Komolyan veszélyeztetik az Ausztrál Opent a kontinensen tomboló tüzek

2020. január 7.
by kert

A játékosok és a nézők egészsége a legfontosabb, ha arról kell dönteni, elhalasszák e a versenyt

Novak Djokovic, az ATP játékostanácsának elnöke Brisbane-ben, a szerb csapat ATP Cup csoportküzdelmeinek színhelyén beszélt arról, hogy Melbourne-ben folyamatosan monitorozni kell a levegő minőségét az Australian Open biztonságos lebonyolítása érdekében.

“Már felvettük a kapcsolatot az ausztrál szövetség vezetőjével, Craig Tiley-val, és arra kértük, napról napra kövessék figyelemmel a helyzet alakulását. Nagyon nehéz döntés lenne egy esetleges halasztás, hiszen az Australian Opennek meghatározott ideje van a versenynaptárban, de a játékosok egészsége nem tehető kockára.” – nyilatkozta a szerb.

Craig Tiley és csapata egyelőre a tervezett menetrend szerint készíti elő az év első Grand Slam tornáját. “A legvalószínűbb, hogy úgy próbáljuk kezelni a levegő minőségének romlását, ahogy a hőséget vagy az esőt szoktuk: ideiglenesen megszakítjuk a játékot, amennyiben az egészségre veszélyes értékeket mérünk.” – biztosította Tiley a közvéleményt. “Orvosok, helyi szakemberek bevonásával elemezzük majd a valós idejű adatokat a levegőminőségről, hogy a legpontosabb információkkal rendelkezzünk, és szükség esetén a verseny szervezőivel közösen bármikor gyors döntést hozhassunk.”

A földrészen szeptember óta tomboló erdőtüzek egyre súlyosabb természeti katasztrófához vezetnek: már 25 ember vesztette életét, és közel félmillió állat pusztult el, teljes fajok kihalásával fenyegetnek a viharokkal terjedő lángok.

A kép forrása: www.essentiallysports.com

A teniszezők nagy része megmozdult az ügy érdekében. Elsőként a máskor balhéival kitűnő, ausztrál Nick Kyrgios ajánlotta fel, hogy minden egyes ásza után 200 dollárt utal a károsultaknak. Példáját követte a német Julia Goerges, a szintén ausztrál női világelső, Ashleigh Barty pedig a brisbane-i tornán szerzett teljes pénznyereményét ajánlotta fel erre a célra. Maria Sharapova 25 000 dollárt ad a tragédia áldozatainak, és posztjában erre kérte Novak Djokovicot is. Simona Halep egy kis humort próbált csempészni a szomorú eseménybe: mivel kevés ászt üt, ő 200 dollárt ad minden egyes alkalom után, amikor meccs közben ráüvölt az edzőjére, Daren Cahillre.

Forrás 12

A kiemelt kép forrása: https://www.theaustralian.com.au