Davis Kupa 2017: Már csak 1 nap a döntőig!

Lassan véget ér a 2017-es ATP szezon, azonban egy fontos esemény még hátra van! Franciaország vagy Belgium elhódíthatja napokon belül a Davis Kupa trófeát. 

Gaasquetnek hétvégén a párosban lehet fontosabb szerepe
Kép forrása: daviscup.com

A mai napon elkészült a hivatalos sorsolás amit már a teniszrajongók feszülten vártak. Azt tudni lehetett már előre, hogy ki kap ezen a rangos összecsapáson szerepet a két nemzeti válogatottban, ám a sorsolás előtt történt 1-2 változtatás. Talán azt senki nem követte érdeklődéssel, hogy Johan Van Herck, a belgák szövetségi kapitánya cserélt, hiszen Arthur De Greef helyett Joris De Loore került be a szűk keretbe. A 24 éves teniszező szerepe még kérdéses, hiszen könnyen előfordulhat hogy a belgák párosban is David Goffin és Steve Darcis szerepeltetése mellett döntenek majd péntek este. Az viszont már egyértelműen nem mellékes információ, hogy francia részről is történt egy változtatás. Előzetes hírek szerint Nicolas Mahut játszott volna a döntőben, mégis Yannick Noah Richard Gasquetnek szavazott bizalmat. Ez a döntés nem meglepő, hiszen amennyiben Lucas Pouille vagy Jo-Wilfried Tsonga megsérülne, kell vasárnapra egy egyéniben rutinosabb játékos.

Pouille és Goffin harcával kezdődik a döntő
Kép forrása: daviscup.com

Nézzük kicsit a sorsolást és térjünk rá a péntekre, hiszen ahogy a két szövetségi kapitány kijelölte a sorsolásnál párosra az játékosokat, az közel sincs kőbe vésve. Holnap délután 2 órakor Lucas Pouille és David Goffin csatája nyitja meg a 2017-es Davis Kupa fináléját. A francia játékosnak változó éve volt, hisz 2016-ban óriási ígéretnek tűnt, azonban a tűnt kifejezés tökéletes jellemzi az évét. Sok játékosnak egy Davis Kupa győzelem megváltoztatja az egész karrierjét, azonban David Goffin legyőzése nem lesz egyszerű. A belga játékos a világbajnokságon tanúbizonyságot tett bátrabb játékáról, azonban kulcsfontosságú lesz az első szervája. Lucas Pouille kiszámíthatatlan, hiszen legjobb játéka már nem ellensúlyozza Goffin teniszét, mégis elbizonytalaníthatja.

Tsonga és Darcis küzdelme is kiélezett lehet
Kép forrása: daviscup.com

A második mérkőzésen Jo-Wilfried Tsonga és Steve Darcis mérkőzik meg egymással. Nem könnyű ezen a mérkőzésen sem esélyest mondani, hiszen az idén négy tornát nyerő Tsonga az utóbbi évek egyik legérdekesebb Davis Kupa specialistájával találkozik a pénteken megrendezendő későbbi találkozón. Elég megnéznünk Steve Darcisnál a 2017-es sorozatban megszerzett skalpjait: Philipp Kohlschreiber, Alexander Zverev, Paolo Lorenzi és Jordan Thompson. Amikor kellett Darcis odatette magát és idén 4 győzelem mellett csak 1 vereséget ( Nick Kyrgios ellen ) könyvelhetett el a Davis Kupában. Vajon ennek a versenynek az abszolút sötét lova ismét villant, ám jó kérdés milyen állásnál lenne szükség egy újabb bravúrra. Ámbár Darcisnál azt is tudjuk nem ijed meg a kemény téttel bíró helyzetektől, hiszen 2015-ben pont ő lőtte tovább 2-2-es állásnál tovább a belgákat a Davis Kupa fináléba.

A két válogatott nyolcadik összecsapása ezért a trófeáért zajlik
Kép forrása: daviscup.com

A két válogatott eddig 7 alkalommal csapott össze egymással. A franciák a hét mérkőzés alapján 4-3-ra vezetnek, azonban a nyolcadik lesz a mindennél fontosabb mérkőzés. Előtte azonban most elevenítsük fel lapozzunk vissza a Davis Kupa történelmébe egy kicsit. Franciaország és Belgium első mérkőzése 1904-ben egy Wimbledonban megrendezett csörte volt, amit a belgák 3-2-re nyertek meg. Ezek után a két válogatott szépen felváltva nyert egymás ellen 2-2 találkozót. Már régen volt Franciaország-Belgium rangadó, azonban az utolsó két találkozó  nem lehet kellemes emlék a belgáknak, mivel 1999-ben egy 4-1-es, majd 2001-ben egy 5-0-ás vereségbe szaladtak bele.

Péntek délután 2 órakor tehát Franciaország-Belgium döntő. A párharcot a Digi Sport 2 közvetíti egész hétvégén élőben! 

Kiemelt kép forrása: daviscup.com

 

A hozzászólások le vannak zárva.