Nadal a jelenlegi körülmények mellett kihagyná a US Opent

A US Open címvédője, Rafael Nadal nem utazna el New Yorkba, ha a mostanihoz hasonló körülmények között rendeznék meg a tornát.

Ha a koronavírus járvány miatt nem állt volna le a teniszélet, akkor Rafael Nadal valószínűleg épp a 13. Roland Garros győzelme felé közeledne. Párizs helyett azonban Mallorcán tartózkodik, ahol megpróbálja fitten tartani magát és várja az idény újraindítását. Ez legkorábban augusztus elején történhet meg, de attól, hogy újra lesznek versenyek, egyáltalán nem biztos, hogy Nadal is részt vesz rajtuk. A 34. életévét nemrég betöltő spanyol egy Zoom beszéjgetés során válaszolt az újságírók kérdéseire.

“Ha megkérdeznétek, hogy ma elutaznék-e New Yorkba, hogy teniszversenyt játsszak, a válaszom az lenne: nem, nem utaznék. Hogy mi lesz pár hónap múlva, azt nem tudom. Remélem akkor majd igennel válaszolok.” – mondta Nadal.

“Várnunk kell, amíg több információnk lesz arról, hogy mi a helyzet, tovább terjed-e a vírus. New York azon városok közé tartozik, amelyeket különösen nagy mértékben érintett a járvány.”

Amikor újraindul az idény, a tornákat minden valószínűség szerint nézők nélkül rendezik majd, ami nagyon nem tetszik Nadalnak.

“Hogy őszinte legyek, utálom a gondolatot, de ha ez az egyetlen módja, akkor miért ne? Ez az álláspontom. A közönség energiája, egy telt házas stadion atmoszférája nélkül számomra a tenisz nem ugyanolyan.”

Az Egyesült Államokban a járvány mellett a George Floyd halálával kapcsolatos utcai zavargások is nehezítik a helyzetet.

“Nagyon aggasztanak azok a szörnyűségek, amik az utcákon folynak. A sok erőszak és a járvány együttese nagyon rossz atmoszférát teremt az egész világon. Fontos, hogy higgadtak maradjunk, tiszteljük a másikat és békében éljünk együtt a világban.” – mondta Nadal.

“Hiányoznak a szeretett tornáim, de nem is nagyon gondolok most erre. Először vissza kell térnünk a normál kerékvágásba, vissza kell kapnunk a szabadságunkat a hétköznapi életünkben, csak ezután gondolhatunk a profi sportra. Nem térhetünk vissza, amíg a helyzet nem lesz teljes mértékben biztonságos, amíg a világ bizonyos pontjairól nem tudnak biztonságosan utazgatni a játékosok.”

“Az a véleményem, hogy ha decemberre meglenne az ellenszer, akkor nincs semmi értelme újraindítani a 2020-as idényt, egyszerűen nem érné meg a kockázatot. De mivel egyes állítások szerint két évbe is kerülhet, mire kifejlesztik a vakcinát, muszáj módot találnunk arra, hogy ismét játszhassunk. A világ és a sportág sem állhat le ilyen hosszú időre.” – zárta a gondolatait a spanyol.

Forrás

Kép forrása: usopen.org