szettet. A kulcs talán abban rejlett, hogy első szerváiból rendkívül hatékonyan nyerte a pontokat, valamint hamarabb tudott higgadttá válni. A két játékos sokat hibázott az első szettben, azonban Nishikori többször is könnyedén lerövidült, amit Cilic kegyetlenül megbüntetett.

2. játszma: A játszma elején elvesztett adogatás sokba került Nishikorinak

nishikori6

Nishikori játékán meglátszott az idegesség
Kép forrása: timesunion.com

Nishikori-t látszólag összezavarhatta az előző játszma végén történtek, mivel a második szettet sem kezdte valami fényesen. Bár ütései már kezdtek sokkal pontosabbak lenni, azonban a második adogatójátékát mégis elvesztette, így vetélytársa újabb nagy lépést tett pályafutása első Grand Slam győzelme felé. Bár a torna tízedik kiemeltjének a következő játékban megvolt a lehetősége, hogy visszajöjjön, a lehetőség elmulasztása kezdte véglegesen eldönteni a második szettet. Cilic irgalmatlan erejű adogatásaira a japánnak nem igazán volt válasza, majd kezdett fejben egyre erősebben szétesni. A horvát 5-2-nél már a 2-0-s vezetésért adogathatott, azonban két break labda hárítása után csak saját magának köszönhette, hogy nem ülhetett le a két perces pihenőre. Egy rossz challenge, majd egy elbukott adogatás- Nishikori szépített. A jól kidolgozott taktika azonban igen kevés, ha fejben nem tudod odatenni magad. A shimanei játékos 30-30-nál igen fontos lecsapást rontott el, majd el is vesztette a szettet. Cilic adogatásai továbbra is elképesztően jól működtek, sőt egy játékot négy ásszal tudott lezárni. A kérdés az első játszmához hasonlóan az volt, meg tud-e nyugodni Kei Nishikori vagy Marin Cilic kivégzi ellenfelét.

3. játszma: Cilic nyugodtabb maradt a fontos pillanatokban és Grand Slam győztes lett.

cilic9

Cilic a győzelme pillantában
Kép forrása: usatoday.com

A harmadik játszmában Cilic ott folytatta, ahol az előző játszmában abbahagyta. Riválisát folyamatosan le tudta szorítani a pályáról, majd 2-1-es vezetésénél elvette Nishikori szerváját és ezzel egyre közelebb került ahhoz a bizonyos elsőhöz. Egy darabig az adogatójátékok simán alakultak, azonban 4-2-nél a horváton a győzelem kapujában először látszott az idegesség. Nishikori érezte a lehetőséget és ebben a játékban élesen és kellően pontosan teniszezett. Ez azonban mégis kevésnek bizonyult, mert a fontos pontoknál Cilic őrizte meg a hidegvérét és 5-2-nél már pályafutása első Grand Slam diadaláért fogadhatott. A japánon ismét látszott, hogy még ellenfelénél is jobban izgul. Nishikori itt szembesülhetett azzal, hogy még egy ilyen lehetőséget nem fog kapni Cilic-től. A következő szervajátékot ugyan adogatóként hozta, a sorsa viszont már nem a saját kezében volt. A 25 éves teniszező pedig az első meccslabdájánál ütött kettős hibáján kívül szinte tökéletesen játszotta le élete legfontosabb játékát. Két brutális szerva, majd a befejezésnél egy fonákkal kivégezte ellenfelét. Cilic ezzel három játszmában legyőzte Nishikori-t és 2014-ben a US Open bajnoka lett.

Marin Cilic lett ezzel a második horvát játékos, aki férfi egyesben diadalmaskodni tudott Grand Slam tornán. A horvátok egyetlen egyéni bajnoka 2001-ben pont az idei US Open bajnok edzője Goran Ivanesevic volt, aki egy két napos döntőt tudott annak idején megnyerni Patrick Rafter ellen.

A döntő eredménye:

Marin Cilic(14)-Kei Nishikori(10) 6/3 6/3 6/3

Kiemelt kép forrása: eurosport.yahoo.com

A hozzászólások le vannak zárva.