Új challange rendszert tesztelnek a Next Gen Finals alatt

2018. október 27.
by andF

Az új challange rendszer alapja ugyanaz a sólyomszem technológia, aminek köszönhetően már évek óta lehetőség van a kérdéses vonalbírói döntések felülbírására.

A fiatal generációnak rendezett év végi versenyen egy új technológiát tesztelnek majd. Ennek segítségével azt is vissza lehet majd nézni, hogy kétszer pattant-e a labda a pályán, érintette-e a hálót, vagy hogy átrepült-e már az ellenfél térfelére, mikor az elütötte. Ha felmerül a gyanúja az előbbi szituációk egyikének, a játékosnak lehetősége lesz visszanézetni azt. A kezelő ilyenkor a kérdéses videórészletet a mérkőzésbíró eszközére, valamint a pályán lévő kivetítőkre is továbbítja.  A challange-ek száma nem lesz limitálva, szabadon élhetnek vele a játékosok.

Gayle David Bradshow, az ATP egyik ügyvezető alelnöke elmondta, hogy az ilyen jellegű kétséges helyzetek nagyon ritkán fordulnak elő, de ha mégis, akkor lehetősége lesz a játékosoknak, hogy tisztázzák ezeket. “Nem számítunk túl sok challange-re, de ha előáll az esetek valamelyike, ennek a technológiának köszönhetően biztosan helyes döntés születik majd.” – mondta Bradshow.

A későbbiekben a rendszer segítségével azt is vissza lehet majd nézni, hogy ha a vonalbíró korrigálta magát, vagy a székbíró felülbírálta kollégája döntését, akkor újrajátszást kell-e ítélni, vagy odaadni a pontot az adott játékosnak.

Kép forrása: atpworldtour.com

 

A hozzászólások le vannak zárva.