SOKK: Novak Djokovic abbahagyja a teniszt 2017-ben!

2017. július 26.
by DGM96

Sokkal komolyabb az a könyéksérülés, ami a szerbet hátráltatta eddig ebben a szezonban. Nem is erőlteti tovább idén a versenyzést a volt világelső.

A 12-szeres Grand Slam-győztes szerb teniszező ezen a héten korábban már megszellőztette, hogy a nyár folyamán nagy eséllyel egy hosszú pihenőt fog tartani a regeneráció reményében, szerdán (mikorra várni lehetett) érkezett is a hivatalos bejelentés, ami azonban a találgatásokhoz képest is komolyabb lett: Novak Djokovic a Facebook oldalán, élő bejelentkezésben adta hírül, hogy befejezi a szezont!

A világranglista jelenlegi 4. helyezettje legutóbb Wimbledonban versenyzett, ahol egészen a legjobb 8-ig jutott el, ott azonban feladni kényszerült a Tomas Berdych elleni mérkőzését a kiújuló, vagy inkább felerősödő jobb könyéksérülése miatt. Ezután kezdtek el terjengeni a pletykák, hogy most már tényleg nagy bajban van a volt világelső:

“Megsérült a jobb könyököm a túlzásba vitt versenyzés miatt, ez pedig állandó gondot okoz a szerváimnál és a tenyereseimnél egyaránt. Sajnos az ilyen sportsérülések velejárói a profi teniszezők életvitelének, viszont büszke vagyok magamra, hogy az elmúlt években elkerültem az ilyen komoly eseteket. Konzultáltam orvosokkal Szerbiában és világ más pontján is és mindegyikőjük egyetértett abban, hogy most pihenésre van szükségem, ami a sportolók életében elkerülhetetlen. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy újra teljes erőbedobással legyek képes teniszezni. Amíg nem tudok ütővel edzeni, formában fogom magam tartani, és később, ha újra képes leszek ütni, akár új játékelemeket is tesztelhetek, amire az elmúlt években nem volt lehetőségem a folyamatos versenyzés miatt. 5 hónapos kihagyás vár rám, most hosszúnak tűnik, de úgy érzem, hamar el fog telni, mert nagyon szeretném, hogy visszanyerjem a formámat. Az előttem álló időszakot azonban befogja fényezni a magánéletem, hiszen feleségemmel, Jelenával második közös gyermekünket várjuk.”

A szerb teniszező jobb könyökével állítólag már 18 hónap óta problémák vannak, így a tavalyi, Roland Garros-sikeréből kifolyó elégtétel-érzet és motivációvesztés mellett fizikai problémák is hátráltatták abban, hogy a Karrier-Grand Slam teljesítése után is a korábban megszokott eredményességgel versenyezzen. A tavalyi év utolsó felében árnyéka volt önmagának  szerb teniszező, a szezon végére elveszítette a világelsőségét is, helyzete pedig nem lett jobb 2017-re sem. Mindössze két 250-es tornagyőzelemmel (Doha, Eastbourne) és relatíve gyenge, 32-8-as mérleggel zárja ezt az évet. A szezon hátralevő részén mindösszesen 3740 ranglista pontot kellene majd megvédenie, de játék hiányában az év végére ennyitől fog elesni, ennek következtében 2585 pontja fog maradni, ennyivel jelen állás szerint a 14. helyig esne vissza. Jó eséllyel azonban ennél jobban is hátrébb fog kerülni az ATP World Tour rangsorában.

Mint közleményében említette, Djokovicot az ilyen komoly sérülések igencsak elkerülték az elmúlt években. Olyannyira, hogy 2004 (!), karrierjének második éve óta fog először előfordulni, hogy nem lesz ott egy Grand Slam-tornán.

Végezetül egy kis érdekesség: a bejelentés július 26-án történt meg, napra pontosan egy évvel azután, hogy Roger Federer hozott meg egy hasonlóan nehéz döntést, mint láthatjuk idén, a svájcinak jót tett a pihenés…

Jobbulást, Nole!

A kiemelt kép forrása: fivethirtyeight.com

A hozzászólások le vannak zárva.