ATP Finals 2020: Thiem zsinórban másodszor döntős

Dominic Thiem jutott be elsőként a londoni ATP világbajnokság fináléjába. Az osztrák teniszező döntő szettben győzte le a szerb Novak Djokovicot. 

Rendkívül izgalmas nap elé néztünk Londonban. Az idényzáró ATP Finals elődöntői következtek, úgy hogy a legjobb négy közé a világranglista jelenlegi első négy helyezettje jutott be. Elsőként a világelső Novak Djokovic és az idei US Open győztes Dominic Thiem mérkőzött meg egymás ellen. A két játékos általában a teniszrajongók minden igényét kielégítő mérkőzést játszanak, utoljára az Australian Open döntőjében is egy végletekig kiélezett harcot vívtak, ahol Djokovic öt szettben diadalmaskodott.

A találkozó néhány magabiztos adogatójátékkal kezdődött, majd a szett közepén ugyan a két fogadó eljutott 0-30-ig, ám ezekben a gamekben nem született break. 5-5-nél jártak a felek, amikor Thiemnek először volt break labdája a mérkőzésen, amit Djokovic segítségének köszönhetően ki is használt. Az osztrák nem teketóriázott sokat, remek szerváival megnyerte az első szettet 7-5-re.

A második játszmában 2-2-nél Thiem ismét break labdához jutott. Amilyen magabiztosan adogatott az osztrák, óriási lépéselőny lehetett volna számára egy elnyert Djokovic adogatójáték, a kínálkozó eséllyel viszont nem tudott élni. Törvényszerű volt, hogy előbb vagy utóbb Djokovic-nak is lehetősége lesz elvenni ellenfele szerváját, azonban 4-3-as vezetésénél ő sem tudta értékesíteni a fogadó előnyt. A játszma további részét könnyed adogatójátékok jellemezték, így a Tiebreak döntötte el a második szettet. Thiem befejezhette volna két szettben a találkozót, csakhogy négy mérkőzés labda is kevésnek bizonyult számára, Djokovic 12-10-re hozta a rövidítést, így 7-6-tal kiegyenlített.

Djokovic 4 mérkőzésladát hárítva egyenlített ki
Kép forrása: essentiallysports.com

A szerb óriási lélektani előnybe került, azonban Thiem megmutatta, hogy ő van annyira jó játékos, hogy ezt a helyzetet kezelni tudja. Az osztrák villámgyorsan rendezte a sorokat, és nem osztott sok lapot fogadóként a világelsőnek. Az ötszörös világbajnok nem tehetett mást, mint hogy menjen az eredmény után, amit gond nélkül megtett, így jöhetett a mindent eldöntő rövidítés. A Tiebreak elején úgy nézett ki, hogy Thiem a lehető legfontosabb pillanatban esik szét, Djokovic 4-0-val kezdett. Az osztrák ezek után hirtelen összeszedte magát és zsinórban hat pontot megnyerve két mérkőzés labdához jutott. Az elsőt még Djokovic adogatóként hárítani tudta, 6-5-nél viszont Thiem a hatodik lehetőségét már kihasználta, 2 óra 57 perc játék után győzte le a világelsőt.

Az idegek csatáját végül Thiem bírta jobban, újra döntős Londonban
Kép forrása: essentiallysports.com

Dominic Thiem zsinórban másodszor jutott be a Nitto ATP Finals döntőjébe. Az osztrák teniszező holnap Daniil Medvedev vagy Rafael Nadal ellen szállhat harcba a vb trófeáért.

A mérkőzés végeredménye: 

Dominic Thiem ( 3 )-Novak Djokovic ( 1 ) 7/5 6/7(10) 7/6(5)

Kiemelt kép forrása: nittoatpfinals.com