Ismerj meg jobban! Medjugorjétől a Grand Slam győzelemig

2015. október 9.
by Airon

Nemsokára itt a Tennis Classics, de hát szép lassan ideje többet megtudni arról, hogy pontosan kiket is csodálhatunk meg November 24.-én Budapesten. Kezdjük a sort Marin Ciliccel.

Marin Cilic azon játékosok közé tartozik, aki jelenlegi hovatartozása ellenére másik országban született. A két centi híján két méter magas játékos a mindösszesen 1367 főt számláló Medjugorje ( akkor még Jugoszláviához tartozó, most már Bosznia-hercegovinai város )  szülötte. Lássuk tehát, hová jutott Cilic ebből a kis városkából.

Cilic a New haveni trófeával a kezében Kép forrása: proffesionaltennis.com

Cilic a New haveni trófeával a kezében
Kép forrása: proffesionaltennis.com

A horvát teniszező 2004-ben kezdte el pályafutását, profi versenyen először február végén láthatta saját közönsége előtt Zágrábban egy F1-es future viadalon. Ilyen magassággal nehéz kitörni, sokak játéka itt csak néhány jó adogatás gamenként, de semmi több. Nos, Marin Cilic, erre 2008-ban csattanós választ adott és egyre fejlődőképesebb teniszének köszönhetően New Havenben tornagyőztes lett. Cilicnek ez megadta az alaphangot, Grand Slam tornákon már stabilizálta legjobb 16-8 határát, 2010-ben pedig egy Australian Open elődöntőt is magáénak tudhatott. Ráadásul 2014-ig bezárólag minden évben sikerült tornát nyernie. A horvát inkább a világranglistán tűnt rapszodikusnak. Tehetsége miatt a 0-ról betört, majd évekig a Top 10 és 30. hely között ingázott.

Cilic pályafutása legnagyobb sikerét Flushing Meadowsban érte el Kép forrása: bbc.com

Cilic pályafutása legnagyobb sikerét Flushing Meadowsban érte el
Kép forrása: bbc.com

Minden teniszező életében eljön az az edző, akivel közös nevezőre jut és sikeres lehet az együttműködés. Ekkor jött, egy olyan ember, aki saját magából kiindulva érezhette milyen metodikával hozhatja ki tanítványából a maximumot, őt pedig Goran Ivanisevicnek hívták. Az egykori Grand Slam győztes honfitárs sokkal stabilabbá és okosabbá tette utódját. Cilic 2014-ben már 4 tornát is megnyert és köztük nem mellesleg a US Opent. Cilicet a döntőig előbb nehéz helyzetből lábalt ki Simon ellen, majd két meccsen keresztül robosztus játékát nézhettük csodálkozó szemekkel. Pár nappal később pedig higgadtságával tette fel az I-re a pontot. A horvát azon a döntőn Kei Nishikorit győzte le egészen könnyedén.

Na de mi van, ha az ember egyszer csak nyer egy Grand Slamet és egy bizonyos szintet utána már nem tud tartani? Marin Cilic ugyanis US Open győzelme óta messze nem mutatja azt a játékot szurkolóinak. Egyszeres Grand Slam győztesnek talán még nagyobb teher lenni, mint ha csak a kapujában állnál pályafutásod legnagyobb sikered elérésének. Vajon Cilic számára tényleg ennyi jutott volna ki a nagy diadalból, netán láthatjuk még újra ilyen erősen játszani a langaléta horvátot?

Olvasóink tehát megismerhették egy kicsit jobban Marin Cilicet. Hamarosan részletesebben bemutatásra kerül az a játékost is, aki a horvát ellen egyénit és párost is játszik majd.

Kiemelt kép forrása: theguardian.com

A hozzászólások le vannak zárva.