A jövő világelsői – újratöltve – 2. rész

2019. január 3.
by Írókéz

2. rész: Denis Shapovalov

Folytatjuk seregszemlénket, amelynek keretében – akárcsak négy évvel ezelőtt – a négy legtehetségesebb tinédzsert próbáljuk megtalálni, aki egyszer majd Roger Federer és a többi nagy bajnok örökébe léphet. Mai főhősünk egy rendkívül izgalmas és figyelemre méltó fiatalember.

Ha az első részben bemutatott Stefanos Tsitsipasról azt írtuk, úgy kell a mai, egyre gépiesebbé váló tenisz-sportnak, akár egy falat kenyér, akkor sokszorosan igaz ez a mondat Shapovalovra. Az ifjú Denis személyisége, teniszjátéka és viselkedése a pályán senkit nem hagy hidegen.

Jelöltünk 1999. április 15.-én született, zsidó anyától és ortodox keresztény apától, akik a Szovjetunió összeomlásakor Izraelbe emigráltak. Tessa és Viktor Shapovalov fiai, Evgeniy (ezt mi gyerekkorunkban még Jevgenyijnek írtuk) és Denis már Tel Avivban látták meg a napvilágot, azonban a család továbbállt Kanadába, mielőtt a fiatalabbik gyerek egy éves lett. “Shapo” – ahogy becézik – ennek megfelelően kettős, izraeli-kanadai állampolgár. Ebből már logikusan és egyenesen következik is, hol él – hát Nassauban, a Bahamákon…

Ezekből az adatokból is látszik, hogy Shapovalov igazi világpolgár, sokszínű háttérrel, és ez a sokszínűség jellemzi személyiségét is, amelyre még visszatérünk. De lássuk, mivel érdemelte ki, hogy sorozatunk egyik főszereplője lehessen.

Junior wimbledoni bajnokként kapcsolódott be a profi tenisz cirkuszába, 2016-ban. Az első évben négy Futures, a másodikban két Challenger versenyen sikerült diadalmaskodnia, az első Challenger bajnoki cím megnyerésekor még nem töltötte be 18. életévét. Ennyi idősen csak három játékos tudott ezen a szinten versenyt nyerni: Boris Becker, Rafael Nadal és Novak Djokovic. Shapo életkor-rekordját néhány hónappal később egy honfitársa döntötte meg. Sorozatunk következő szereplője, Felix Auger-Aliassime…

Kép: thestar.com

A sikerszéria folytatódott: 2017-ben Shapo üstökösként robbant be az ATP mezőnyébe, minden létező rekordot megdöntve, vagy beállítva. De mindezek előtt történt valami, ami árnyékot vetett a kanadai fiú teljesítményére. Az a megtiszteltetés érte, hogy játszhatott hazája Davis Kupa csapatában, mégpedig a britek ellen, de a Kyle Edmund elleni, 2-2-es állásnál lejátszott, sorsdöntő mérkőzésen elszakadt nála a cérna. Egy elvesztett pont után dühből, tiszta erőből elütötte a labdát, ami sajnos, épp a mérkőzésvezetőt találta el, valamivel a szeme fölött. Denist, a komiszt leléptették, Kanada 3-2-re kikapott.

Az incidens szerencsére nem okozott törést Shapovalov karrierjében. A bombát, akárcsak idén Tsitsipas, a montreali Rogers Cup-ra időzítette. Menetelése során legyőzte Juan Martin del Potrót, majd Rafa Nadalt is, és bejutott a kanadai Masters elődöntőjébe. Ezzel a legfiatalabb játékos lett, aki bejutott egy 1000-es versenyen a legjobb négy közé, a sorozat 1990-es indulása óta. A legfiatalabb versenyző lett, aki top 2-es játékost vert meg, 2004 óta. Akkor mostani legyőzöttjének, Nadalnak sikerült ez a bravúr. Az ellenfél Shapo példaképe, Roger Federer volt. 2017-ben Shapovalov megszámlálhatatlan rekordot állított fel, vagy ért el, ezek közül csak kettőt említünk: Michael Chang óta a legfiatalabb volt, aki a US Openen a selejtezőből indulva elérte a főtábla negyedik körét,  és Nadal óta a legfiatalabb top 50-es játékos lett.

Kép: stuff.co.nz

Shapovalov jelenleg a világranglista 27. helyén tanyázik. Játékát elemezve ki kell emelnünk elképesztő fizikai adottságait, erejét és lazaságát. Egykezes fonákot üt, ebben is hasonlít a másik Next Gen sztárhoz, Tsitsipashoz. Szinte hihetetlen, hogy a modern teniszben, ahol gyakorlatilag eltűnőben van az egykezes fonák, két tizenéves reménység is ezzel a technikával próbál és tud érvényesülni. Denis fonákja azonban már most emblematikussá vált, akárcsak Wawrinkáé. Minden labdát úgy üt meg vele, mintha az lenne életében az utolsó ütése, és elképesztően hosszan tudja kivezetni, egészen a háta mögé, mintha csak gumiból lennének az ízületei. Játékára, akárcsak személyiségére, egyébként is jellemző ez a lobbanékonyság és dinamizmus, amely rendkívül látványossá és vonzóvá teszi, viszont sokszor hebehurgya megoldásokra sarkallja olyankor, amikor nagyon is higgadtnak kéne lennie. Hatalmas fegyvere még a balkezes vágott szervája, amelynek segítségével nagy eséllyel tudja hárítani az előny oldali bréklabdákat.

Elmondása szerint, ha nem teniszező, akkor jégkorongozó lenne. Kedvenc NHL-csapata a Toronto Maple Leafs. Szabadidejében szívesen néz filmeket, vagy játszik video játékokkal. Mi pedig kíváncsian várjuk, robban-e újra 2019-ben a Shapovalov-bomba.

Kép forrása: theglobeandmail.com

A hozzászólások le vannak zárva.