Federer: ’97-’98-ban pszichológushoz jártam

2018. szeptember 30.
by andF

Egyes játékosok egyre gyakrabban veszik igénybe sportpszichológus segítségét a játékuk hatékonyságának növelése érdekében. Federer egyik interjújában elmondta a véleményét a témával kapcsolatban.

“Korábban nekem is volt pszichológusom, még 1997-1998-ban, azt hiszem, igen, valamikor akkortájt, úgy kb. másfél évig.” – ismerte be Federer. “Inkább dühkezelési tréningnek mondanám.” – mesélte Federer mosolyogva. “Akkoriban voltak gondjaim ezzel. Igen hamar rájöttem viszont, hogy ez csak rajtam múlik. Nincs szükségem arra, hogy valaki más mondja meg, hogyan viselkedjem, mert a családom és a barátaim ezt úgyis megteszik.”

“A többi játékos is megkérdezte, hogy ‘Mi baj van veled?’. Csakis rajtam múlott, hogy mikor teszem meg a következő lépést, és mikor mondom magamnak: ‘Tudod mit? Nézzük meg, milyen Roger Federer csendes verziója!’. Elég érdekes volt. De nem, ezt az időszakot leszámítva nem dolgoztam pszichológussal. Őszintén szólva nem tudok róla, hogy sokan vették volna igénybe ezt a lehetőséget, vagy hogy mennyire bizonyult hasznosnak.”

Arra a kérdésre, hogy nyújthat-e véleménye szerint valamilyen extrát a játékosoknak egy sportpszichológus, a következőket reagálta:

“Nem tudom. Úgy érzem, más sportágakban nagyon hasznos lehet. A tenisz egy nagyon különleges sportág abban a tekintetben, hogy nagyon rövid távon kell döntéseket hoznunk, nem húzhatjuk az időt. Nincs igazán nagy trükkje egy mérkőzés megnyerésének. Előfordul, hogy nyugodtan átalszod az egész éjszakát, és másnap remekül játszol, de az is megtörténhet, hogy annyit készülsz, amennyit csak tudsz, és mégis életed legrosszabb meccsét játszod majd.”

“Szóval nincs igazán recept arra, hogy hogyan tudod a legjobbadat nyújtani. A döntéshozatal rendkívül gyorsan történik, a meccsek megnyeréséből fakadó önbizalom az igazán fontos. Úgy gondolom, hogy a tenisz nem a legjobb példa ebben a témában.”

Forrás: tennisworldusa.org

Kép forrása: tennisworldusa.org

A hozzászólások le vannak zárva.