RG18: Dominic Thiem először Grand Slam-döntős

Az osztrákon már nem fogott ki az olasz meló, megállította az idei meglepetés-szereplő Marco Cecchinatót.

Nagy napra ébredtünk pénteken, ugyanis a Roland Garroson az uraknál már a döntőbe jutás a tét, vagyis elérkeztünk a legjobb 4 közé. Az első meccset az elmúlt két év mindegyikén ugyanidáig jutó Dominic Thiem (7.) és az idei torna hőse, az olasz Marco Cecchinato játszotta.

10 éve nem volt ilyen alacsonyan rangsorolt Grand Slam-elődöntős
Kép forrása: twitter.com/bet365

A palermói születésű teniszező a világranglista 72. helyezettjeként úgy érkezett meg az év második Major-versenyére, hogy ilyen kategóriájú tornán még nem nyert főtáblás meccset, továbbá még hetekkel ezelőtt Budapesten szerencsés vesztesként lett tornagyőztes. Nagyon nagyot fordult vele a világ az elmúlt másfél hét alatt. Az első fordulóban még szett 0-2-ről fordítva és 10/8-ra végződő döntőszettel verte meg a 94. Marius Copilt. Persze az igazán nagy menetelés nem ekkor kezdődött. A legjobb 32 között a spanyol Pablo Carreno-Bustát (10.), a nyolcaddöntőben David Goffint (8.), a negyeddöntőben pedig Novak Djokovicot (20.) búcsúztatta, mindegyikőjüket négy szettben. A 2016-os bajnok legyőzésével az első olasz férfi teniszezővé vált 1978 óta, aki eljutott a legjobb 4 közé egy Grand Slam-tornán.

Soron következő ellenfelének, Thiem-nek ez zsinórban a harmadik alkalommal sikerült, így ez számára inkább volt rutingyakorlat, mintsem bravúr. Jelenleg egy 11 meccses győzelmi szériában van benne, hiszen a French Open előtti héten Lyon-i ATP 250-es tornát. Párizsban csak három szettet hullajtott el: egyet barcelonai legyőzője, Stefanos Tsitsipas ellen, egyet pedig az olasz Matteo Berettini ellen. Érdekesség, hogy a nagyobb nívót képviselőkkel szemben nem bánt kesztyűs kézzel, Kei Nishikori (19.) ellen ugyan szintén elveszített egy játszmát, de Alexander Zverevet (2.) 3-0-ra győzte le. Így érkeztünk el tehát az osztrák és az olasz első egymás elleni mérkőzéséhez.

A pillanat, mikor tudatosul benned, hogy először vagy Grand Slam-döntős
Kép forrása: twitter.com/WeAreTennis

Az első szettben érvényesülni látszódott a papírforma, ugyanis már az elején megnyert Thiem egy fogadó játékot, Ebből előnyt is tudott szerezni, de azt nem tudta elsőre játszmaelőnyre beváltani. 4/3-nál Cecchinato viszont elvette a szerváját. Az újabb lehetőségre azonban nem kellett sokat várnia az osztráknak. 5/5-ös állásnál újra breakelt, s aztán magabiztosan kiszerválta a játszmát. A folytatásban nem termett ennyi babér a fogadóknak (leszámítva a 3 Thiem-break-labdát) és a második szettről rövidítés döntött. Cecchinato legutóbbi tie-break-je őrületes küzdelmet hozott Djokovic ellen, izgalmakból pedig most sem akadt hiány. Pedig úgy alakultak eleinte a dolgok, hogy Thiem gond nélkül megnyeri a mindent eldöntő, 13. játékot. “A Dominátor” ugyanis 6-3-ra is vezetett, azaz volt 3 egymást követő szettlabdája, ezeket azonban hatalmas hibái, vagy éppen a szicíliai bravúrjai miatt nem tudta kihasználni. Következhetett egy újabb hajsza a kétpontos különbségért, mely során Cecchinatónak is jutott 3 szettlabda, de ő szintúgy “kihagyta a ziccereket”. Végül nem nyert meg újabb maratoni rövidítést, Thiem ki tudta használni 5. lehetőségét.

Mint kiderült utólag, ez volt a meccs döntő momentuma. A harmadik játszmában az olasz teljesen alárendelt szerepbe került, nemcsak játéka romlása, hanem az osztrákénak javulása miatt is. Thiem elvette az első két adogató játékát, innentől pedig már csak idő kérdése volt a befejezés, az végül szervák mögött valósult meg, 2 óra 20 percnyi tenisz után.

Végeredmény: Thiem (osztrák, 7.) – Cecchinato (olasz) 7/5 7/6(10) 6/1

Dominic Thiemnek harmadik nekifutásra sikerült bejutnia a Roland Garros döntőjébe. Pechére az előző két évben mindig a legnagyobb esélyes (Djokovic, majd Nadal) ágára került, így mindig az elődöntő jelentette a végállomást. Most azonban megragadta a kedvező alkalmat és meg tudta lépni a következő szintet, s ölbe tett kézzel várhatja ellenfelét karrierje első Grand Slam-döntőjére, aki vagy Rafael Nadal (1.) vagy Juan Martin Del Potro (5.) lesz, az ő meccsük a sorok íródásakor vette kezdetét.

Az olaszról sem szabad megfeledkezni természetesen. Mostani szereplése az évtized egyik legérdekesebb története lett, melynek megkoronázásaként jövő héten a világranglista 27. helyén találhatjuk majd. Mondani sem kell, hogy ez karriercsúcs számára.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/bbctennis

A hozzászólások le vannak zárva.