Egy francia rádióműsorban meglepő dolgok hangzottak el Roger Federerről

2018. november 14.
by kert

Az idén visszavonult francia játékossal, Julien Benneteau-val beszélgettek, aki Federernek egy eddig ismeretlen oldaláról is mesélt

A “Nagyszájú sportszakértők” című rádiós talk-show nevéhez híven a rázós témákat is bátran felvállalja. A Benneteau részvételével készült, parázs hangulatú adásban nagyrészt Roger Federerről esett szó, és Benneteau szokatlanul nyíltan mesélt a közvélemény elől eddig rejtve maradt konfliktusokról vele kapcsolatban. Úgy gondolja, Federernek – aki 2008-tól 2014-ig az ATP játékostanácsának elnöke is volt – aránytalanul nagy befolyása van a tenisz döntéshozó testületeire, és menedzserével, Tony Godsick-kel komoly nyomást tudnak gyakorolni a tornaszervezőkre. Kifogásolja Federer fellépti díjainak mértékét és azokat az előjogokat, kivételezéseket is, amelyekben szerinte a svájci részesül.

A francia játékos természetesen elismeri, hogy Federer legendás teniszező, aki egy bizonyos határig megérdemli a különleges bánásmódot: “Ő az egyetlen, aki képes délelőtt 10-kor 15 000 szurkolót vonzani a nézőtérre. Roger pályán kívüli tevékenysége is elképesztő: órákat tölt el a szponzorokkal, partnerekkel, labdaszedőkkel egy-egy tornán. Ez elképzelhetetlen lett volna Sampras vagy Agassi esetében.”

Ennek ellenére az alábbi anomáliákról ejt szót:

1. Laver Cup
Benneteau elmondja, hogy a Federer által megálmodott és életre hívott új bemutató torna számtalan érdekellentétet hozott felszínre. Elsősorban két ATP versenyhelyszín, a franciaországi Metz és az oroszországi Szentpétervár reklamálhatna időpontütközés miatt, de furcsa módon egyik sem tett semmit – Federernek nem mernek ellentmondani? Holott a Laver Cup csak egy reprezentatív esemény, nem jár érte ATP pont, a játékosokat nem objektív szempontok alapján választják, minimális a sportértéke. Ráadásul a Davis Kupa megváltoztatott szabályai miatt a szezon végén rövid időn belül, szeptemberben és novemberben két csapatversenyt is rendeznek majd ilyenformán.

2. Meccsidőpontok kijelölése
Az előzőekhez kapcsolódik, hogy az Australian Open versenyigazgatója, Craig Tiley a Laver Cup szervezésében is részt vesz, tehát ilyen minőségében Federertől is kap fizetést. Melbourne-ben gyakori a pokoli hőség, ezért nagyon nem mindegy, hogy valaki nappali vagy esti programban játszik e. Benneteau szerint ennek fényében is érdekes, hogy Federer 2017-2018-ban 14 mérkőzésből 12-t az esti sávban játszhatott, lényegesen kedvezőbb időjárási körülmények között, mint akár Rafael Nadal vagy Novak Djokovic. Ezt idén Novak Djokovic kifogásolta is, akinek Gael Monfils elleni második körös meccsét éppen egy Federer-Jan-Lennard Struff párharc miatt kellett napközben, hatalmas melegben játszania. Benneteau szavaival: “Bármely más versenyigazgató a Djokovic-Monfils mérkőzést tette volna esti időpontra.” Ráadásul Federer minden alkalommal a Rod Laver Arénában lépett pályára, míg Djokovic a meccsek felét a Margaret Court pályán játszotta.

3. Pályakiosztás
Bennetteau feltűnőnek tartja azt is, hogy mind Wimbledonban, mind a US Openen tendenciózusan Federer játszik többet a centerpályán vagy az Arthur Ashe Stadiumban. Az idei wimbledoni tornán Djokovic annyira megelégelte az aránytalan pályaelosztást, hogy a negyedik körös meccse utáni sajtótájékoztatón szóvá is tette azt. Ezek után a rendezők nemigen tehettek mást, mint hogy Federer Kevin Anderson elleni elődöntőjét az 1-es pályára osszák be, ahol emlékezetes, 13-11-re végződő döntő szettben, meccslabdáról kapott ki. Federer nem okolta a körülményeket a vereségért, de Bennetteau szerint befolyásolhatta a teljesítményét, hogy nem a centerpályán játszott. Ezt a feltevését egy, a US Openen lezajlott incidens is igazolni látszik: a francia játékos úgy hallotta, hogy Federer menedzsere, Tony Godsick személyesen egyeztetett a verseny főbírájával, hogy a svájcinak ne kelljen a felújított, behúzható tetővel ellátott Louis Armstrong pályán játszania. És valóban, Federer minden mérkőzése az Arthur Ashe stadionban zajlott.

4. A coaching bevezetésének ellenzése
Ebben a témában a talk-show egyik műsorvezetője, a volt Top 30-as teniszezőnő, Sarah Pitkowski kritizálta élesen Federert. Szerinte elsősorban ő a kerékkötője a coaching bevezetésének, szinte ultimátumot adott az ATP-nek, hogy amíg ő játszik, ne legyen lehetőség edzői tanácsadásra. Pitkowski azt mondja, Federer ezzel hátráltatja a sportág fejlődését.

5. Fellépési díjak
Elhangzik a műsorban, hogy mivel Federer egyre kevesebb tornán játszik, a versenyszervezőknek mindent be kell dobniuk a “produkció” megszerzéséért. A párizsi Masters torna korábbi szervezője, Jean-François Caujolle mesélte, hogy Federer miatt cserélték ki a pálya borítását, mert ő azt kérte, legyen olyan gyors, mint Bécsben. Federer rotterdami és dubaji indulásával kapcsolatban olyan pletykák is keringenek, hogy Tony Godsicknek igen magasra sikerült srófolnia Federer indulási pénzét.

A kiemelt kép forrása: https://www.marketingmag.com.au

A hozzászólások le vannak zárva.